Month: June 2014

Ogenj ni igrača!

Spet so tu počitnice, ki otrokom prinašajo veselje in zabavo, več pa je tudi priložnosti, da pride do nesreče, med drugim tudi do požara. In ker ogenj ni igrača, poučite otroke o nevarnosti ognja, o vzrokih za nastanek požara in njegovih posledicah. V pomoč so vam lahko zgodbe za otroke, napotki v zgibankah in na plakatih ter spletne igre, ki so objavljene v Ježkovi hiši, spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je namenjena otrokom. Otroci lahko skozi igro spoznajo različne nesreče in se seznanijo, kako ob njih ukrepati.

a

18. gasilski reli za memorial Jožeta Albrehta

Prostovoljno gasilsko društvo Logatec razpisuje 18. gasilski reli za memorial Jožeta Albrehta, gasilsko – športno tekmovanje, ki bo v nedeljo, 6.7.2014 ob 14:30 uri s startom in ciljem pred Narodnim domom v Logatcu.

Na reliju lahko sodelujejo ekipe s po PETIMI (5)  gasilci ali gasilkami, lahko tudi mešane ekipe, starostih omejitev ni. Vaje so prilagojene orodnim vozilom s pripadajočim orodjem. Sodelujoči gasilci morajo biti oblečeni v delovno gasilsko obleko, čelado in delovni pas. Vsaka ekipa nastopa s svojim orodnim vozilom. Ostalo orodje in opremo bo pripravil organizator. Vaje se izvaja v petih etapah razporejenih po ulicah Logatca in njegovi neposredni bližini. Vožnja z gasilskimi vozili mora biti prilagojena cesto prometnim predpisom, brez uporabe zvočnih ali svetlobnih signalov! Posebej opozarjamo na vašo varnost in ne ogrožanje ostalih udeležencev v prometu! Vsaka ekipa sodeluje na lastno odgovornost!

Ocenjevanje bo potekalo po v naprej določenih kriterijih in točkovniku. Natančna navodila za izvedbo vaj dobi ekipa tik pred startom. Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov in priznanj bo uro po končanem reliju. Organizator bo vsem tekmovalcem priskrbel malico in pijačo. PRIJAVE za sodelovanje sprejemamo do ČETRTKA, 3. julija na naslov: pgd_dolnji_logatec@t-2.net. Dodatna pojasnila dobite pri predsedniku društva na št.mobitela 041 323 722. V primeru dežja bo prireditev prestavljena, zato prosimo, da v prijavi navedete tudi tel.št. kontaktne osebe.

Gašenje na višinah

Današnje vaje so bile namenjene postopkom gašenja na višinah (večnadstropne stavbe) in delu s novo trodelno lestvijo, katero smo pred kratkim kupili in dodali v opremljenost enote. Tako smo na prvi delovni točki vadili različne načine napeljave cevovoda po stopniščih, na drugi postavljali lestev in vadili pravilno uporabo le-te ter si na koncu pogledali še napeljavo cevovoda po fasadi objekta. Več fotografij iz vaj si lahko ogledate tule.

10422050_10203888061219110_971675020626600997_n

Vaje bolničarjev – prometna nesreča

Štirinajst dni je mimo in ponovno je bil četrtek namenjen vajam ekipe bolničarjev. Tokratni scenarij je predvideval prometno nesrečo osebnega vozila in motorista, kjer je motorist utrpel težje poškodbe zaradi naleta v osebno vozilo in kasnejšega padca čez vozilo. Voznik osebnega vozila je bil le lažje poškodovan in v šoku.

Po prihodu na lokacijo se je poskrbelo za požarno in prometno zavarovanje, osebno vozilo se je stabiliziralo in pripravilo mesto za oskrbo ponesrečencev. Med tem časom je ekipa bolničarjev opravila hitri pregled poškodovancev in določila prioritete oskrbe. Glavna pozornost se je namenila motoristu, zaradi mehanizma poškodbe se je sumilo na poškodbo hrbtenice, utrpel pa je tudi zlome na okončinah. Med tem, ko je glavnina ekipe nudila prvo pomoč motoristu, je drugi del poskrbel za voznika osebnega vozila in opravil dodaten pregled okolice zaradi možnosti, da je v nesreči bil poškodovan še kdo (zmedene informacije). Po vaji je sledila analiza posredovanja in prikaz iznosa poškodovanca iz kabine tovornega vozila.

010

Taktični nastopi enote

Tokratne vaje operative so bile na temo taktičnih nastopov gasilske enote, poudarek je bil na delu s B in C cevovodi. Odvijale so se na dveh lokacijah po Rakeku: na Tičnici pri balinarski koči in v gospodarskem objektu na Partizanski cesti. Po vsaki vaji je sledila kratka analiza.

Na prvi lokaciji smo vadili gašenje čela požara v naravi s pomočjo GVC 16-25. Napeljana je bila B linija v dolžini cca. 120m z dvema trojakoma, omejilcem in štirimi C napadi. Po vzpostavitvi linije se je simuliralo gašenje z različnimi tlaki vode, preverjalo koliko časa vzdrži rezervoar na GVC in kakšna mora biti dobava vode za zadostitev potreb napadov ter preverjali komunikacijo med posameznimi vodji.

SAMSUNG

Na drugi lokaciji je scenarij vaje predvideval požar v objektu z dvema pogrešanima otrokoma. Po prihodu na lokacijo sta se takoj vzpostavila dva napada; kasneje je bil v notranjost poslan še dodatni notranji napad za potrebe hitrejše preiskave prostora. Podporna ekipa je med tem časom poskrbela za dobavo vode, zavarovanje lokacije in postavitev mesta za prvo pomoč. Pogrešana otroka sta bila najdena, iznesena iz objekta in predana v oskrbo ekipe bolničarjev.

DSC_1831