Month: May 2016

Seminar WEBER RESCUE

Trije operativni člani so se udeležili seminarja podjetji WEBER in WEBO. Na seminarju, kateri je potekal v ICZR Ig so bile predstavljene nove tehnologije tehničnega reševanja in novitete podjetja. Tako je bil predstavljen program hidravličnega reševalnega orodja s poudarkom na novostih kot so; akumulatorsko hidravlično orodje, cilinder Crossrammer, škarje z rezili RSU, kombinirano orodje s snemljivimi konicami, … itd. Teoretični del predstavitve je potekal v avditoriju ICZR, praktični del predstavitve pa na poligonu, kjer se je delovanje orodja predstavilo na osebnih vozilih in simulatorju odpiranja stanovanjskih vrat.

Brez naslova

 

Preventivni pregled podjetja DS SMITH

V skladu z dogovorom o sodelovanju na področju zagotavljanja požarne varnosti v podjetju DS SMITH smo včeraj opravili preventivni pregled prostorov, gasilne opreme in spoštovanja požarnega reda. Pri pregledu smo bili posebej pozorni na:

  • prehodnost in označenost evakuacijskih poti,
  • ustreznost gasilnikov (tip, pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • ustreznost hidrantnih omaric (pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • označevanje, delovanje in dostopnost zunanjih nadtalnih hidrantov,
  • skladiščenje nevarnih snovi in uporabo ustreznih lovilcev,
  • skladiščenje lahko vnetljivih snovi,
  • usposobljenost zaposlenih za nudenje prve pomoči in izvajanja evakuacije.

Med pregledom smo se seznanili z novo razporeditvijo prostorov in opreme, nameščenostjo protipožarnih sistemov, dostopov do objekta, mestom za odklop električne energije in plina, lokacijo zbirnega mesta za zaposlene in postavitvenimi površinami za gasilske enote. Po pregledu je bil sestavljen zapisnik s opaženimi pomanjkljivostmi in predlogi za izboljšanje, izpostavilo se je tudi dobre primere upoštevanja in izvajanja požarne varnosti v podjetju.

Zaključni izpiti pripravnikov

Danes so potekali zaključni izpiti pripravnikov za vstop v operativno enoto. Pripravniki so opravljali interno pripravništvo v društvu preko mesečnih vaj in usposabljanj, na katerih so se spoznavali z gasilsko opremo za gašenje in reševanje ter njeno uporabo v praksi.

Zaključni izpiti so zajemali 7 delovnih točk in sicer:

–  osebna zaščitna oprema in IDA,
–  poznavanje lokacije, namena in uporabe opreme v vozilih društva,
–  razvrščanje in osnovna povelja za posameznika,
–  radijske zveze v sistemu ZARE,
–  vozli,
–  prva pomoč,
–  postavljanje cevovodov in oblikovanje curkov.

Vsem pripravnikom čestitamo za uspešno opravljeno pripravništvo in jim želimo uspešno delo znotraj operativne enote, kjer se bodo še eno leto na vajah in intervencijah usposabljali pod vodstvom osebnega mentorja. Prihodnji mesec pa že pričnemo z izobraževanjem nove generacije pripravnikov. Fotografije z izpitov.

Mitja Trebec, vodja pripravnikov

Untitled

Občinska gasilska orientacija

V soboto, 21.5.2016 je bila v Grahovem občinska gasilska orientacija. Tekmovanja smo se udeležili s petimi ekipami: eno pionirsko, dvema mladinskima in eno ekipo pripravnic. Ekipa pionirjev je zasedla nehvaležno 4. mesto, mladinski ekipi sta zasedli 5. in 2. mesto, ekipa pripravnic pa je pometla s konkurenco in zasedla 1. mesto. Drugo uvrščena ekipa mladincev in prvo uvrščena ekipa pripravnic so si s tema uvrstitvama zagotovila nastop na regijski orientaciji, ki bo 18.6.2016 v Grahovem. Več fotografij lahko vidite tule.

DSC_2370

OBVESTILO – prekuhavanje vode

JP Komunala Cerknica d.o.o. obvešča porabnike pitne vode iz naselij: Cerknica, Dolenja vas, Dolenje Jezero, Goričice, Grahovo, Ivanje selo, Lipsenj, Martinjak, Otok, Podskrajnik, Rakek, Slivice, Unec, Zelše, Žerovnica, Gorenje Jezero in Laze, da je do preklica obvezno prekuhavanje pitne vode. Zadostuje, da voda burno vre 3 minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo. Za razumevanje se zahvaljujejo.