Month: December 2015

Vaje pripravnikov – zaključne vaje

Tekom leta so imeli pripravniki redna mesečna usposabljanja, kjer so spoznavali in vadili gasilske veščine, katere so osnova za delo v operativi. Za konec leta pa so se izvedle še zaključne vaje, kjer so morali uporabili vse do sedaj osvojeno znanje. Svoje znanje in usposobljenost so pokazali na dveh scenarijih. Prvi je predvideval požar v višjih nadstropjih stanovanjskega objekta in drugi požar osebnega vozila na avtocesti. Pripravniki so pod vodstvom izkušenih gasilcev izvedli operativno taktične postopke za vsak primer ter na koncu vsake vaje izvedli analizo.

 Brez naslova

Škratovanje

Zaposleni v vrtcu Martina Krpana, enota Rakek, vsako leto izvedejo Škratovanje za svoje varovance. Škratovanje je srečanje za starše in otroke ob veselem decembru, kjer se jim med nočnim sprehodom pričara tudi pravljično vzdušje. Že nekaj let jim pri tem pomagamo tudi gasilci PGD Rakek, kateri poskrbimo za požarno in prometno varovanje ter pomagamo pri logistiki pohoda. Tako smo tudi letos pomagali pri logistiki in poskrbeli za prometno zavarovanje med sprehodom.

Brez naslova

Previdno s svečami!

Sveče so nepogrešljive pri praznični okrasitvi, vendar ob nepravilni uporabi lahko povzročijo požar. To nevarnost lahko zmanjšate z upoštevanjem osnovnih navodil in opozoril za varno uporabo sveč.

Sveče naj nikoli ne gorijo brez nadzora. Namestite jih vnegorljivi svečnik ali drugo primerno posodo in postavitena ravno, negorljivo površino. Gorečih sveč ne postavljajte na prepih, v bližino gorljivih snovi (zaves, papirja ipd.) in naprav, ki oddajajo toploto (peči, električnih aparatov ipd.). Sveče postavite tako, da jih ne bodo dosegli otroci ali hišni ljubljenčki. Gorečih sveč ne premikajte in ne nosite po prostoru. Goreče sveče se naj ne stikajo med seboj. Upoštevajte varnostno razdaljo, ki jo predpiše proizvajalec. Pred prižiganjem sveč preverite dolžino stenja in če je predolg, ga odrežite na dolžino 1 cm. Dogorelih vžigalic nikoli ne mečite v staljen vosek. Sveče nikoli ne ugašajte s pihanjem v plamen ali s tekočino, ampak uporabite zvonček za gašenje.

Na povezavi si lahko pogledate tudi vse ostale ukrepe, ki poskrbijo za varen dom.