Month: November 2014

Ujma 2014

Izšla je 28. številka revije za vprašanja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki jo enkrat letno izda Uprava RS za zaščito in reševanje. Tokratna številka, ki obravnava nesreče v letu 2013, obsega 319 strani in je na voljo na tej povezavi.

Vaja Proplace

V soboto, 22. novembra se je izvedla napovedana praktična vaja z namenom, da se preizkusi pripravljenost operativne enote pri posredovanju ob primeru požara v podjetju ProPlace. Po scenariju vaje je v skladišču zagorel viličar, pri tem je prišlo tudi do poškodbe operaterja. Ker zaposleni niso mogli pogasiti začetnega požara se je le-ta razširi na bližnje regale. Prioriteta vaje pa je bila preizkus požarnih alarmov in sistemov, katere ima vgrajeno podjetje, ter seznanitvi zaposlenih s postopki evakuacije. Po vaji je sledi ogled prostorov podjetja ter kratko usposabljanje zaposlenih za gašenje začetnih požarov.

IMAG1201

IMAG1199

Vaje bolničarjev – delovna nesreča

Na tokratnih vajah bolničarjev je po scenariju prišlo do eksplozije gospodinjskega plina, kateri je uhajal iz jeklenke. V času dogodka sta bili v kletnih prostorih stanovanjskega objekta dve osebi. Zaradi eksplozije plina prvega poškodovanca vrže po tleh, pri tem si poškoduje vratni del hrbtenice, prebije arkado in dobi opekline po levi roki. Ob prihodu bolničarjev je oseba v nezavesti. Drugo osebo, katera je alkoholizirana, je eksplozija doletela ravno med prihodom skozi vrata. Odnese jo v sosednji prostor, pri tem utrpi odprt zlom koželjnice in več udarnin. Sodelujoči gasilci – bolničarji so najprej poskrbeli za varno delovišče, izvedli triažo in nato glede na vrsti red ustrezno oskrbeti in iznesti poškodovanca iz objekta. Na koncu je sledila analiza izvedenih postopkov.

1Imitacije poškodb

IMAG0127

Vaje pripravnikov – prva pomoč

Tokratne vaje pripravnikov so potekale na temo prve pomoči. S pripravniki smo na kratko ponovili osnove prve pomoči in vlogo gasilcev pri prvi pomoči, nato pa prešli na položaje poškodovancev pri različnih poškodbah, temeljne postopke oživljanja (TPO) in uporabo defibrilatorja (AED), krvavitve in zaustavitev le teh, zlome, izpahe, izvine in pravilno imobilizacijo poškodovanih udov, pregretje (toplotni udar), ter zastrupitve. Na koncu so si pripravniki ogledali še opremo za prvo pomoč, katero uporabljamo v društvu in jo praktično preizkusili. Po koncu predavanja so se pripravniki pridružili še bolničarskim vajam operativne enote.

DSC_0317

Delo z lestvami

Na GVC 16-25 imamo poleg trodelne raztegljive lestve s podporniki tudi navadno raztegljivo lestev, katero je možno razstaviti na posamezne člene. Ker je možnosti uporabe lestev veliko – posebej to velja za stikalne oziroma navadne raztegljive lestve – smo si na tokratnih operativnih vajah pogledali nekaj rešitev, ki še kako prav pridejo pri intervencijah, kjer nam manjka specialna oprema. Tako smo s pomočjo lestve izdelali A sidrišče za reševanje iz jarkov, posamezne člene s pomočjo zateznih trakov uporabili za stabilizacijo bremen, izdelali improviziran lovilni bazen ter jo v kombinaciji s nosili uporabili za reševanje iz višin. Enako oziroma še bolje se zgoraj omenjene rešitve izvede s pomočjo stikalne lestve. Več primerov uporabe lestev pa najdete v priročniku za uporabo prenosnih lestev v gasilstvu.

20141115_171817

Usposabljanje nevarne snovi

Dva gasilca PGD Rakek sta danes v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu opravila usposabljanje za delo z nevarnimi snovmi. Usposabljanje traja tri dni, sestavljeno je iz teoretičnega in praktičnega dela ter je namenjeno usposabljanju operativnega gasilskega kadra za osnovno ukrepanje ob nesreči z nevarno snovjo.

IMG_0177Fotografija je simbolična iz PGE Celje