Month: June 2015

Vaje vrvnih tehnik

Sončno praznično popoldne smo izkoristili za vadbo vrvnih tehnik. Na požarnih stopnicah OŠ Jožeta Krajca Rakek se je vadilo postavljanje varovalne ograje, izdelalo delovna in varovalna sidrišča ter napeljalo vrvi za spust. Sledil je aktivni spust z zaustavljanjem na višini in prepenjanjem na isto vrv na zamaknjenem sidrišču. Na koncu vaj se je preizkusilo tudi nov reševalni trikotnik – sedež, kateri je namenjen spuščanju reševanih oseb. Nekaj fotografij iz vaj si lahko pogledate tule.

DSC_1127

Helikopter – modul B

V soboto 20. in torek 23.6. je potekalo usposabljanje za uporabo zrakoplovov za potrebe zaščite, reševanja in pomoči – modul B. Usposabljanja, katerega se je udeležil tudi gasilec PGD Rakek, poteka pod vodstvom ICZR Ig ter 15. helikopterskega bataljona SV. Pogoji za udeležbo na usposabljanju so opravljen osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca ter izpolnjeni vsi drugi pogoji za  prostovoljnega gasilca po Zakonu o gasilstvu. Usposabljanje za uporabo zrakoplovov SV pri gašenju požarov v naravi za gasilce traja en dan in je razdeljeno na teoretični in praktični del.

V prvem delu tečajnikom predstavijo taktično-tehnične lastnosti helikopterjev SV ter dodatno opremo na letalnikih, kot so električni vitel, vreča za gašenje požarov, nosila za prevoz ponesrečencev itn. Tečajniki po teoretičnem delu pišejo krajši test, s katerim preverijo raven pridobljenega znanja. V drugem, praktičnem delu posadka helikopterja SV prikaže postopke vstopanja v letalnik in izstopanja iz njega ter tečajnike seznani z vsemi varnostnimi ukrepi pri delu s helikopterjem in ob morebitnem prisilnem pristanku. Prav tako se tečajniki seznanijo z nameščanjem in uporabo vreče za gašenje, s postavitvijo in polnjenjem bazena ter delom v okolici letalnika med zajemanjem vode. Primer praktičnega dela usposabljanja si lahko pogledate na sledeči povezavi.

IMG_0527_m

Vir: Sierra5.net

Opozorilo – oranžni vremenski alarm

Opozorilo izdano: 22.6 ob 18:00h

Od torka zjutraj do srede zjutraj bo Slovenijo zajelo močno deževje. Količina padavin bo predvidoma največja v severni, zahodni in osrednji Sloveniji, kjer bo večinoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Meteorna voda lahko povzroča težave pri odtekanju.

Potoki in reke lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav; pojavijo se lahko težave z zamašitvijo vodnih infrastrukturnih objektov s plavinami; lahko so poplavljeni izpostavljeni deli cest, mostov, naselij; lahko so poplavljene kmetijske površine. Priporočamo previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril. Radarsko sliko padavin in opozorila lahko spremljate tule.

Oranžni alarm pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne. Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila.

Požari na prometnih sredstvih, 22.6.2015

Ob 22:24 je na primorski avtocesti na počivališču Lom v smeri proti Ljubljani, občina Logatec, prišlo do verjetne okvare turbine na tovornem vozilu. Opažen dim je bil javljen na ReCO, aktivirane so bile enote PGD Dolnji Logatec, PGD Rakek in PGD Cerknica. Ob prihodu gasilskih enot vozila ni bilo več na lokaciji. PGD Dolnji Logatec je preveril avtocesto v smeri proti Vrhniki vendar vozila ni našel.

Požig vej

V nedeljo, 21.6.2015 smo se v popoldanskih urah odzvali na prošnjo Občine Cerknica za pomoč pri požigu vej, katere so se nabrale ob čiščenju okolice OŠ Jožeta Krajca Rakek. Izvedlo se je kontroliran požig in varovanje okolice.

DSC_1103

60 let GZ Cerknica

Osrednja slovesnost ob 60-letnici GZ Cerknica se je v Grahovem začela s postrojem gasilcev in mimohodom gasilskih praporov vseh 17 društev, ki so vključena v GZ Cerknica. Sledil je prevzem in blagoslov dveh novih praporov, mladinskega in prapora Gasilske zveze Cerknica. Po prevzemu praporov se je prizadevnim in zaslužnim gasilcem podelilo državna priznanja, gasilske plamenice in odlikovanja. Gasilsko plamenico 2. stopnje je za delo na operativnem področju in za strokovno vodenje operativne enote prejel tudi poveljnik PGD Rakek. Nekaj fotografij iz proslave lahko vidite tule.

11270285_10204230541179156_6390868973178637184_o

Foto: Mario Žnidaršič

Vaje pripravnikov – zavarovanje

Pripravniki so na vajah spoznali opremo za prometno zavarovanje in ostalo opremo za zavarovanje kraja intervencije, katero uporabljamo v društvu. V vozilu GVC 16-25 imamo na razpolago prometne stožce z osvetlitvijo, triopana z različnimi prometnimi znaki, loparčka za usmerjanje prometa in barvne trakove za označitev oz. zaporo kraja intervencije. Pripravniki so na praktičnih primerih izvedli popolno in delno zaporo prometa na cesti, ter preusmeritev in usmerjanje prometa.

20150620_180356