Month: February 2014

OBVESTILO

Po dogovoru z jamarji JD Rak Rakek so vaje vrvne tehnike, ki so bile planirane za soboto 1.3.2014, zaradi slabega vremena prestavljene na drug termin. O novem terminu boste pravočasno obveščeni.

Stopimo skupaj za slovenske gasilce

Ob nedavnih resnih naravnih razmerah, ko je ogromen del naše narave prekril žled in so mnogi med nami občutili stisko, mraz, pomanjkanje elektrike, nemoč pri skrbi za živali, ujetost v svojih domovih, temu pa so se pridružile še poplave, so veliko upanje in pogosto edino rešitev predstavljali številni pogumni in požrtvovalni prostovoljni gasilci, ki so nesebično stopili skupaj. V sredo, 26. februarja, bo RTV Slovenija skupaj z vami pomagala tem herojem. Pripravljamo dobrodelno akcijo Stopimo skupaj za slovenske gasilce.

Na posebni telefonski številki 01/472 – 0011 bomo od 7. do 22. ure zbirali prispevke za nakup gasilske opreme, ki je ni dovolj, mnogokrat je že obrabljena in pomanjkljiva. Naši gostje gasilci bodo ob dopisnikih RTV Slovenija spregovorili o tem, kar so v minulih tednih doživljali na terenu, kako so pomagali odstranjevati ovire in kaj bi bilo s primerno opremo še lažje narediti. V glasbenem delu pa bodo ob gasilski godbi med drugimi nastopili Jan Plestenjak, Modrijani, Aleš Klinar, Novi spomini in Ditka Čepin. Prireditev bo vodil Slavko Bobovnik.

Stopimo skupaj za slovenske gasilce si lahko v neposrednem prenosu ob 20. uri ogledate na 1. programu TV Slovenija in TV Maribor oziroma prireditvi prisluhnete na Radiu Maribor. Gasilcem in njihovim nedavnim akcijam bodo dnevni program v sredo (delno ali v celoti) posvetili Prvi program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor in Radio Si, akcijo pa bomo spremljali tudi na našem spletnem portalu MMC RTV Slovenija (že v torek, 25. februarja, se nam bo ob 12.30 v spletni klepetalnici pridružil župan Kamnika Marjan Šarec, tudi sam prostovoljni gasilec), v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija ter v informativnih programih Radia in Televizije Slovenija. Zbrana sredstva bomo objavili v sredinih Odmevih. Prireditev bomo ponovili v soboto, 1. marca, ob 13.30 na 2. programu TV Slovenija. Tudi ob ponovitvi prireditve bomo zbirali prostovoljne denarne prispevke.

Vir: www.rtvslo.si

1912121_10203294749120336_54908500_o

Obisk vrtca pri gasilcih na Rakeku

V gasilnem domu so nas v sklopu orientacijskega pohoda po Rakeku obiskali otroci z rakovškega vrtca. Trije operativci PGD Rakek smo mladim radovednežem predstavili gasilsko opremo za gašenje požarov, od njih pa izvedeli, da gasilci gasimo goreče hiše in avtomobile, črpamo vodo in obrezujemo nevarno drevje, ter, da je potrebno ob nesreči poklicati na telefonsko številko 112. Najbolj zanimivo je bilo nošenje čelad in preizkušanje naprtnjače z vodo. Ob koncu smo si ogledali tudi gasilski avto z lučkami in sireno. Časa za ogledovanje ostale opreme in špricanja z vodo je žal zmanjkalo, so nam pa zato otroci obljubili, da nas v prihodnje še obiščejo. Otrokom in vzgojiteljicam se najlepše zahvaljujemo za njihov obisk in se že veselimo naslednjega srečanja.

20140225_5

Nočna dežurstva v Planini

Od sobote 22.2. pa do petka 27.2.2014 ekipe sektorja Rakek vršijo nočno dežurstvo v Planini, kjer imajo probleme s visokimi vodami poplavljenega Planinskega polja. Naloge, katere opravljajo tekom dežurstva so: kontrola in upravljanje s potopnimi in ostalimi črpalkami, nadziranje vodostaja in stanja protipoplavnih nasipov, oskrba elektro agregatov s gorivom ter preventivni obhodi celotnega kraja. Nekaj fotografij lahko vidite tule in tule.

16677_661121063946640_1727702482_n

Požari v objektih – Kompleksni industrijski objekti, 24.2.2014

Ob 1.33 je zagorelo ostrešje industrijskega objekta v industrijski coni Podskrajnik v občini Cerknica, v velikosti okoli 1260 kvadratnih metrov. Aktiviranih je bilo 17 gasilskih društev, požar je lokaliziran, vendar se na ostrešju pojavljajo nova žarišča. Skupaj je zgorelo okoli dve tretjini ostrešja, proizvodni stroji pa so ostali nepoškodovani. O gmotni škodo ne poročajo, je pa verjetno velika. Poleg društev GZ Cerknica so sodelovali tudi gasilci PGD Postojna (pomoč IDA in rezalke) in gasilci PGD Vrhnika z avtolestvijo in GVC 24/50.

20140224_025819

Oskrba opeklin

V soboto, 22.2.2014 ob 18:00 uri se je izvedlo predavanje na temo oskrbe opeklin na terenu, kjer nam je Gorjup Denis (reševalec in član PGD Cerknica) predstavil osnove delovanja opekline, stopnje opeklin in njihovo oskrbo glede na tip opekline. Zelo zanimivega in strokovno pripravljenega predavanja so se udeležili gasilci PGD Rakek, PGD Stari trg in PGD Postojna.