Month: August 2014

Vikend slavnosti in srečanj

Zadnji avgustovski vikend smo imeli gasilci PGD Rakek prijetne zadolžitve. Tako so se v soboto, 30.8.2014 ob 17:00 uri trije gasilci s praporom udeležili svečanosti ob 80. letnici PGD Gorenje jezero in hkrati prevzemu njihovega novega vozila GVGP-1 na podvozju Ford Ranger. Istočasno sta se dva gasilca udeležila svečanosti, ki jo je organiziral PGD Unec v namen počastitve vseh, ki so sodelovali pri odpravljanju posledic žledu na območju naselja Unec in sektorja Rakek.

V nedeljo, 31.8.2014 se je šest veteranov PGD Rakek udeležilo rednega letnega srečanja veteranov GZ Cerknica, ki je letos potekalo v organizaciji PGD Bezuljak. V prijetnem vzdušju so se družili, obnovili marsikatero zanimivo zgodbo in se spomnili vseh dosežkov v preteklosti.

Samsung Xcover Combat

V soboto, 30.8.2014 je v Predosljah v okviru krajevnega praznika, potekalo mednarodno gasilsko tekmovanje SAMSUNG XCOVER COMBAT. Iz PGD Rakek so se tekmovanja udeležili trije gasilci, kateri so prvič tekmovali na takem tekmovanju. Ob premiernem nastopu so se držali gesla: važno je sodelovati in ne zmagati, za drugo leto pa obljubljajo popravni izpit. Vseeno čestitamo za nastop!

2

Vaje bolničarjev – ozki prostori

Tema tokratnih vaj bolničarjev je bilo reševanje ponesrečenca iz ozkega prostora (jarki, jaški, …), kateri je zaradi padca iz višine utrpel poškodbo hrbtenice, odprt zlom obeh golenic in druge manjše rane po celotnem telesu. Zaradi malo prostora je bila sama oskrba in priprava poškodovanca na izvlek izredno težka in bolničarji so morali vložiti kar precej truda, da je bilo vse izvršeno varno in dovolj hitro. Med tem je preostala ekipa poskrbela za zavarovanje lokacije, omogočila dostop in pripravila vse potrebno za lažji transport ponesrečenca. Po izvleku iz jarka se je ponesrečenca dokončno oskrbelo, kasneje pa še obnovilo znanje iz temeljnih postopkov oživljanja.

DSC_0167

Ustvarimo SOS pas!

Na Facebooku se je ustvarila skupina Ustvarimo SOS pas!. To je skupina za osveščanje voznikov in voznic, kako ravnati v primeru zastoja na avtocestah. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnosti preživetja tudi do 40 odstotkov. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrstitvi vozil. Namreč nikoli ne veste ali je na začetku zastoja samo delo na cesti ali pa je prišlo do prometne nesreče, ki zahteva hitro posredovanje in reševanje udeleženih!

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalci rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe,…). Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. Pri tem naj omenimo, da ne bo nihče jezen ali vas celo kaznoval, če se pomaknete tudi malo preko robne črte (čeprav je po zakonu, da se umikate do robne črte) in s tem omogočite širši pas za intervencijska vozila. Če se ne kaznuje tistih, ki se ne umikajo ali celo namerno ovirajo intervencijska vozila, ne bo prav nihče kaznoval tistih, ki omogočijo varen in hiter prehod reševalnih enot! O pravilnem razvrščanju si lahko preberete tudi na strani DARS-a.

Video posnetka nepravilnega umikanja vozil ob zastoju na avtocesti sta nastala ob posredovanju PGD Dolnji Logatec: posnetek 1, posnetek 2.

Kako pa zgleda prebijanje gasilcev v primeru dokaj zglednega umikanja vozil, pa si lahko pogledate na posnetku gasilcev PGD Postojna. Kljub temu pa bi bilo veliko lažje in hitreje za interventna vozila, če bi bila vozila že razporejena v dve koloni in se nebi umikala tik pred njimi.

61448742Foto: www.24.ur

Špricaj raje po šoli!

Prostovoljno gasilstvo v Sloveniji je fenomen v Evropi in svetu. Obstaja že 145 let in v prek 1.300 gasilskih društvih združuje prek 150.000 članov. V letošnji zimi so prostovoljni gasilci odigrali ključno vlogo v katastrofalnem žledolomu, s svojo vpetostjo v lokalne skupnosti pa dnevno skrbijo za odpravljanje in preprečevanje nesreč. Pravi junaki so torej tisti, ki »špricajo« po šoli. Mladina obiščite lokalno gasilsko enoto in postanite prostovoljni gasilci! Vir: www.gasilec.net

spricaj_po_soli