Month: December 2013

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!

Med božičnimi in novoletnimi prazniki so naši domovi polni prazničnih dekoracij, utripajočih lučk in sveč, ki pričarajo prijetno razpoloženje. Vse to pa lahko predstavlja tudi veliko tveganje za nastanek požara. Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn.).

Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo. Na povezavi nekaj navodil, da bodo prazniki varni => ne pozabite, v primeru požara pokličite na 112!

Požar božičnega drevesa

 

Za krajane Rakeka

Krajane Rakeka obveščamo, da Vas bomo v kratkem člani PGD RAKEK tradicionalno obiskali s koledarji in dobro voljo. Že sedaj se Vam zahvaljujemo za vso podporo in prispevke! Brez vaše pomoči nam tako velike investicije, s katerimi smo močno popravili našo učinkovitost, ne bi uspele. Prosim, da to zahvalo delite s čim več so-krajani, kolegi in prijatelji.

Istočasno pa Vas obveščamo, da nam še vedno lahko namenite 0,5% dohodnine, za kar Vam bomo zelo hvaležni! Obrazec dobite na sledeči povezavi OBRAZEC DURS PGD-RAKEK.

Predavanje Požari v naravi

V soboto, 14.12.2013 ob 18:00 uri se je izvedlo predavanje na temo Požari v naravi. Predavanje, katerega je pripravil Muhič Darko, je zajemalo naslednje teme: predstavitev večjih požarov v naravi v Sloveniji in tujini, taktiko gašenja požarov v naravi, pričakovanja od gasilskih enot, ki pridejo na pomoč ob aktiviranju državnega načrta, vodenje intervencije ob večjem požaru v naravnem okolju in predstavitev novih smernic komisije GZS za požare v naravi. Usmeritve, priporočila in poročila iz požarne sezone 2013 najdete tudi tule. Predavanja so se udeležili operativci PGD Rakek, PGD Unec, PGD Ivanje selo, PGD Cerknica in PGD Brezovica pri Borovnici. Naslednje predavanje je v mesecu januarju (2014), kjer bo predstavljeno gašenje večstanovanjskih objektov.

DSC_4224

Obvestilo

Zaradi izvajanja projekta izgradnje čistilne naprave za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, ki je Rakek začasno spremenil v eno samo veliko gradbišče polno cestnih zapor in dolgih kolon, imamo tudi gasilci PGD Rakek oteženo izvajanje javne gasilske službe. Več o samem projektu lahko preberete tule. Gasilci PGD Rakek pa Vas obveščamo, da je na žalost zaradi omenjenega projekta toliko večja možnost, da bomo kdaj par minut počasneje prišli na kraj dogodka. Ker pa se zavedamo, da so včasih pomembne sekunde, delamo vse, da se to ne bo zgodilo in še vedno lahko računate na našo pravočasno pomoč! Operativna enota je sprejela vse potrebne ukrepe, da se ta možnost izniči.

Posebej problematičen je čas med 6:00 uro zjutraj in 17:00 uro popoldne, ko se gradbena dela izvajajo v polnem obsegu. Ker je veliko cest delno ali popolno zaprtih nastajajo dolge kolone, ki otežujejo hiter in varen prihod operativcev v gasilski dom – tudi mi moramo med vožnjo proti gasilskemu domu spoštovati CPP. Po prihodu v gasilski dom pa težav na žalost še ni konec, saj se mora gasilsko vozilo hitro in varno prebiti mimo vseh zapor in gradbišč. Kar pa je včasih težko, saj je popolnoma zaprta dostopna cesta do glavne Postojnske ulice, prav tako je popolnoma zaprta Gasilska ulica. Edina dostopna cesta, ki jo trenutno lahko uporabljamo (pa še ta je občasno deloma zaprta) je Ljubljanska ulica. V primeru posredovanja v smeri Unca ni večjih težav, za posredovanje v zgornjem delu Rakeka pa nam železnica postavlja prepreko v obliki zapornic – nanje pa ne moremo vplivati, da bodo ravno tisti trenutek dvignjene.

zapore cestišč okoli PGD RakekKarta s zaporami cestnega prometa

V upanju, da se razmere čim prej uredijo in da v tem času ne bo potrebno posredovanje oziroma v primeru le-tega ne bo težav, Vas pozdravljamo z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Pogrešana oseba, 10.12.2013

Od 8.05 je v okolici naselja Rakek potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. V njej so sodelovali policisti ter gasilci PGD Rakek, Unec in Ivanje selo. Pri iskanju je pomagal tudi policijski helikopter, ki je s kamero preiskoval jase, travnike in traso železniške proge. Mešane skupine gasilcev in policistov so sistematično preiskale obširno področje med Rakovško – unškim poljem, hribom Stražnik, IOC Podskrajnik II in Vodovodno ulico na Rakeku. Dopoldansko iskanje ni dalo rezultatov – pogrešane osebe nam ni uspelo najti, zato je bila iskalna akcija s strani Policije začasno prekinjena. Po končanem zbiranju dodatnih informacij s strani vodje iskalne akcije pri Policiji, smo bili gasilci PGD Rakek ponovno aktivirani in zaprošeni za pomoč pri iskanju. Pogrešana oseba je bila ob 13:18 na žalost najdena mrtva ob železniški progi tik pod prepadno steno vseka. Zaradi varnosti sodelujočih se je preko ReCO Postojna zahtevalo, da se upočasni hitrost vlakovnih kompozicij in da le-te dodatno opozarjajo s zvočnimi signali. Gasilci PGD Rakek smo po končanem ogledu in preiskavi policije, preminulo osebo pomagali iznesti do pogrebne službe.

SAMSUNGPred pričetkom iskalne akcije

SAMSUNGV pomoč je bil tudi helikopter letalske policije