Month: March 2015

Izlet članic

Članice smo v soboto, 28.3. izpeljale načrtovan izlet na zahodni del Slovenije. Zbrale smo se ob 8.30 uri pred gasilnim domom in odpeljale proti zanimivi vasici Štanjel, skozi katero smo se sprehodile in ogledale Ferrarijev vrt. Po ogledu smo nadaljevale po italijanski strani do Brd, kjer smo si ogledale vinsko klet z degustacijo in kjer smo se kar težko poslovile. Pot nas je vodila v Šmartno, kjer smo imele organiziran voden ogled in si res temeljito ogledale ta zanimiv kraj z dodatki, ki sicer niso zajeti v  ogled. Iz Šmartnega smo nadaljevale vožnjo na Sveto goro in si obenem ogledale še razstavo pirhov. Naše potepanje smo nadaljevale z obiskom samostana v Vipavskem križu in obiskom knjižnice, ki hrani zelo redke stare knjig. Naš izlet je potekal v super razpoloženju in prekrasnem sončnem dnevu, ki smo ga zaključile v poznih nočnih urah pri Furmanu. Posebej se moram zahvaliti Barbi in Tini, ki se žal izleta ni mogla udeležiti, za odlično organizacijo in program izleta. Bomo ponovile.

Šivec Ana

1

2

Akcija zbiranja papirja

Danes je v PGD Rakek potekala celodnevna akcija zbiranja odpadnega papirja. Preko dneva nam je uspelo s pomočjo krajanov Rakeka in nekaj podjetij zbrati in tudi napolniti poln kontejner v velikosti 35 kubičnih metrov (cca. 10 ton papirja). Naj se na tem mestu zahvalimo vsem delovnim ekipam, katere so delale brez prekinitve od 8:00 do 14:00 ure ter vsem krajanov Rakeka, ki so se ponovno izkazali! Naslednja akcija zbiranja odpadnega papirja bo predvidoma v mesecu septembru.

11084124_10205918104248917_2115419377919926044_o

Državni gasilski kviz

V soboto, 28. marca 2015, je v prostorih OŠ Franceta Prešerna v Kranju, potekalo 14. državno tekmovanje v gasilskem kvizu na katerem je naše društvo zastopala ekipa mladincev (Luka Zalar, Blaž Banfi in Jan Ileršič). Ekipa je tekmovanje končala na 14. mestu ter tako odlično zastopala PGD Rakek. Čestitamo!

11057328_10203937798830133_1915744328754223819_n

Tečaj za bolničarje

Pod okriljem Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Cerknica-Loška dolina, je v času od začetka februarja do danes potekal tečaj za bolničarje, katerega so se udeležili tudi trije operativni gasilci PGD Rakek. Predavanja teorije so obsegala osnove prve pomoči in odgovornost posameznika za nudenje prve pomoči. Sledila so predavanja o reševalni verigi, triaži, anatomiji človeškega telesa in osnovnih življenjskih funkcijah. Tekom predavanj smo predelali tudi temeljne postopke oživljanja odrasle osebe, otroka in utopljencev ter uporabo AED (avtomatski eksterni defibrilator). Na nadaljnjih predavanjih se je predelalo krvavitve, šoke, rane, opekline, poškodbe zaradi mraza, poškodbe kosti in sklepov, hrbtenice, glave in možganov. Pri praktičnem delu tečaja se je vadilo uporabo zajemalnih nosil, namestitev vratne opornice, snemanje čelade motorista in prenos poškodovanca na nosila. Po končanem teoretično-praktičnem delu tečaja je sledil izpit, kateri je sestavljen iz pisnega in praktičnega dela. Na pisnem delu je potrebno odgovoriti na 40 zastavljenih vprašanj, praktični del izpita pa je sestavljen iz temeljnih postopkov oživljanja otroka in odrasle osebe ter oskrbe ran in imobilizacije poškodb na maskerjih.

IMG_2559-001

Plan dela – april 2015

Na povezavi se nahaja plan dela operative za mesec APRIL 2015. V mesecu aprilu je planirano tudi informativno testiranje psihofizičnih sposobnosti operativnih gasilcev, katerega se udeležite po želji, udeležba ni obvezna. Program testiranja je povzet po seminarski nalogi za VKGČ (gasilec.net), izsek naloge s testiranjem dobite tule => Testiranje operativnih gasilcev.

Še vedno imate možnost vadbe v fitnesu, kateri se nahaja v dvorani gasilskega doma. Zaradi velikega obiska je postavljen urnik vadbe, termin za operativo je med 18:00 in 20:00 uro, ostali pred 18:00 uro. Po vadbi se pospravi uteži in naprave na svoje mesto,  prav tako prezračite in očistite prostor.

Vaje operative – nenapovedana vaja

V soboto popoldne se je po planu poveljstva izvedla prva nenapovedana vaja v letu 2015. Nenapovedana vaja je združevala teme iz preteklih vaj operative Po predpostavki je prišlo do požara na višini, gorel je del strehe na OŠ Rakek. Cilj vaje je bil poleg preverjanja splošne usposobljenosti in odzivnosti operativnih gasilcev tudi preizkus usposobljenosti za gašenje in delo na višini. Po prihodu na lokacijo se postavilo trodelno raztegljivo lestev z oporniki, izvedlo napajanje GVC in pripravilo B cevovod do trojaka. Med tem, ko so se napadalci dokončno opremljali, se je pripravilo dva C cevovoda. Prvi napad na streho je bil izveden preko lestve, drugi po požarnih stopnicah. Sledil je še dvig različnih kosov opreme na višino s pomočjo delovne vrvi. Po zaključku vaje je sledilo pospravljanje opreme in analiza posredovanja, katero je vodil vodja nenapovedane vaje.

DSC_0461

Vaje pripravnikov – požari v naravi

Sončno sobotno dopoldne smo izkoristili za vaje pripravnikov na temo “Požari v naravi”. Na teoretičnem delu so se pripravniki seznanili z osnovami o požarih v naravi, vrstami požarov, požarni ogroženosti, fazah razvoja požara, vzrokih požarov in preventivi pred požari v naravi. Za učinkovito delo na terenu je potrebno poznati tudi osnove gašenja požarov, terminologijo, taktiko in formacijo enot, nevarnosti gašenja, poznati je potrebno kakšno zaščitno opremo uporablja gasilec na požarih v naravi ter kakšna so gasilna sredstva in pripomočki za gašenje. Praktični del vaj se je nadaljeval na travnati površini, kjer smo izvedli kontroliran požig trave in grmičevja. Pripravniki so opazovali razvoj in širjenje požara, ter poizkusili gašenje s gasilnimi metlami, izpihovalnikom, ročnim orodjem ter z visokim tlakom s terenskega vozila. Na koncu smo požarišče pod vodstvom inštruktorjev pregledali in dodatno zalili z vodo. Na vaji so sodelovali pripravniki PGD Ivanje selo in PGD Rakek, več fotografij iz usposabljanja pa si lahko pogledate tule.
11083769_10205869666358000_180595371002121018_o