Month: March 2016

Radi delamo dobro

V projekt Radi delamo dobro je letos Mercator vključili 100 prodajaln širom Slovenije. Vsaka od 100 prodajaln je predlagala tri organizacije iz svojega lokalnega okolja, za katere meni, da so pomembne za razvoj in notranjo povezanost kraja. Tako smo bili s strani prodajalne Mercator Rakek izbrani za eno izmed teh treh organizacij, ki lahko prejme donacijo v višini 1000 EUR.

Untitled

Kdo smo PGD Rakek in zakaj sodelujemo v akciji?

PGD Rakek že skoraj 130 let opravlja preventivne in operativne naloge na območju občine Cerknica ter po potrebi tudi na širšem območju. V društvu osrednjo pozornost posvečamo dvema področjema, in sicer delu z mladimi člani ter izobraževanju in usposabljanju operativnih članov. Mladim članom društva poizkušamo z različnimi dejavnostmi vzbuditi zanimanje za prostovoljno opravljanje gasilske službe, ter gojiti vrednote kot so solidarnost, požrtvovalnost, nesebičnost in tovarištvo, ki so v današnji družbi vse pogosteje spregledane. Operativni gasilci se redno izobražujemo in usposabljamo ter v kombinaciji z nabavo nove sodobne opreme vzdržujemo nivo reševanja po najmodernejših smernicah.

Gasilski dom PGD Rakek je star in nam že vrsto let ne omogoča tistega, kar bi gasilski dom moral omogočati. Kljub rednemu vzdrževanju starost in vlaga puščata posledice. Tako bomo morali letos zaradi dotrajanosti opraviti veliko vzdrževalnih del (zamenjava strehe, prenova sanitarnih prostorov, ureditev okolice, prenova zaradi vlage poškodovanih zidov,…) in vsakršna sredstva so več kot dobrodošla

Kako nam lahko pomagate vi?

Glasovanje poteka med 1. in 30. aprilom v prodajalni Mercator Rakek, kjer ob vsakem nakupu prejmete žeton, katerega nato položite v skrinjico pod izbrano organizacijo. Gasilci PGD Rakek Vam bomo hvaležni za vsak žeton in s tem vaš glas podpore našemu delu!

Z gasilskim pozdravom

NA POMOČ!

Vaje operative in bolničarjev

Tokratne vaje so bile združene vaje operative in ekipe bolničarjev. V prvem delu vaje smo vadili stabilizacijo vozila na boku in iznos poškodovanca, v drugem delu pa smo izvedli dva taktična scenarija. Na prvem scenariju se je izvajala samo stabilizacija vozila in iznos poškodovanca, na drugem pa smo vadili taktični postopek gašenja požara na osebnem vozilu.

20160326_182103

Praktične vaje IDA na tečaju NTG

V soboto, 19.3. so pred gasilskim domom v Cerknici potekale praktične vaje, kjer so se tečajniki nadaljevalnega tečaja za gasilca spoznali z osnovami IDA. Na delovnih točkah so vadili sestavljanje in nameščanje IDA, za zaključek pa izvedli še obremenitev pod IDA. Inštruktorji so jih seznanili tudi s sestavnimi deli IDA, kako se izvede minutni test in test maske, kako in zakaj se vodi evidenca notranjih napadov ter jim predstavili način vzdrževanja. Usposabljanja oziroma praktičnih vaj se je udeležilo 7 tečajnikov in 2 inštruktorja iz PGD Rakek.

mms_img220902452

Regijski gasilski kviz

V soboto, 19. marca 2016 je v Borovnici potekalo regijsko tekmovanje v gasilskem kvizu na katerem sta naše društvo zastopali ekipa pionirjev in mladincev. Ekipi sta tekmovanje končali na 5. in 3. mestu. Čestitamo tekmovalcem in mentorjem obeh ekip za dosežen rezultat!