Month: August 2016

Srečanje veteranov 2016

V nedeljo, 28. avgusta 2016, je bilo že tradicionalno srečanje veteranov Gasilske zveze Cerknica pri lovski koči na Gorenjem Jezeru. Organizacijo sta prevzela PGD Žerovnica in Gorenje Jezero, katero sta tudi v zadovoljstvo vseh udeleženih veteranov zelo dobro pripravila. Tega srečanja so se udeležili tudi veterani iz PGD Rakek. Za popestritev programa so zapele ljudske pevke Jezerska tršca iz Dolenjega Jezera, za živo glasbo pa je skrbel Šparemblek. Ob dobri glasbi in hrani se je srečanje zavleklo v noč. To srečanje pomeni za veterane zelo veliko in jim je tudi zahvala za njihovo preteklo delo.

Tečaj GNO 05 16

Med 16. in 19. avgustom sva se dva operativca PGD Rakek v okviru skupine 32-ih gasilcev iz drugih društev udeležila usposabljanja za gašenje požarov v naravnem okolju, ki je potekalo v ZGRS Sežana. V teh štirih dneh smo tečajniki poslušali predavanja o taktiki gašenja požarov v naravi, prvi pomoči na terenu, klimatskih značilnostih Krasa in primorja, se preizkusili v znanju kartografije, spoznali vozila in opremo za gašenje požarov v naravi idr. Tretji dan usposabljanja smo imeli terenske vaje, na katerih smo najprej delali v skupinah na treh delovnih točkah: gašenje s pomočjo hruške, prenosne črpalke in D cevi; gašenje z visokim tlakom in gašenje z ročnim orodjem. Po kosilu smo imeli še pravo malo intervencijo, ko so inštruktorji požgali večjo površino trave in grmičevja, mi pa smo mogli požar taktično pravilno pogasiti. Usposabljanje smo zaključili s podelitvijo potrdil o udeležbi. Na tem mestu bi se zahvalil vsm predavateljem in inštruktorjem, ki so nam podali veliko novega znanja. Fotografije

Modic Miha

IMG_20160818_135653

Požari na prometnih sredstvih, 15.8.2016

Ob 15:34 je prišlo na AC, relacija Unec – Logatec, pri kraju Ivanje selo, do nesreče s požarom na osebnem vozilu. Osebo vozilo je prebilo varovalno mrežo, zletelo iz avtoceste na bližnje polje, kjer se je zaletelo v drevo. Pri tem je zagorelo. Posredovali so gasilci PGD Ivanje selo in Rakek, ki so na lokaciji pogasili goreče vozilo, požar trave na površini 70 kvadratnih metrov, oskrbeli opečeno osebo, odklopili akumulator in pomagali policiji. Fotografije in stran PGD Ivanje selo.

DSC_0049

Požari v naravi – Kraški rob, 7. in 8.8.2016

V nedeljo, 7.8. ob 20. uri se je šest gasilcev PGD Rakek z vozilom GVGP-1 v okviru voda gasilske zveze Cerknica (poleg nas so odšli še PGD Ivanje Selo, PGD Cerknica, PGD Grahovo in PGD Velike Bloke) odzvalo na pomoč kolegom na Krasu, natančneje nad Črnim Kalom, pri gašenju gozdnega požara, ki je izbruhnil istega dne okrog 12. ure. Požar je najverjetneje nastal zaradi iskrenja zavor enega od vlakov, ki je takrat peljal v smeri Kopra. Sam požar je bil sestavljen iz večjih in manjših žarišč v dolžini okrog 5 kilometrov. Že pogled na požarišče ob prihodu na zbirno mesto nam je dal vedeti, da je pred nami pestra noč. Več kot deset večjih in nekaj manjših požarišč je namreč osvetljevalo celoten kraški rob. Delovali smo v 2. sektorju med vasema Praproče in Črnotiče, kjer smo celo noč zadrževali napredovanje požara. Gašenje požara sta nam oteževala zahteven teren in pihanje burje, ki je že pogašene požare vsakič znova vzplamtela. Naša izmena se je končala ob 8.30 zjutraj, ko so nas zamenjale sveže gasilske sile. O obsežnosti požara priča dejstvo, da ga je gasilcem uspelo pogasiti šele v torek, 9.8. popoldne. Fotografije.

Modic Miha

DSC_0717

Tečaj GNO 03 16

Med 1. in 4. avgustom je potekalo letošnje tretje usposabljanje gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju (GNO). Iz PGD Rakek sta se ga udeležila dva gasilca. Prvi dan so tečajniki poslušali predavanja iz varstva pri delu, zakonodaje in naprav za gašenje. Drugi dan tečaja je potekalo spoznavanje opreme in vozil, po kosilu pa predavanja iz taktike gašenja požarov v naravnem okolju. Naslednji dan so tečajniki preživeli na Počku, kjer so stvari iz teorije preizkusili še praktično na terenu. Delalo se je na treh delovnih točkah, na koncu dneva pa je sledila še zaključna vaja. Četrti in hkrati tudi zadnji dan so tečajniki ponovno preživeli v predavalnici, kjer so poslušali predavanja o preventivnih ukrepih, sistemu protipožarnih ukrepov in kartografiji. Tečaj se je zaključil s krajšim testiranjem, katerega sta oba gasilca PGD Rakek uspešno opravila. Čestitamo!

13931599_994012014030839_314096633_o