Month: April 2015

Čistilna akcija v Rakovem Škocjanu

Tudi letos smo člani Prostovoljnega gasilskega društva Rakek sodelovali na čistilni akciji v Rakovem Škocjanu, katero že od začetka osemdesetih let tradicionalno organizirajo člani Jamarskega društva Rakek. Tako smo jamarjem pomagali z GVGP-1 in prikolico, pri samem čiščenju pa je sodelovala mladina PGD Rakek. Tako kot upajo jamarji, upamo tudi mi, da se bo količina smeti, zmanjševala in bodo obiskovalci tega prelepega konca Slovenije bolj vestno pospravljali za seboj. Rakovškim jamarjem pa se zahvaljujemo za povabilo, dobro organizacijo in pogostitev na koncu. Več o akciji pa tule.

02

Foto: Jamarsko društvo Rakek

Tečaj za informatika

24. in 25.4.2015 je v ICZR RS na Igu potekal tečaj za informatika oziroma usposabljanje za informatiko. Tečaja, kateri je bil razdeljen na teoretični in praktični del, se je udeležil in ga tudi uspešno zaključil član naše gasilske enote. Opravljen tečaj je osnova za delo z gasilskima informacijskima sistemoma Vulkan in SPIN ter programom Gasilska tekmovanja, tečajniki pa so se seznanili tudi z veljavno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov.

Informatik

Tečaj za sodnika GŠTD

V soboto, 25.4.2015 je potekalo zaključno preverjanje teoretičnega in praktičnega znanja udeležencev tečaja za sodnika gasilskih in gasilsko športnih tekmovalnih disciplin. Cilj usposabljanja je tečajnike usposobiti za izvajanje nalog sodnika gasilskih in  gasilsko športnih tekmovalnih disciplin. Zato tečajniki dopolnijo svoje znanje s področja zakonodaje, seznanijo pa se tudi z izvedbo gasilskih in gasilsko športnih tekmovalnih disciplin. Učni program zajema tudi postopke ocenjevanja izvedbe vaj tekmovalnih disciplin. Tečaja, ki je potekal marca in aprila v PGD Unec, se je udeležil tudi naš član in ga uspešno zaključil.

DSC_0960

Obnovitveni tečaj za tehničnega reševalca

Dva gasilca PGD Rakek sta se med 23. in 25. aprilom usposabljala na obnovitvenem tečaju za tehnično reševanje. Usposabljanje je trajalo tri dni. Prvi dan usposabljanja se je predelalo taktiko in postopke tehničnega reševanja, naslednja dva dni pa se je praktično vadilo na poligonu ICZR Ig. Vadilo se je aktivni spust po vrvi, reševanje iz višine s pomočjo žičnice za nosila, reševanje iz jaškov in reševanje z nosili po pobočju. Prav tako smo se seznanili in vadili reševanje v primeru prevrnitve delovnega stroja, nesreče več osebnih vozil in masovne nesreče avtobusa in več osebnih vozil. Za zaključek je sledila zaključna vaja, kjer je prišlo do prometne nesreče avtobusa in treh osebni vozil, od tega je bilo eno električno vozilo, umik vseh poškodovanih pa se je zaradi terena vršil s pomočjo koritastih nosil po pobočju navzdol.

PANORAMA/GASILSKA VAJA

Vaje bolničarjev – delovna nesreča

Pri delu v okolici hiše se poškodujejo tri osebe…, tako se je začel scenarij tokratne vaje bolničarjev. Prva oseba si med zabijanjem žebljev v desko skozi dlan leve roke zabije žebelj. Zaradi bolečine odskoči in pri tem zadene lestev na kateri dela druga oseba. Slednja pade iz višine treh mestrov, z glavo udari ob rob mize in obleži v nezavesti. Tretja oseba, katera je delala v hiši, sliši klic na pomoč. Med tekom se spotakne in si z vilami, ki so ležale na tleh, prebode prsni koš in poškoduje desno roko. Sodelujoči gasilci – bolničarji so najprej poskrbeli za varno delovišče, izvedli triažo in nato glede na vrsti red ustrezno oskrbeti ter pripravili poškodovance na transport. Na koncu je sledila analiza izvedenih postopkov.

IMAG0258

Plan dela – maj 2015

Na povezavi se nahaja plan dela operative za mesec maj 2015. V mesecu maju je planiran tudi tečaj za strojnika, kateri se bo izvedel v organizaciji GZ Cerknica. Prijave se bodo pobirale v začetku meseca.

Še vedno imate možnost vadbe v fitnesu, kateri se nahaja v dvorani gasilskega doma. Zaradi velikega obiska je postavljen urnik vadbe, termin za operativo je med 18:00 in 20:00 uro, ostali pred 18:00 uro. Po vadbi se pospravi uteži in naprave na svoje mesto, prav tako prezračite in očistite prostor.

Vaje pripravnikov – lestev in radijske veze

Tokratne vaje pripravnikov so potekale na temo dela z lestvijo in ponovitev radijskih vez. V prvem delu vaj smo ponovili osnove radijskih postaj in zvez, ter praktično vadili komuniciranje preko ročnih in mobilnih UKV radijskih postaj. Drugi del vaj je bil sestavljen iz pravilnega opremljanja gasilca za delo na lestvi in same postavitve trodelne raztegljive lestve s podporniki, katero uporabljamo v društvu. Po praktičnem prikazu so se pripravniki opremili s gasilskim varovalnim pasom za delo na lestvi, ter pod nadzorom vadili pravilno postavljanje in pospravljanje trodelne lestve. Na koncu pa so se vzpeli po lestvi, se pravilno zavarovali in nato še sestopili z lestve.
10608473_10206080000816230_5829801102568455713_o