Month: May 2017

Delovna akcija

Sobotno dopoldne smo izkoristili za delovno akcijo urejanja gasilskega doma in njegove okolice. Res je, da je gasilski dom star in nam že vrsto let ne omogoča tistega, kar bi gasilski dom moral omogočati. Kljub rednemu vzdrževanju način gradnje in vlaga puščata posledice. Vendar je to naš gasilski dom in skrb zanj je pomembna.

Občinska orientacija

V soboto 27.5 2017 je potekala občinska orientacija v Babnem polju , ki jo je organiziralo PGD Babno polje in GZ Loška dolina. Naše društvo so zastopale štiri ekipe. Pionirke v sestavi Loti, Inela in Lara so zasedle 9.mesto, mladinci v sestavi Katja, Matej in Luka so zasedli 7.mesto,pripravniki v zasedbi Jan, Blaž in Mitja ter pripravnice v zasedbi Tanja, Sanja in Nina so zasedli 2.mesto in uvrstitev na regijsko orientacijo ki bo 10.6 prav tako v organizaciji PGD Babno polje.

    

Sprejem pri predsedniku Republike Slovenije

Predsednik republike je danes priredil sprejem v zahvalo gasilcem, reševalcem in vsem prostovoljcem, ki so bili vključeni v reševalno akcijo gašenja požara v vrhniškem Kemisu. Na intervenciji je sodelovalo 261 gasilcev iz 24 prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih enot, 50 gasilcev na požarni straži, 8 članov štaba civilne zaščite, 24 policistov, 27 oseb na primarni triaži in 3 osebe za podporo vodenja intervencije. Ob njih pa še nekateri drugi posamezniki, skupaj več kot 460 srčnih mož in žena. To je bil eden najzahtevnejših reševalnih posegov ob požarih v zadnjih letih … povzeto iz spletne strani predsednika države.

Kot verjetno že veste, je dne 15.5.2017, na Vrhniki zagorelo v skladišču podjetja Kemis. Tudi PGD Rakek je tja poslal nekaj operativcev, ki dobesedno niso vedeli v kaj se “spuščajo”, kaj točno gori in ali na njih sploh preži kakšna nevarnost. Te nevarnosti in njene obsežnosti, ki so je bili deležni, se morda niti še ne zavedamo. Se je pa tega, kaj bi bilo, če ne bi gasilci odreagirali tako hitro in v tako velikem številu, zaveda predsednik republike Slovenije. V tem tednu, točneje 24.5.2017, smo tudi operativci PGD Rakek, ki smo bili udeleženi na tej intervenciji, dobili uradno vabilo, da se udeležimo sprejema pri predsedniku države. Sprejema se je iz PGD Rakek udeležilo 6 od 11 operativcev, kateri so sodelovali na intervenciji. Po vstopu v predsedniško palačo ter prihodu predsednika države smo poslušali kratke govore vodje intervencije, Boštjana Turka, nato govor in zahvalo predsednika Pahorja ter župana občine Vrhnika Stojana Jakina. Po uradnem delu je sledilo še slikanje s predsednikom države, Borutom Pahorjem in pa manjša pogostitev, ki so jo pripravili za udeležene na sprejemu. (Doles Sašo)

Vaje pripravnikov – zavarovanje in lestev

Na junijskih vajah so pripravniki praktično vadili postavitev zavarovanja kraja intervencije, kot enega prvih ukrepov po prihodu na kraj intervencije. Postavili so opozorilne triopane, uporabili prometne stožce za izvedbo delne in popolne zapore cestišča ter s prometnimi loparčki usmerjali oziroma izmenično spuščali enosmeren promet. Drugi del vaj je potekal na temo lestev, njene postavitve in pravilne ter varne uporabe. Pripravniki so v popolni osebni varovalni opremi postavili trodelno gasilsko lestev na objekt, jo pritrdili in vadili pravilno vzpenjanje in spuščanje po njej. Ponovili so tudi navezavo orodja na delovno vrv za dvig orodja na višino.