Month: September 2015

Gašenje notranjih požarov – modul B

Operativni gasilec PGD Rakek je uspešno zaključil dvodnevno izobraževanje za gašenje notranjih požarov, modul B. Usposabljanje je potekalo v ICZR na Igu. Tečaj je nadaljevanje izobraževanja gašenja notranjih požarov, modul A. Zasnovan je v dveh delih: teorija (teorija gorenja in gašenja, varna uporaba zaščitnih sredstev, gibanje v zadimljenem oziroma gorečem prostoru, prva pomoč) in praksa (vadba oblikovanja curkov, vaje prezračevanja na dimni hiši, vroče vaje v požarnih kontejnerjih in požarni hiši). Na tečaju se tečajniki naučijo kako pravilno vstopati v goreče prostore ter kako pravilno in varno gasiti požar. Seznanijo se tudi z novostmi pri gašenju ter pomembnostjo prezračevanja pri izvajanju notranjih napadov. Gašenje notranjih požarov je zelo zahtevno opravilo ter predstavlja posebno nevarnost za gasilce. S pravo usposobljenostjo operativnih članov lahko to nevarnost v veliki meri zmanjšamo.

Blatnfest 2015

V soboto, 26.9.2015 smo sodelovali tudi pri organizaciji Blatnfesta. Dogodek pod vodstvom Notranjskega študentskega kluba je bil zasnovan kot družabno športna prireditev, s preizkusom lastne vzdržljivosti preko premagovanja različnih ovir na progi. Ker je bila velika večina članov PGD Rakek zasedena s organizacijo in sodelovanjem na občinskem tekmovanju CTIF, letos na tekmovanje nismo poslali nobene ekipe. Smo pa na progi postavili oviro Gasilski preboj, kjer so morali tekmovalci v mraku premagati več ovir (gume, zidovi, lestve,…). Hvala vsem, ki ste sodelovali pri postavljanju in podiranju ovire PGD Rakek.

20150926_125806

Občinsko tekmovanje CTIF

V soboto, 26. septembra 2015 je potekalo občinsko tekmovanje CTIF v organizaciji sektorja Rakek. V športnem parku na Rakeku so gasilci vseh starostnih skupin iz GZ Cerknica in GZ Loška dolina tekmovali v gasilsko športnih disciplinah. Naše društvo je na tekmovanju sodelovalo s petimi ekipami, po ena ekipa iz kategorije pionirjev, mladincev, članov A, članov B in starejših gasilcev.  Vsem ekipam, razen pionirjem, ki so imeli smolo pri razvrščanju, se je uspelo uvrstiti na regijsko tekmovanje, ki bo 3.10.2015 na Rakeku. Tako so pionirji osvojili končno 5. mesto, mladinci 1. mesto, člani A 2. mesto, člani B 1. mesto in starejši gasilci 1. mesto. Poleg sodelovanja s tekmovalnimi ekipami smo sodelovali tudi pri organizaciji in pripravi tekmovališča s tehnično ekipo, redarji in spremljevalci ekip. Vsem čestitamo za dosežene rezultate in se zahvaljujemo za pomoč! Čaka nas še drugi del, organizacija regijskega tekmovanja CTIF.

10649814_10205025081531521_5276628380564069498_n

Vaje pripravnikov – črpalke in agregati

Tokratne vaje pripravnikov so potekale na temo elektro-agregatov, razsvetljave in dela s črpalkami. Pripravniki so se učili pravilne uporabe elektro-agregata in se seznanili z nevarnostmi, katere pretijo gasilcem ob nepravilni uporabi. Postavili so razsvetljavo s pomočjo reflektorjev in z muljno črpalko prečrpavali vodo iz vodnjaka, na koncu pa so si ogledali tudi električne potopne črpalke.