Month: February 2015

Predavanje množična nesreča

V soboto, 28.2.2015 se je v dvorani gasilskega doma izvedlo predavanje na temo množične nesreče v cestnem prometu, katera se je konec leta 2014 zgodila na avtocesti pri Postojni. Predavatelja Andrej Tratnik (PGD Postojna) in Gregor Vidrih (NMP ZD Postojna) sta pripravil zelo zanimivo in strokovno pripravljeno predstavitev dogodka s vsemi plusi in minusi posredovanja. Predavanja so se poleg gasilcev PGD Rakek udeležili še gasilci iz PGD Ivanje selo, PGD Unec, PGD Žerovnica, PGD Brezovica pri Borovnici in PGD Ljubljana – Trnovo.

DSC_0750

Vaje bolničarjev – iznos, snemanje čelade

Na tokratnih vajah bolničarjev se je vadilo na dveh delovnih točkah. Na prvi delovni točki se je izvajal hitri pregled poškodovanca, snemanje motoristične čelade in log roll nalaganje na nosila, na drugi pa iznos iz osebnega vozila s pomočjo zajemalnih nosil. Na koncu vaj smo si pogledali še hiter iznos poškodovanca iz kabine tovornega vozila s pomočjo neskončne zanke.

DSC_0746

Zaključna vaja za Vodjo enote

V nedeljo, 22.2.2015 je potekala zaključna vaja tečajnikov za vodjo enote. Zaradi slabega vremena, dež v kombinaciji s snegom, sta se izvedli samo dve zaključni vaji. Na prvi se je simuliralo gašenje parkiranih tovornih vozil, katera so zagorela v bližini plinske postaje v novi IOC Podskrajnik. Druga zaključna vaja je predpostavljala, da je prišlo do požara gospodarskega objekta, v neposredni bližini je tudi manjši objekt, katerega je potrebno braniti. Tečajniki so pod nadzorom inštruktorjev izvajali taktično operativne postopke s poudarkom na vodenju enote. Na usposabljanju so sodelovali tudi trije inštruktorji PGD Rakek in vozilo GVC 16-25.

DSC_0777

Praktične vaje za Vodjo enote

Tečaj za Vodjo enote, čin nižji gasilski častnik, ki od konca leta 2014 poteka v organizaciji GZ Cerknica, obiskujeta tudi dva gasilca PGD Rakek. Danes je bil po urniku drugi dan praktičnega usposabljanja iz predmeta Gasilska taktika. Tečajniki so vadili vodenje enote oziroma desetine na dveh delovnih točkah: požar v objektu (notranji napadi) in desetina v vlogi postavljanja napada preko lestve. Kot inštruktorji so na usposabljanju sodelovali tudi trije gasilci PGD Rakek in vozilo GVC 16-25.

DSC_0759

Predavanje Množična nesreča

V soboto, 28.2.2015 ob 18:00 uri bo v dvorani gasilskega doma na Rakeku potekalo predavanje na temo množične nesreče v cestnem prometu, katera se je konec leta 2014 zgodila na avtocesti pri Postojni. Predavanje bosta izvedla Andrej Tratnik (PGD Postojna) in Gregor Vidrih (NMP ZD Postojna). V primeru spremembe termina vas pravočasno obvestimo, udeležbo potrdite na 040-888-939 (Klemen). Lepo vabljeni!

4

Vaje operative – taktični nastopi

Tokratne redne vaje operative so bile na temo taktičnih nastopov gasilske enote. Odvijale so se pred OŠ Jožeta Krajca Rakek, kjer se je vadilo postopke gašenja požara na osebnem in tovornem vozilu – izvajalo se je prometno zavarovanje, osvetljava, izvajanje prve pomoči, gašenje z VT in klasičnimi napadi ter gašenje s peno. Po vsaki vaji pa je sledila analiza, katero je vodil vodja vaje. Med vajami smo preizkusili tudi novo opremo, katera je v GVC 16-25.

DSC_0719