Month: November 2015

Letno srečanje članic Notranjske regije

V soboto, 28.novembra, sva se članici PGD Rakek udeležili letnega posveta članic notranjske regije, ki je letos potekal v Novi vasi na Blokah. Po sprejemu in uvodnem pozdravu nam je Matej Pakiž predstavil muzej o bloškem smučanju. Gre za nov muzej, zasnovan po evropskih merilih (interaktivnost, lastna izkušnja), ki opisuje ne samo lokalno, ampak tudi državno posebnost. Nato smo se odpravili proti gasilnemu domu PGD Nova vas na Blokah. Tu sta nam Andrej Tratnik, poklicni gasilec iz Postojne ter Gregor Vidrih, dipl.zdr. na postojnski urgenci, v prvi osebi predstavila največjo prometno nesrečo na Slovenskem “Snežna zavesa” na avtocesti pri Postojni decembra 2014. Po uradnem delu je sledilo druženje ob večerji in domačih sladkih dobrotah. PGD Nova vas na Blokah se zahvaljujemo za gostoljubje in lep večer, organizatorjem pa za vabilo in zgledno organiziran dogodek.

Trebec Anita

Brez naslova

Vaje operative – TRE ob prometni nesreči

Danes smo skupaj s PGD Cerknica izvedli usposabljanje na temo tehničnega reševanja ob prometni nesreči. Prvi del usposabljanja se je vršil preko delovnih točk, kjer smo v mešanih ekipah vadili stabilizacijo vozil, iznos poškodovancev iz vozila ter si pogledali opremo za tehnični poseg na vozilu. Pri stabilizaciji se je poleg standardne opreme za stabilizacijo vozil pregledalo tudi kaj lahko naredimo z opremo, katero imamo v vozilu mi (lestev, gurtne, zagozde, cevi,…). Sledila je zaključna vaja s scenarijem prometne nesreče dveh vozil in tremi poškodovanci. Po vaji je sledila krajša analiza in nato druženje operative v gasilskem domu na Rakeku.

1

Vaje bolničarjev – TPO

Danes smo izvedli usposabljanje operative na temo temeljnih postopkov oživljanja. Na začetku vaj smo obnovili teoretični del iz TPO, sledila je predstavitev AED, ročnega dihalnega balona in kisikovega kompleta. Po predstavitvi je sledil prikaz izvajanja postopkov oživljanja z uporabo omenjenih pripomočkov in nato praktična vadba vseh sodelujočih gasilcev na vadbeni lutki.

Untitled

 

 

Obnovitveni tečaj za tehničnega reševalca

Gasilec PGD Rakek je med 19. in 21. aprilom opravil obnovitveno usposabljanje za tehničnega reševalca. Prvi dan usposabljanja se je predelalo taktiko in postopke tehničnega reševanja, naslednja dva dni pa se je praktično vadilo na poligonu ICZR Ig. Vadilo se je aktivni spust po vrvi, reševanje iz višine s pomočjo žičnice za nosila, reševanje iz jaškov in reševanje z nosili po pobočju. Opravilo se je tudi več vaj na temo reševanja v primeru nesreče prometnih sredstev (traktor, osebna vozila, avtobus,… itd.). Ob koncu usposabljanja se je izvedla zaključna vaja, kjer je prišlo do prometne nesreče avtobusa in več osebni vozil.

Vaje operative – taktični nastopi

Tokratne vaje operative so bile na temo taktičnih nastopov gasilske enote. Na prvi delovni točki smo vadili gašenje požarov v večnadstropnih objektih, kjer je potrebno cevovode za gašenje napeljati po stopnicah, na drugi delovni točki pa se je vadilo postopke gašenja požara na tovornem vozilu – izvajalo se je prometno zavarovanje, gašenje s klasičnimi napadi ter gašenje s peno. Po vsaki opravljeni vaji je sledila analiza.

Brez naslova