Month: October 2015

Vaja GZC na Brest Pohištvu

Z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost in pripravljenost gasilskih enot, ki opravljajo naloge javne gasilske službe na območju GZ CERKNICA ob požaru na območju podjetja Brest pohištvo d.o.o., pri katerem se lahko pričakuje večje število evakuiranih oseb se je v nedeljo 25. oktobra izvedla napovedana, praktična in poučna gasilska vaja z imenom »Požar v podjetju Brest 2015«. Glavni cilji vaje so bili:

  • preveriti stanje organiziranosti, usposobljenosti in opremljenosti operativnih GE;
  • preveriti načrte za ZRP v primeru požara ali druge obsežnejše nesreče v podjetju Brest;
  • preveriti usposobljenost in reagiranje operativcev v primeru več nepredvidenih situacij;
  • preizkusiti beleženje napadalnih skupin ter označevanje preiskanih prostorov;
  • preizkusiti komunikacijo med gasilskimi enotami, NMP, policijo in LPE;
  • izpopolnjevanje znanja in veščin pripadnikov gasilskih enot GZ Cerknica.

Podjetje je bilo razdeljeno v tri sektorje, v vsakem sektorju so sodelujoče enote morale postaviti napade na streho preko lestev, izvesti gašenje s peno ter izvajati notranje napade z namenom gašenja in preiskovanja. Po izvedbi prvih ukrepov, iznosu poškodovanih in lokalizaciji požara v posameznem sektorju so notranji napadalci namesto “gašenja” izvajali fizične obremenitve, katere so simulirale napore in delo tekom gašenja. Da bi preizkusili tudi logistiko polnjena večjega števila IDA posod in menjavo napadalnih skupin se je v objekt dve uri neprekinjeno izvajalo notranje napade. Delo v posameznem sektorju sta spremljala inštruktorja, katera sta spremljala delo gasilcev, dajala napotke ter po potrebi ustavila delo posamezne skupine in jim pokazala pravilen postopek, taktiko oziroma pristop.

Vaja je trajala od 9:00 do 13:00 ure. Na vaji smo sodelovali trije inštruktorji iz PGD Rakek in 10 gasilcev z GVC 16-25, kateri so svoje naloge opravljali v sektorju 2. Po zaključku vaje je sledila interna analiza vaje po sektorjih, sestanek in analiza inštruktorjev ter zaključna analiza vseh sodelujočih. Fotografije iz vaje si lahko pogledate v naši galeriji.

skica vaje

 

Varno delo z motorno žago

V petek 23. in soboto 24.10.2015, je na območju GZ Loška dolina potekal tečaj za varno delo z motorno žago. Prvi dan so se tečajniki seznanili z vrstami motornih žag, njihovo sestavo, namembnostjo, vzdrževanjem in vsemi potrebnimi informacijami v zvezi z njimi. Drugi dan so tečajniki opravljali praktično delo na območju Snežnika. Tam so ponovili pravilen vžig motorne žage, si ogledali demonstracijo podiranja, pravilen zasek, itd. ter se tudi sami preizkusili v delu z motorno žago. Tečaj so opravili trije operativci PGD Rakek, nekaj fotografij iz usposabljanja pa si lahko pogledate tule.

2015-10-24 09.40.19

Sektorska vaja Proplace

V soboto, 24. oktobra s pričetkom ob 8:00 uri je na območju podjetja Proplace potekala vaja sektorja Rakek. Tokratna vaja je bila izvedena malo drugače kot običajno, saj se je najprej vadilo na delovnih točkah in šele nato izvedlo zaključno vajo. Delo na delovnih točkah so vodili inštruktorji iz PGD Rakek in PGD Cerknica, točke so zajemale naslednje teme:

  • Delo v notranjem napadu: vodenje evidence, pravilna opremljenost, priprava cevovodov, vstop v prostor, gibanje, preiskava prostorov.
  • Delo v zunanjih napadih: postavljanje cevovodov, uporaba različnih ročnikov in oblike curkov, uporaba pene.
  • Postavljanje lestve in delo na lestvi: postavljanje tri delne raztegljive lestve s podporniki, vzpenjanje in delo na lestvi, napeljava cevovodov po lestvi.

