Month: July 2015

Obvestilo krajanom

Ker smo dobili veliko klicev in vprašanj od kje vonj po zažgani plastiki, ki se je preko vikenda vil po Rakeku, vam tule podajamo dodatne informacije. V četrtek, 23.7. je okoli 15:00 ure zagorelo v bližini starega smetišča na Rakeku, natančneje na odlagališču lesa, kateri je bil tja navožen tekom žledoloma. Požar lesa kot sam ni bil nič posebnega, bil je še tisti dan pogašen in tekom dneva ter večera je bila na njemu gasilska straža, ki je skrbela za njegovo kontrolo. Problem pa so povzročale zakopane smeti, katere so se čez vikend večkrat podtalno vžgale oziroma smodile. Kdo jih je navozil in skril pod kupe lesa ne vemo? Lahko pa samo “čestitamo” ideji in ravnodušnosti te osebe! Danes smo gasilci PGD Rakek v sodelovanju s Komunalo Cerknica te kupe odkopali, premetali in dodatno zalili. Sedaj ne gori več, v bližini smetišča pa je še vedno oster vonj po plastiki in verjetno bo danes tudi po Rakeku še prisoten vonj. Fotografije

11180604_10207425779193506_9027188185947578622_n

Vaje vrvnih tehnik – prehod preko vozla

Tekom minulega meseca so se člani ekipe večkrat dobili v gasilskem domu in vadili različne manevre. Večina vadbe je bila usmerjanje na delo z vrvno zavoro, vzpenjanje po vrvi s pomočjo prsnih in ročnih prižem ter prepenjanje na vzporedno ali isto vrv. Poleg teh srečanj so bile v soboto, 25.7.2015 ob 17:00 uri tudi redne mesečne vaje ekipe za vrvne tehnike. Na teh vajah smo vadili napeljavo vrvi na drevo s pomočjo metalne vrečke, izdelavo sidrišč in pripravo za vzpenjanje na drevo, ki se izvede na tleh. Poleg sidrišča na tleh in vrvi napeljane za vzpenjanje se je na drevesu naredilo tudi sidrišče za spuščanje in napeljalo vrv na kateri je bil dodatni vozel, ki je simuliral prehod preko vozla. Fotografije.

SAMSUNG

Požari na smetiščih, 23.7.2015

Ob 15.07 so na Rakeku, občina Cerknica, zagoreli kupi vej na bivšem odlagališču odpadkov. Gasilci PGD Rakek in PGD Unec so omejili in pogasili požar lesa in vej, ki so ostale od žledoloma ter smeti pod njimi v obsegu okoli 1000 m². Po lokalizaciji požara se je zalilo okolico in izvajalo gasilsko stražo z zadnjim obhodom ob 20:00 uri, ko je bil pogašen zadnji tleč kup. Tekom požara se je iz približno kilometer oddaljenega hidranta na požarišče dobavilo 26 m³ vode. Prevoze se je izvajalo z GVC 16-25 in GVC 16-40, katera sta izmenično dovažala vodo za potrebe gašenja. Nekaj fotografij si lahko pogledate tule.

CAM01482

Tečaj GNO 02 2015

Med ponedeljkom 20.7. in četrtkom 23.7.2015, se je 5 operativcev PGD Rakek udeležilo usposabljanja za Gašenje požarov v naravnem okolju (GNO), ki je potekalo v ICZR Sežana. Po nastanitvi v spalnih prostorih izobraževalnega centra smo začeli z usposabljanjem. Že v začetku tečaja smo bili razdeljeni v tri oddelke, ki so izvajali dežurstva in v primeru požara v naravi odšli na pomoč gasilcem ZGRS Sežana in Kraške gasilske zveze. V prvem dnevu smo imeli do poznega popoldneva predavanja v predavalnici. Zvečer pa je z dežurstvom nastopil 1. oddelek gasilcev. Kmalu po predaji izmene smo že dobili klic in odšli na pomoč gasilcem v Komen, kjer smo do jutranjih ur pomagali pri gašenju in zalivanju roba požarišča, požara na težko dostopnem terenu. V torek smo celo dopoldne spoznavali vozila in opremo za gašenje požarov v naravi, predstavili pa so nam tudi večje poveljniško vozilo, ki je stacionirano v garaži ZGRS Sežana. Popoldanski del dneva smo preživeli v učilnici, kjer smo se seznanili z Taktiko gašenja požarov v naravnem okolju in Prvo pomočjo pri požarih v naravi. V sredo smo se že v jutranjih urah odpravili na Osrednje vadbišče slovenske vojske na Poček, kjer smo izvajali požige travnatih površin in preizkušali različne tehnike gašenja požarov v naravi. Praktični del usposabljanja je trajal do popoldanskih ur. V četrtek smo že zjutraj začeli z predavanji, kjer smo spoznavali osnove kartografije in izvajanje preventivnih požarnih ukrepov in sistem protipožarnih ukrepov. Po predavanju pa je sledil kratek preizkus znanja in zaključek tečaja s podelitvijo potrdil o uspešno opravljenem tečaju.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem predavateljem in inštruktorjem za predano znanje in izkušnje. Prav pa tako vsem zaposlenim v ZGRS Sežana za prijazen sprejem in gostoljubnost v času usposabljanja. Prav tako priporočamo, da se v prihodnje tečaja udeleži čim več gasilcev in gasilk, saj na tečaju zares pridobiš potrebna znanja pri požarih v naravnem okolju. Nekaj fotografij si lahko pogledate tule.

Vadnu Vid

11aFoto: Šantelj Mitja, PGD Postojna

Požari v naravi, 21.7.2015

Ob 13.31 je zagorelo ob železniški progi Rakek – Postojna, občina Cerknica. Posredovali so gasilci PGD Rakek, ki so na lokaciji 623,3 km pogasili 2000 m² suhe trave in podrasti, na lokaciji med 623,3 in 624 km pa 32 železniških pragov. Požar je uničil telekomunikacijsko povezavo med železniškima postajama Rakek in Postojna. Zaradi tega je bil prekinjen ves železniški promet na primorski progi za približno 2 uri.

20150721_135404

Vaje pripravnikov – vnetljive tekočine in plini

Tokratne vaje pripravnikov so potekale na temo gašenja vnetljivih tekočin in plinov. Na začetku so se pripravniki učili oblikovanja in uporabe pravilnih vodnih curkov ter napredovanja pri gašenju požara v dvojicah. Prikazali smo tudi gorenje plinastega in tekočega stadija kuhinjskega plina. Pripravniki so na koncu preizkusili še gašenje vnetljive tekočine s pomočjo vode z visokim tlakom.

IMG_9107

18. srečanje članic v Lazah

Tradicionalnega srečanja in tekmovanja v gasilsko športnih disciplinah, katero se že vrsto let odvija v Lazah, so se iz PGD Rakek udeležile po ena ekipa članic A in ena ekipa članic B. Sodelujoče ekipe so tekmovale v vaji s hidrantom, vaji raznoternosti, štafetnem vezanju vozlov in reševanju gasilskega testa. Vse vaje so bile prilagojene za 5 tekmovalk. Članice A so dosegle 6. mesto v svoji kategoriji, članice B pa 2. mesto v svoji kategoriji. Čestitamo!

11738004_10204597572844071_8711511239740933433_n