Month: June 2016

Regijska orientacija

V soboto smo se člani prostovoljnega gasilskega društva Rakek poleg drugih članov naše regije udeležili regijskega tekmovanja oziroma orientacije. Tekmovanje je potekalo v soboto 18. junija v Grahovem, vsi tekmovalci pa smo že 21.maja 2016 na občinskem tekmovanju pokazali svoje sposobnosti in s tem osvojili prvo oziroma drugo mesto v svoji kategoriji. Obe skupini PGD Rakek smo z orientacijo začeli okoli devetih zjutraj. Pot je bila zelo naporna, kar je tudi pričakovati na regijskem tekmovanju. Kljub temu smo vztrajali do konca in z nasmeškom pritekli do cilja. Ko smo se vrnili, nas je PGD Grahovo preskrbel s kosilom oziroma malico in dobro glasbo. Rakovške pripravnice Sanja, Tanja in Taja so pod vodstvom tovariša mentorja Matjaža Ileršiča dosegle odlično 4. mesto, mladinci Jan, Žiga in Blaž pa so pod vodstvom mentorja Domna Banfija dosegli odlično 4. mesto. Čestitke!

Taja Tomšič

DSC_2574

Državno mladinsko gasilsko tekmovanje

V nedeljo, 12.6.2016, smo se odpravili na državno mladinsko gasilsko tekmovanje v Koper. Zbrali smo se v gasilskem domu na Rakeku, nato pa se odpeljali v Koper. Po prihodu v Koper smo imeli še eno uro časa za ogled ostalih ekip in pripravo na tekmovanje. Sledil je naš nastop na tekmovanju, kjer smo vse tekmovalne discipline izvedli dobro, vendar še z nekaj rezerve. Po opravljenem nastopu na progah smo odšli na malico in voden ogled Škocjanskega zatoka. To priliko smo izkoristili tudi za kopanje in igro odbojke. Ob 16:30 smo odšli na zaključno prireditev tekmovanja, kjer so razglasili rezultate tekmovanja. Ekipa mladincev je dosegla končno 16. mesto ter osvojila srebrno priznanje. Fotografije.

Blaž Banfi

DSC_2464

Strokovna ekskurzija članic

Članice smo se v soboto, 11.06.2016, odpravile na strokovni izlet. Najprej smo se odpravile proti letališču Jožeta Pučnika z namenom, da si ogledamo njihovo gasilsko službo. Ob prihodu so nam takoj pokazali stroje za de-icing. Po kontroli dokumentov in rentgenu pa smo vstopile na območje letališča kamor običajni potniki nimajo vstopa. Ogled se je začel s splošno predstavitvijo letališča in služb, ki skrbijo za normalno delovanje. Najbolj nas je pritegnilo delo ptičarja, ki 12 ur z območja letališča odganja ptiče in tako zmanjša možnost, da se ptica ujame v motor letala.

Sledil je ogled in spoznavanje gasilskih prostorov in njihove opreme ter vožnja s Pantherjem po vzletno-pristajalni stezi. Panther je izreden stoj, ki je po letališki stezi kljub svojim 39 tonam skupne mase zmožen peljati s hitrostjo 115 kilometrov na uro. Na mesto požara pripelje 12 tisoč litrov vode, 1.500 litrov penila in 250 kilogramov gasilnega prahu. Opremljen je tudi s konico za prebijanje letala, kar s pridom izkoristijo predvsem pri notranjih požarih v tovornih letalih, ko bi imeli gasilci težavo pri gibanju zaradi tovora. Nima zastonj naziva “prvi steber požarne obrambe Brnika”. Peljali so nas tudi na servisno območje, kjer smo spoznale zgradbo letala in si ga ogledale tudi v notranjosti. Za konec smo si ogledale tudi letalsko enoto slovenske policije in njihove helikopterje.

Popoldne nas je ujel dež in smo morale program prilagoditi. Namesto, da bi se po Lambergarjevi poti sprehodile do gradu Kamen, smo se do njega kar zapeljale. Po sprehodu skozi grad, smo si privoščile slastno in obilno kosilo v Lovskem domu v Žirovnici, kjer smo opazovale tudi živahno medvedko Mici. Dan smo zaključile z ogledom centra Radovljice in muzeja lectarjevih izdelkov ter se polne vtisov in utrujene v večernih urah vrnile domov. Fotografije.

Anita Trebec

DSC_1008

16. tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil

Na tekmovanje, ki je potekalo v soboto 4. junija, smo gasilci PGD Rakek poslali ekipo štirih tekmovalcev z vozilom GVGP-1. Na progi je bilo več delovnih točk, kjer so morali tekmovalci pokazati različno gasilsko in splošno znanje. Štiri članske ekipe so morale opraviti z vožnjo po potni knjigi in 6 kontrolnimi točkami v okolici Postojne. Ekipe so štartale v gasilskem domu v Postojni, na Žeribljah opravile s spretnostno vožnji, v Zeleni dolini rešile poškodovanca z vrvno tehniko. Na Počku nudile prvo pomoč, na skriti kontrolni točki pod Jelovico opravile izredni tehnični pregled vozila, pri Ovčarju pogasile notranji požar in v cilju na Pečni rebri pri koči Mladiki opravile z vajo z nahrbtnjačo. Na tekmovanju je sodelovalo 43 ekip, mlada ekipa iz PGD Rakek si je priborila odlično 8. mesto. Čestitamo članom ekipe in gasilcem PGD Postojna za odlično organizacijo tekmovanja! Nekaj fotografij iz tekmovanja si lahko pogledate tule.

13321954_10208534222664998_1409736145474541587_n

Praktične vaje tečaja za vodjo enote

V soboto, 4. junija so v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje (ICZR) na Igu potekale zaključne praktične vaje za vodjo enote, čin nižji gasilski častnik, katerih se je udeležilo tudi pet operativnih gasilcev PGD Rakek. Cilj celotnega usposabljanja je gasilca usposobiti za izvajanje nalog vodenja enote. Tečajniki dopolnijo svoje znanje s področja zakonodaje, seznanijo se z osnovami vzgoje in usposabljanja gasilskega kadra, učni program pa zajema tudi osnove vodenja gasilske intervencije. Po končanem usposabljanju je tečajnik usposobljen za vodjo enote – desetine. Kandidati iz PGD Rakek so uspešno naredili vse zaključne izpite, naloge in vaje ter tako napredovali v čin nižji gasilski častnik. Čestitamo!

mms_20160604_170830