Month: August 2015

Srečanje veteranov 2015

Zadnjo nedeljo v avgustu je v organizaciji PGD Cajnarje potekalo že tradicionalno srečanje veteranov iz GZ Cerknica, katerega se je udeležilo okoli 130 veteranov iz 17 društev. Domači gasilci so ves čas skrbeli, da niso bili lačni in žejni, srečanje pa so popestrili tudi z živo glasbo ter s tekmovanjem v streljanju z zračno puško. V tem tekmovanju so zmagali gasilci iz PGD Otave, sledili so jim PGD Nova vas ter PGD Unec. Podeljena je bila tudi nagrada za najstarejšega veterana in veteranko na srečanju. Iz PGD Rakek se je srečanja udeležilo 8 veteranov, nekaj fotografij iz srečanja pa si lahko pogledate tule.

11951852_1486574288331527_7320461671457934052_nFoto: PGD Cajnarje

Poroka Trebec Sergej in Anita

V soboto, 29.8.2015 sta se na gradu Snežnik poročila naša članica Anita Movern (sedaj že Trebec) in operativec ter voznik Trebec Sergej. Že en teden prej, v petek 21.8. smo pomagali pri postavitvi mlaja, nenapovedano pa so se oglasili že poročeni operativci, kateri so Sergeju zaželeli vse najboljše v obliki hladnega “tuša” iz VT ročnika. Na dan poroke pa se je s pomočjo PGD Stari trg v bližini grada Snežnik pripravilo slavoloke iz vodnih curkov – v čast poroke operativca je bilo skupno postavljenih 12 curkov.

Mladoporočencema  želimo na njuni skupni poti veliko lepega, sreče, zdravja – predvsem pa ljubezni in razumevanja!

a&s-1Slavoloki in častni pozdrav

a&s-2Gasilci PGD Rakek in PGD Stari trg z mladoporočencema

Vaje bolničarjev – uporaba kisika

Vaje smo pričeli s pregledom vse opreme za nudenje tovrstne pomoči, katero imamo na razpolago v torbah za prvo pomoč. Pregled je bil opravljen tudi iz razloga, ker je bila določena oprema v zadnjem času nekoliko prerazporejena, na ta način so bili vsi prisotni seznanjeni z novo razporeditvijo. Sledilo je predavanje na temo aplikacije čistega kisika. Sodelujoči so se spoznali z lastnostmi, sestavljanjem in nameščanjem kompleta za aplikacijo kisika, prav tako so se seznanili tudi z merjenjem kisika in sladkorja v krvi.

SAMSUNG

Požari v nestanovanjskih stavbah, 15.8.2015

Ob 14.47 je v Pikovniku, občina Cerknica, zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje s hlevom. Gasilci PGD Otave, Cajnarje, Begunje in Cerknica so ob pomoči gasilcev PGD Grahovo, Rakek, Unec, Sveti Vid in Rakitna iz gorečega objekta pravočasno odstranili živino in kmetijsko mehanizacijo ter lokalizirali in pogasili požar. Zgorelo seno so prekopali in dodatno zalivali z vodo. Sanacija pogorišča poteka s pomočjo tovornih vozil dveh lokalnih prevoznikov. Požarišče si je ogledala policija ter poveljnik GZ Cerknica. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Nova vas in Velike Bloke. Požarno stražo tekom noči so izvajali gasilci PGD Bezuljak, Sveti Vid, Otave, Ivanje selo in Begunje.

SAMSUNG

Vaje bolničarjev – TPO in AED

Bolničarji so se na tokratnih vajah soočili z malo drugačno tematiko, kot so jo bili navajeni do sedaj. Predpostavka vaje je bila, da se družina: oče, mati ter 3 letni otrok, peljejo z osebnim vozilom po lokalni cesti. Zaradi neprilagojene hitrosti voznica z vozilom trči v betonsko škarpo. Pri tem se poškoduje mož – sopotnik, kateri zaradi trka izgubi zavest. Voznico zagrabi panika, odide do pečine in skuša narediti samomor. Po skoku obleži nezavestna in ne kaže znakov življenja. Očividci po nekaj minutah pokličejo na 112. Otrok v tem času zaradi visoke temperaturne obremenitve izgubi zavest, po obrazu je moker in zelo rdeč, sopotnik pa pride k zavesti, toži za bolečinami v desni roki. Gasilci bolničarji po prihodu na lokacijo najprej zavarujejo lokacijo, nato pa pričnejo z oživljanjem otroka in voznice. Vaja je imela poudarek na pravilnem pristopu in pravilnem izvajanju TPO. Na koncu vaje je sledila analiza.

DSC_0042