Month: December 2014

Taktika – preigravanje scenarijev

V soboto, 20.12.2014 so se izvedle vaje na temo gasilske taktike in vodenja manjših do srednje velikih intervencij. Na vajah so sodelovali vodje skupin PGD Rakek, kateri so za dva scenarija (požar na prometnem sredstvu, požar v naravi) teoretično pripravili potek posredovanja. Za pripravo rešitve je bilo na voljo 20 minut, nato pa je sledila predstavitev in kratka analiza posredovanja.

DSC_0498

Vaje bolničarjev – delovna nesreča

Na tokratnih vajah bolničarjev je po scenariju prišlo do nesreče pri izvajanju obnovitvenih del v stanovanjskem objektu. Med rezanjem je prišlo do loma rezilnega orodja, kateri je osebi, ki je rokovala z orodjem, odrezal prst na roki. Odlomljeni del je odneslo ter istočasno poškodovalo še drugega delavca – tujek v nogi. Ob poizkusu pomoči se poškoduje še tretja oseba, katera pade po stopnicah, si zlomi stegnenico in rebra, katera povzročijo odprto poškodbo stene prsnega koša (odprti pnevmotoraks). Sodelujoči gasilci – bolničarji so najprej poskrbeli za varno delovišče, izvedli triažo in nato glede na vrsti red ustrezno oskrbeti ter iznesti poškodovanca iz objekta. Na koncu je sledila analiza izvedenih postopkov.

10850771_605769489528281_1034128572_n

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!

Med božičnimi in novoletnimi prazniki so naši domovi polni prazničnih dekoracij, utripajočih lučk in sveč, ki pričarajo prijetno razpoloženje. Vse to pa lahko predstavlja tudi veliko tveganje za nastanek požara. Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn.).

Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo. Na povezavi nekaj navodil, da bodo prazniki varni => ne pozabite, v primeru požara pokličite na 112!

Požar božičnega drevesa

Obvestilo

Krajane Rakeka obveščamo, da Vas bomo v kratkem člani PGD RAKEK tradicionalno obiskali s koledarji in dobro voljo. Že sedaj se Vam zahvaljujemo za vso podporo in prispevke! Brez vaše pomoči nam tako velike investicije, s katerimi smo močno popravili našo učinkovitost, ne bi uspele. Prosim, da to zahvalo delite s čim več so-krajani, kolegi in prijatelji.

Istočasno pa Vas obveščamo, da nam še vedno lahko namenite 0,5% dohodnine, za kar Vam bomo zelo hvaležni! Obrazec dobite na sledeči povezavi OBRAZEC DURS PGD-RAKEK.

3

Mladina v mesecu decembru

V prazničnem decembru so po planu dela z mladino na vrsti malo manj gasilske zadeve. Tako so pionirji, mladinci in pripravniki na rednih tedenskih srečanjih izdelovali novoletne voščilnice, izvedel pa se je tudi ogled filmov v pisarni gasilskega doma. V nadaljevanju meseca sledi izdelovanje okraskov za okrasitev gasilskega doma ter postavitev in okrasitev novoletne jelke.

DSC_0347Pionirji pri izdelavi voščilnic

DSC_0349Mladinci in pripravniki pri izdelavi voščilnic