Month: September 2016

Obnova strehe gasilskega doma

Gasilski dom PGD Rakek je star in nam že vrsto let ne omogoča tistega, kar bi moral. Kljub rednemu vzdrževanju, sam način gradnje, lokacija in vlaga puščata posledice na objektu. Tako smo in bomo še morali zaradi dotrajanosti opraviti veliko vzdrževalnih del (zamenjava strehe, prenova sanitarnih prostorov, zamenjava vrat, itd.).

Prvi del teh vzdrževalnih del je bila zamenjava strehe, katero nam je izvedlo podjetje Tesarstvo, krovstvo in kleparstvo, Franc Turšič s.p.. Konec poletja pa je sledila še obnova ostrešja na pomožnih objektih (kurilnica, shramba), katero smo izvedli sami. Fotografije iz delovne akcije.

13458494_10209921976676883_6568740633916676667_o

Vaje pripravnikov – oprema v enoti

Naša nova, številčno zelo velika generacija pripravnikov, je imela ta konec tedna prve vaje, katere so bile posvečene razvrščanju ter spoznavanju opreme in vozil v PGD Rakek. Zaradi malo večjega nabora tem so bile vaje daljše, trajale so 4 ure. Na začetku so zadolžili osebno zaščitno obleko ter prejeli osnovne informacije o delu v prihodnjih mesecih. Sledilo je praktično delo preko treh delovnih točk. Na prvi so vadili osnove razvrščanja, na drugi se jim je predstavilo osebno in skupno zaščitno opremo ter vadilo osnove dela z IDA, na tretji pa so spoznali obe vozili ter njuno opremljenost.

dsc_0167

Požari v naravi, 1. vod GZ Cerknica

V soboto, 10.9.2016, je na vadbišču Poček potekalo usposabljanje 1. voda GZ Cerknica za posredovanje pri požaru v naravi izven meja občine. Dan se je začel s predavanje v dvorani GD Unec, nato pa smo se preselili na Poček, kjer smo delali na 3 delovnih točkah (gašenje z ročnim orodjem, gašenje z VT in gašenje s klasičnimi napadi). Po končanem delu na delovnih točkah je sledila zaključna vaja z namenom, da se preizkusi delovanje voda na realni situaciji. Na usposabljanju je sodelovalo skupaj 32 gasilcev in 8 inštruktorjev iz PGD Nova vas, Cerknica, Grahovo, Žerovnica, Bezuljak, Rakek in Ivanje selo. Fotografije iz usposabljanja najdete v naši fotogaleriji.dsc_0061

Kako zelo zahtevne in nepredvidljive so take intervencije se je pokazalo tudi na našem usposabljanju, kjer nam je kljub vsem ukrepom, da se na lokaciji usposabljanja ne vžge ponovno, zagorelo. In to kljub temu, da se je po zaključku ostalo na lokaciji, očistilo in zalilo rob požarišča ter pogasilo posamezna žarišča v notranjosti požarišča. Zaradi obilice humusnega materiala in neposrečeno izbrane oziroma določene lokacije usposabljanja, kjer ni gorelo že vrsto let, se nam je že pogašen in saniran talni požar (vsaj tako je bilo vidno ob našem odhodu) do sobote zvečer preselil v podtalnega. Tega nam je uspelo dokončno pogasiti šele v torek 13.9. dopoldne.

img_20160912_090335

Požari na prometnih sredstvih, 6.9.2016

Ob 16.11 je na avtocesti med Uncem in Postojno, občina Postojna, zagorelo manjše tovorno vozilo. Začetni požar na vozilu je omejil prisebni voznik s gasilnikom. Gasilci PGD Rakek, Unec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo, odkrili vzrok požara ter ga dokončno pogasili. Zagorel je karton, shranjen med kabino in nadgradnjo vozila, kateri je padel na izpušni sistem. Gmotna škoda na vozilu ni nastala.