Month: July 2014

Vaje bolničarjev – oseba nabodena na ograji

Na tokratnih vajah bolničarjev smo vadili posredovanje pri poškodovancu nabodenemu na ograjo. Po scenariju vaje je oseba padla iz višine in se nabodla na ograjo skozi nogo. Ob prihodu na lokacijo je bila oseba v nezavestnem položaju, zaradi sunka ob padcu pa se je sumilo tudi na poškodbo hrbtenice. Vaja je bila sestavljena iz skupnega iskanja najboljših rešitev ter vadbe. Zaradi nezavesti in položaja v katerem je bil ponesrečenec se je izvedlo trojni manever in ga s pomočjo zajemalnih nosil previdno spravilo v horizontalni položaj, kateri je razbremenil pritisk na preboden ud in celotno telo. Pred odstranjevanjem dela ograje se je poškodovanca zaščitilo s požarno odejo, katera ga je ščitila pred iskrami in delovanjem rezalke, ter stabiliziralo tujek v nogi. Ograjo se je nato pazljivo odstranilo in ponesrečenca dodatno oskrbelo.

10590677_10204115141215968_3300306542024611093_n

Tečaj GNO v Sežani

Med 28. in 30.7. je v Sežani potekal tečaj gašenja požarov v naravnem okolju, katerega se je udeležilo tudi 5 gasilcev PGD Rakek. Tečaj je v taki obliki potekal prvič, predhodne generacije so izvajale samo dežurstva – le to bi se izvajalo tudi letos, v kolikor bi bila razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost.

Zaradi deževnega vremena je dežurstvo odpadlo, praktični del usposabljanja pa se je improviziral po garažah ZGRS Sežana. Praktično delo na terenu (protiogenj, preventivni požigi, gašenje, gibanje in taktika gašenja) pa je prestavljeno na kasnejši čas, ko bodo vremenske razmere ustreznejše. Na tem mestu moramo pohvaliti vse predavatelje, inštruktorje, osebje ICZR v Sežani in zaposlene na ZGRS Sežana za ves vložen trud in odprtost do tečajnikov.

DSC_0087

Podelitev napredovanj

V soboto, 26. julija 2014, je poveljstvo PGD Rakek pripravilo podelitev napredovanj v čine gasilec in višji gasilec. Prejemniki napredovanj so opravili usposabljanje v šolskem letu 2013/2014 in bili na podlagi Posebnih pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev imenovani v določene čine.

Iz PGD Rakek je v čin gasilec napredovalo 6 gasilk in gasilcev, v čin višji gasilec pa 9 gasilcev. Podelitve se je udeležilo 10 gasilk in gasilcev, 5 pa jih je bilo opravičeno odsotnih in bodo napredovanja prejeli naknadno. Čestitamo vsem za prve resne korake v stopnjah gasilskega temeljnega strokovnega izobraževanja!

DSC_0082

Požarna varnost med dopustom

Pred odhodom na dopust najprej pomislite na zaščito doma pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbite tudi za požarno varnost. Previdni bodite tudi na poti in v kraju počitnikovanja. Da bi dopust preživeli mirneje, podajamo nekaj napotkov, kako lahko preprečite požar.

Pred odhodom na dopust si vzemite nekaj časa in se prepričajte, ali ste ugasnili vse luči in izklopili električne naprave. Zaprite plinsko jeklenko, da preprečite uhajanje plina in eksplozijo. Poleti je zaradi suhega vremena povečana možnost za nastanek požara v naravi, zato med vožnjo ali med počitkom ne odmetavajte gorečih ali tlečih delcev. Tudi vaše vozilo lahko zagori, zato priporočamo, da v vozilo namestite ustrezen gasilnik. Požar lahko izbruhne v kateri koli stavbi, tudi v hotelu ali apartmaju. Vzemite si čas in po prihodu v hotel preberite navodila, kaj storiti ob požaru in se seznanite z načrtom evakuacije in kje je zbirno mesto. V kampu morate upoštevati navodila (hišni red kampa) glede uporabe odprtega ognja. Raženj pripravite le na za to določenih mestih.

Več napotkov lahko preberete na strani: http://www.sos112.si/slo/page.php?src=np34.htm 

Preventivni pregled podjetja Valkarton

Požarna preventiva je niz dejavnosti, ki služijo preprečevanju nastankov požarov in škodljivih posledic požarov, kjer ima pomembno vlogo tudi lokalno pristojna gasilska enota. V skladu z dogovorom o sodelovanju na področju zagotavljanja požarne varnosti v podjetju Valkarton Rakek smo včeraj opravili prvi preventivni pregled prostorov, gasilne opreme in spoštovanja požarnega reda. Pri pregledu smo bili posebej pozorni na:

  • prehodnost in označenost evakuacijskih poti,
  • ustreznost gasilnikov (tip, pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • ustreznost hidrantnih omaric (pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • označevanje, delovanje in dostopnost zunanjih nadtalnih hidrantov,
  • skladiščenje nevarnih snovi in uporabo ustreznih lovilcev,
  • skladiščenje lahko vnetljivih snovi,
  • usposobljenost zaposlenih za nudenje prve pomoči in izvajanja evakuacije.

Med pregledom smo se seznanili z novo razporeditvijo prostorov, nameščenostjo protipožarnih sistemov, dostopov do objekta, mestom za odklop električne energije in plina, lokacijo zbirnega mesta za zaposlene in postavitvenimi površinami za gasilske enote. Po pregledu je bil sestavljen zapisnik s opaženimi pomanjkljivostmi in predlogi za izboljšanje, izpostavilo se je tudi dobre primere upoštevanja in izvajanja požarne varnosti v podjetju. Naslednji pregled je planiran za jesenski del leta 2014.

DSC_0018

 

Nevihte in neurja

Nevihte in neurja ter zlasti možnost nastanka toče je krajevno in časovno težko napovedati. Ko načrtujete aktivnosti na prostem, spremljajte vremensko napoved in vremenske razmere. V nadaljevanju podajamo nekaj priporočil, kako lahko preprečite ali zmanjšate škodo, nastalo ob neurjih in udarih strele.

Poskrbite za osebno zaščito, zaščito stavb, vrta, vozil in podobno ter prilagodite vožnjo razmeram na cesti. Zavarujte ali umaknite predmete, ki jih lahko odnese veter, odplavi voda ali poškoduje toča. Zaprite okna, vrata in naoknice ter spustite rolete in žaluzije. Poskrbite tudi za domače živali, ki naj bodo med neurjem v zaprtih prostorih. Med neurjem poiščite zavetje v stavbi, opremljeni s strelovodom. Izogibajte se bližine visokih stavb, dreves, električnih drogov, kovinskih predmetov ipd. Več napotkov.

Naučite se prepoznati znake bližajoče se nevihte – temni oblaki, grmenje v daljavi, naraščanje moči vetra in nenaden padec temperature. Poučite se o pojavu udara strele in o tem, kako se zavarovati. Vir: sos112

17. srečanje članic v Lazah

Tradicionalnega srečanja in tekmovanja v gasilsko športnih disciplinah, katero se že vrsto let odvija v Lazah, se je iz PGD Rakek udeležila ekipa članic B. Sodelujoče ekipe so tekmovale v vaji s hidrantom, vaji raznoternosti, štafetnem vezanju vozlov in reševanju gasilskega testa. Vse vaje so bile prilagojene za 5 tekmovalk, članice pa so tekmovale v treh kategorijah. Članice PGD Rakek so dosegle odlično 2. mesto v svoji kategoriji. Čestitamo!

20140719_173048