Month: May 2014

Reševanje iz globin in višin

V soboto, 24.5. se je na prvih vajah zbrala ekipa, katera bo znotraj operativne enote Rakek zadolžena za reševanje iz višin globin. Ekipo trenutno sestavlja 7 gasilcev, kateri imajo predhodne izkušnje iz področja vrvne tehnike (plezalci, jamarji,…) oziroma se zanimajo za ta del reševanja. Na prvih vajah se je pregledalo in seznanilo s opremo, katero imamo namenjeno za delo na višinah ali globinah, ponovilo in utrjevalo osnovne vozle ter vadilo navezavo različne opreme.

Čistilna akcija v Rakovem Škocjanu

Tudi letos smo člani Prostovoljnega gasilskega društva Rakek sodelovali na čistilni akciji v Rakovem Škocjanu, katero že od začetka osemdesetih let tradicionalno organizirajo člani Jamarskega društva Rakek – zadnja leta pa jim pri ohranjanju lepot Rakovega Škocjana pomagamo tudi gasilci PGD Rakek.

Tako se je v soboto, 24.5.2014 ob 8.00 uri, v gasilskem domu zbralo 5 operativcev in dva mlada gasilca. Z GVGP-1 in prikolico smo odšli na zborno mesto pri Hotelu Rakov Škocjan, kjer smo nato po navodilih organizatorja akcije začeli s čiščenjem. Med tem, ko je vozilo GVGP-1 s prikolico skrbelo za odvoz smeti na zbirno mesto so ostali člani čistili smeti s cest in cestnih brežin, okolice košev za smeti, piknik prostorov in okolic spomenikov.

Tako kot upajo jamarji, upamo tudi mi, da se bo količina smeti, zmanjševala in bodo obiskovalci tega prelepega konca Slovenije bolj vestno pospravljali za seboj. Rakovškim jamarjem pa se zahvaljujemo za povabilo, dobro organizacijo in pogostitev na koncu. Več pa na strani JD Rakek.

IMG_6298

Občinska gasilska orientacija

Končno je napočil čas za naše tri ekipe, ki so se že dober mesec pripravljale na občinsko orientacijo. V soboto 24.5.2014 so se naši najmlajši že zjutraj zbrali v našem domu, da bi še malo vadili pred nastopom. Mentorji so nato odpeljali svoje ekipe v Dolenjo vas, kjer je bilo letos organizirana občinska orientacija. Orientacije smo se udeležili s tremi ekipami; dvema ekipama pionirjev in ekipo mladink. Pionirji so zasedli 4. in 3. mesto, mladinke pa 2. mesto in s tem udeležbo na regijskem tekmovanju ki bo 14.6.2014. Vsem ekipam čestitam za dosežene rezultate!

Ileršič Matjaž

20140524_132609_Dolenja vas

Vaje bolničarjev – delovna nezgoda v gozdu

Bolničarji smo imeli danes vajo presenečenja. Razen vodje vaje, kateri je pripravil delovišče, ni nihče od sodelujočih vedel za lokacijo in scenarij. Po zboru v gasilskem domu in opremljanju je vodja vaje preko postaje sporočil lokacijo in podrobnosti dogodka. Po prvih informacijah je šlo za delovno nezgodo pri pospravljanju posledic žledu v gozdu – na delavca je padlo obviselo drevo ter ga zbilo na tla. Pri tem je prišlo do zloma stegnenice in poškodbe vratnega dela hrbtenice.

Ob prihodu na lokacijo se je zavarovalo kraj nesreče, opravilo hitri pregled poškodovanca in pregledalo okolico za morebitnimi dodatnimi poškodovanci. Ker ponesrečenec ni bil ukleščen pod drevo se je začelo z oskrbo in pripravo za iznos. Med tem je tehnični del ekipe očistil okolico za lažji in varnejši iznos – med odstranjevanjem vej in debel v bližini ponesrečenca se je tega dodatno zavarovalo pred letečimi odrezki in žaganjem. Ko je bila okolica očiščena se je poškodovanca s pomočjo zajemalnih nosil izneslo iz globeli. Po končani vaji je sledilo pospravljanje in urejanje opreme ter analiza posredovanja. Nekaj fotografije iz vaje si lahko pogledate v naši foto galeriji.

DSC_1167.JPG