Month: January 2014

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov – žled in poledica, 31.1.2014

Zaradi velike količine novozapadlega snega (30 cm) in ledenega dežja, kateri je povzročal žled, smo imeli gasilci v sektorju Rakek obilico dela. Tako so ekipe tekom popoldneva in noči odstranjevala podrta drevesa, izvlačila osebna vozila in črpala vodo iz stanovanjskih objektov. Uradno zabeleženi dogodki:

 • ob 11.31 se je na cesto Podskrajnik–Rakek podrlo drevo,
 • ob 12.35 se je podrlo drevo na Rakeku na dovozni poti za zgornji del naselja Dovce (nad železnico). Na tej lokaciji se je tudi izvleklo osebno vozilo, katero je zapeljalo iz cestišča. Posredovali so gasilci PGD Rakek,
 • ob 12.49 se je na cesto Unec–Postojna porušila smreka (preko 20 dreves, predvsem borovcev). Posredovali so gasilci PGD Rakek in PGD Unec,
 • ob 17.18 je na cesto Unec proti Postojni padlo drevo (več dreves),
 • ob 18.32 je med Podskrajnikom in Rakekom po cestišču padlo vejevje,
 • ob 19.03 je na cesto Unec–Rakek padlo večje število vej. Posredovali so gasilci PGD Unec,
 • ob 19.39 je na Rakeku žled potrgal žice elektrovoda. Naselji Rakek in Unec dobila elektriko med 22:00 in 23:00 uro, Ivanje selo tudi 1.2.2014 še vedno brez elektrike,
 • ob 19.46 na Rakeku voda poplavlja hišo za servisom Urbas (dvig podtalnice). Posredovali so gasilci PGD Rakek,
 • ob 20.47 padle veje na cesti med Uncem in Rakekom,
 • ob 0.12 je v Ivanjem selu nagnjeno drevo in onemogoča nadaljnjo vožnjo avtobusa – posredujejo gasilci PGD Ivanje selo,
 • ob 0.50 več podrtih dreves in polomljenih vej na cesti proti Rakovemu Škocjanu.

Vremenska napoved za vikend ni ravno obetajoča, še vedno se bo nadaljeval dež v kombinaciji s snegom in temperaturami pod O°C. Upamo, da se vsaj veter ne bo ojačal in s tem povzročil še dodatne preglavice.

1008679_10202843487425418_1304654484_o (1)

Obilne padavine in sneženje

Pred nami je štiridnevno padavinsko obdobje. V četrtek bo v notranjosti Slovenije snežilo, v noči na petek in v petek pa deževalo, le na severozahodu še naprej snežilo. V soboto in nedeljo bo spet v glavnem snežilo. Izrazito največ padavin bo v zahodni in severozahodni Sloveniji, na severovzhodu pa bolj malo!

Do petka zjutraj bo v višjih legah severne Primorske in predvidoma v zahodnem delu Gorenjske zapadlo okoli 50 cm snega, lokalno tudi več. Na Gorenjskem in v višjih legah severne Primorske se bo sneženje predvidoma nadaljevalo tudi v petek, nato se bo umirjalo, prenehalo bo šele v ponedeljek. Opozorila lahko spremljate na sledeči povezavi.

1655063_10202834463799833_1948904638_o

Občni zbor PGD Rakek

V soboto, 25.1.2014 je v prostorih gasilskega doma potekal občni zbor PGD Rakek. Po izvolitvi organov občnega zbora, prebranih poročilih o delu v letu 2013 in govorih gostov so se izvedle volitve za novega predsednika PGD Rakek – razlogi za predčasno končan mandat predsednika so bili navedeni že na vabilu za občni zbor.

Leskovec Rok, v imenu celotnega društva velik Hvala za opravljeno delo! Prikazana strokovnost in posluh za potrebe operative, mladine, članic in veteranov je lahko vzor marsikomu – tudi na nivoju, kjer sedaj deluješ.

1689556_10202810019108731_1463414361_n

Istočasno pa želimo veliko uspeha pri delu v društvu tudi novemu predsedniku in tajniku. Tako je bil na mesto predsednika PGD Rakek izvoljen Drole Klemen, na mesto tajnika pa Doles Sašo. Čestitamo!

O opravljenem delu v letu 2013 pa govorijo spodnja poročila:

 

Težak in moker sneg

Prve večje snežne padavine po nižinah v letošnji zimi so moker sneg, ki je težak in lahko povzroči predvsem nevšečnosti v prometu, poškodbe električnih napeljav ter lomljenje drevesPo napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje bo do noči v večjem delu države padlo 10–30 cm snega. Napotki, kako ravnati v takšnih vremenskih razmerah:

 • spremljajte vremensko napoved in opozorila Agencije Republike Slovenije za okolje;
 • previdno hodite po zaledenelih in zasneženih poteh;
 • že med sneženjem čistite poti in površine, ki jih uporabljate;
 • kjer je mogoče, otresite sneg z drevja in grmičevja, televizijskih anten in drugih površin, ki se pod težo snega lahko poškodujejo ali zlomijo;
 • sneg odstranite predvsem s streh in nadstreškov, ki se pod težo snega lahko zrušijo;
 • bodite pozorni na padanje snega s streh, ki vas lahko poškoduje;
 • vozil ne parkirajte pod drevesi, ker se lahko pod težo snega zlomijo;
 • na cesti prilagodite vožnjo razmeram ter spremljajte poročila in navodila pristojnih služb;
 • bodite pripravljeni tudi na to, da lahko pride do prekinitev oskrbe z električno energijo;
 • ob obilnih snežnih padavinah lahko ostanejo posamezne vasi, zaselki in kmetije odrezani od sveta. V takšnem primeru obvestite naš center za obveščanje na številko 112;
 • obisk gora v takšnih vremenskih razmerah odsvetujemo.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Vaje bolničarjev – zasutje, ukleščenost

Današnje vaje bolničarjev so bile ponovno praktične, vadili smo reševanje in oskrbo ponesrečenca zasutega pod bremenom. Prvi del vaje je bil prikazni, kjer se je prikazalo postopke reševanja po fazah, drugi del pa se je že izvedlo z realnim pristopom in delom v skupinah. Breme se je simuliralo z vozilom in lesenimi letvami, za dvigovanje bremena pa se je uporabilo hidravlične dvigalke. Poudarek vaj je bil na pravilnem zavarovanju, dvigovanju in stabilizaciji bremena ter pravilni oskrbi ponesrečenca, kateri je utrpel poškodbe zaradi stiska le tega. Po vsaki vaji je sledila skupinska analiza, kjer se je izpostavilo dobre in slabe primere dela. Več fotografij iz vaj si lahko pogledate tule.

20140123_190421

Praktične vaje NTG – 4

V nedeljo, 19.1.2014 je potekala zaključna vaja tečajnikov nadaljevalnega tečaja za gasilca. Zaradi izredno slabega vremena (neurje s strelami) se je izvedla samo ena vaja, kjer se je simuliralo gašenje razvitega požara cerkve v Zelšah. Tečajniki so izvajali zavarovanje lokacije, gašenje objekta s zunanjimi napadi ter dobavo vode s pomočjo podajanja vode (rele). Na usposabljanju so sodelovali tudi trije inštruktorji PGD Rakek ter vozilo GVC 16-25 z voznikom.

SAMSUNG