Po zaključku vadbe na delovnih točkah je sledila zaključna vaja, katera se je izvedla na podlagi predpostavke, da je prišlo do požara v enem od prostorov podjetja Proplace. V objektu so bile tudi pogrešane osebe, katere je bilo potrebno najti in iznesti iz objekta. Vaja oziroma usposabljanje je trajalo od 8:00 do 12:00 ure, na vaji je skupaj s inštruktorji sodelovalo 34 gasilcev. Nekaj fotografij iz vaje si lahko pogledate tule.

DSC_1220

Vaje bolničarjev – TPO, AED in kisik

Na tokratnih vajah bolničarjev se je vadilo na scenariju, kjer so morali bolničarji uporabiti znanje iz TPO, AED in komplet za aplikacijo kisika. Vaje so se odvajale na terenu in v nočnem času tako, da je bilo potrebno za kvalitetno delo ekipe bolničarjev tudi pripraviti in osvetliti delovišče. Sodelujoči gasilci – bolničarji so najprej poskrbeli za varnost, izvedli triažo in nato glede na vrsti red ustrezno oskrbeti in prenesli poškodovance na zbirno mesto. Vmes je bilo potrebno izvesti tudi nekaj tehničnih posegov za dostop do poškodovanih. Na koncu je sledila analiza izvedenih postopkov.

aaaa

Praktične vaje ICZR Ig

Trije operativci so se danes udeležili celodnevnih praktičnih vaj v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, kjer so obnavljali in utrjevali gasilsko znanje na praktičnih primerih. Sedem delovnih točk je zajemalo obnovitev dela z izolirnimi dihalnimi aparati, uporabo ročnikov in oblikovanje vodnih curkov, pregled objekta in iznos poškodovanca, napeljavo cevovodov v višja nadstropja preko trodelne lestve in stopnišča, gašenje gorečega objekta z zunanjim napadom in pasivno obrambo sosednjih objektov, ter gašenje požara, iskanje ponesrečencev in prezračevanje v zadimljeni hiši.

Akcija zbiranja papirja

Danes je v PGD Rakek potekala celodnevna akcija zbiranja odpadnega papirja. Preko dneva nam je uspelo s pomočjo krajanov Rakeka in nekaj podjetij zbrati in tudi napolniti poln kontejner v velikosti 35 kubičnih metrov (cca. 10 ton papirja). Naj se na tem mestu zahvalimo vsem delovnim ekipam, katere so delale brez prekinitve celo soboto ter vsem krajanov Rakeka, ki so se ponovno izkazali.

12094747_10207363419100885_7500037449593783362_o

Ne podcenjujte moči vode

Opozorilo ARSO, izdano 13.10.2015 ob 9:30 uri:

Nad širšim območjem Slovenije do petka pričakujemo izdatnejše padavine, vmes bodo tudi dolgotrajnejši nalivi, ponekod nevihte. Ob tem bodo predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji vodotoki močno narasli. Manjši vodotoki in hudourniki lahko v tem obdobju večkrat hitreje narastejo. V sredo pričakujemo močnejše naraščanje rek in manjših vodotokov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Na teh območjih lahko pride do razlivanj na območjih pogostih poplav. V četrtek in petek se bo nadaljevalo naraščanje rek v večjem delu države. Posamezne reke, zlasti v južni polovici države, lahko poplavijo tudi v širšem obsegu.

Količina padavin je še vedno vprašljiva, vendar bo predvsem v severozahodni Sloveniji ter morda tudi v krajih okoli Snežnika lahko padlo tudi prek 200 mm padavin, nekatere projekcije dajejo za severozahod vrednosti tudi do 350 mm! Drugod v zahodni polovici Slovenije bo predvidoma padlo od 100 do 150 mm dežja, lahko tudi več! Na vzhodu bo količinsko dežja manj, a glede na to, da je bil vzhod deležen kar večje količine dežja v preteklih dneh, se lahko težave pojavijo tudi tam!

Napotke za primere poplav najdete tule in tule.

Brez naslova