Month: January 2016

Zbor mladih PGD Rakek 2016

V soboto, 23.1.2016 smo se v prostorih PGD Rakek zbrali pionirji, mladinci in pripravniki. Ta dan je namreč potekal zbor mladih, katerega smo vodili sami. Prvo poročilo je prebral predsednik mladinske komisije Matjaž Ileršič, nato smo še mi  prebrali  poročila iz tekmovanj. Tekmovanj, ki smo se jih udeležili lansko leto je bilo veliko, udeležili smo se: občinskega, regijskega in državnega kviza, občinske in regijske orientacije, tekmovanja za memorial Rudolfa Maistra, občinskega tekmovanja za pokal Martina Krpana ter občinskega in regijskega tekmovanja CTIF, ki je potekalo na Rakeku. Na regijskemu tekmovanju CTIF je ekipa mladincev osvojila drugo mesto, zato gre letos na državno tekmovanje v Koper. Na zboru mladih so bili prisotni starši in predstavniki PGD Rakek: predsednik Klemen Drole, poveljnik Klemen Purkart, vodja članic Ana Šivec ter vodja veteranov Ivan Paternost. Vsi so nas tudi nagovorili in nam zaželeli še veliko uspehov v gasilskih vrstah. Dobili smo tudi priznanja za bolničarja, plavalca in glasbenika, nekateri pa tudi potrdila o vstopu med mlade člane PGD. Na koncu smo izrazili tudi svoje želje za leto 2016, po uradnem zaključku pa se skupaj poveselili in jedli odlično pico. Bilo je zelo zabavno.

Tanja ZalarDSC_1895

 

Vaje pripravnikov – dimniški požari

Januarske vaje pripravnikov so potekale na temo dimniških požarov, kateri so najbolj aktualni prav v zimskih mesecih, na višku kurilne sezone. V kratkem teoretičnem delu smo s pripravniki predebatirali vzroke za nastanek dimniškega požara, kakšne nevarnosti se ob tem pojavljajo in kako pravilno ukrepamo na takšni intervenciji. V praktičnem delu smo si ogledali kakšno opremo in imamo za posredovanje na dimniških požarih in kje v vozilu GVC-16/25 se nahaja. Izvedli smo tudi taktični nastop enote na simulaciji dimniškega požara v večnadstropni stavbi, kjer so morali pripravniki ob pomoči ostalih gasilcev izvesti vse postopke posredovanja na dimniškem požaru.

pripravniki_dimniski_1

Foto 2016Vaje operative – osnove vrvnih tehnik

V soboto 9.1.2016 smo imeli vaje operative na temo vrvne tehnike. Namen vaje je bil, da spoznamo opremo, utrdimo znanje o vozlih, izdelovanju sidrišč ter varovalne ograje. Razdelili smo se v dve skupini. Prva skupina je spoznala izdelovanje varovalne vrvne ograje ter varno hojo ob njej (pravilno izpenjanje in vpenjanje). Druga skupina pa je spoznala izdelovanje najbolj pogostih in uporabnih vozlov, njihove prednosti in slabosti ter načine uporabe. To znanje smo uporabili v nadaljnji točki, kjer smo izdelovali različne vrste sidrišč (klasično in razbremenilno sidrišče).

DSC_0023