Month: October 2013

Oktober 2013

Oktober – mesec požarne varnosti je za nami. Izpeljane so bile vse planirane aktivnosti in dogodki. Kljub temu nas v mesecu novembru čaka še kar nekaj dogodkov, tako preventivnih kot operativnih.

V imenu poveljstva in predsedstva PGD Rakek HVALA vsem sodelujočim, pokazali ste veliko mero pripravljenosti in strokovnosti pri vseh izvedenih aktivnostih. Na povezavi je kratek pregled vseh aktivnosti, ki so bile v mesecu požarne varnosti opravljene v PGD Rakek.

Tekmovanje s terenskimi vozili v Medulinu

Vsako leto kolegi s Hrvaške (DVD Medulin) organizirajo mednarodno tekmovanje s gasilskimi terenskimi vozili. Tekmovanje je z leti postalo že tradicionalno in večkrat se ga udeleži tudi nekaj ekip iz Slovenije. Tekmovanje je v letošnjem letu potekalo v soboto 26. oktobra. Iz PGD Rakek se je tekmovanja udeležila ekipa štirih gasilcev z GVGP-1, kateri so morali na tekmovanju opraviti s petimi vajami:

 1. Priprava napada za gašenje s peno
 2. Iskanje in oskrba ponesrečenca
 3. Zbijanje tarče
 4. Veslanje
 5. Izvedba klasičnega trodelnega napada

Na tekmovanju je ekipa PGD Rakek dosegla končno 5. mesto. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo DVD Medulin za povabilo in dobro organizacijo tekmovanja.

1375676_615969381779794_1442633052_nFOTO: DVD Medulin

Vaja in delovna akcija – vodnjak

Sobotno dopoldne smo izkoristili za vajo črpanja vode z MB 8/8 ter delovno akcijo čiščenja vodnjaka ob gasilskem domu PGD Rakek. Še nekaj kratke zgodovine: vodnjak je bil zgrajen po izgradnji železnice Dunaj-Trst leta 1857, ko so krajani od takratnih oblasti izposlovali, da jim zgradijo vodnjak za potrebe zajetja vode, kajti z izgradnjo železnice je bil prekinjen dotok vode (potok). Vodnjak je bil leta 2001 obnovljen in je zaščiten s spomeniškim varstvom. Iz vodnjaka se je izčrpalo cca. 28.000 litrov vode in nato vodnjak očistilo usedlin in smeti. Na vaji/delovni akciji je sodelovalo 11 gasilcev, več fotografij pa lahko vidite tule.

DSC_0753

Spoštujete delo prostovoljnih gasilcev?

Menite, da je delo gasilcev koristno? Poznate njihov velik pomen pri reševanju ljudi, živali in imetja v primeru požarov, poplav, plazov, toče ter drugih nesreč, ki nas neprestano ogrožajo? Želite, da bodo pri zahtevnih in nevarnih nalogah čim bolj uspešni? Z doniranjem 1 evra lahko tudi vi prispevate k večji operativni pripravljenosti gasilcev.

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo

GASILEC

na številko

1919

in prispevali boste 1 EUR

za izvajanje programov za zagotavljanje ustrezne operativne pripravljenosti gasilskih enot.

Gasilska zveza Slovenije je z operaterji mobilne telefonije sklenila dogovor o SMS donaciji. V višini 1 € jo lahko donirajo uporabniki storitev MobitelDebitelIzimobilTušmobil in Simobil. Akcija teče od 1. oktobra 2013 in bo trajala do 31. decembra 2013 – z možnostjo ponovitve. Poteka tako, da uporabnik mobilne storitve na številko 1919 pošlje SMS-sporočilo s ključno besedo GASILEC. Zbrana sredstva bodo operaterji, v skladu s pogodbo, nakazali na posebni konto Gasilske zveze Slovenije in bodo namenjena za izvajanje programov na strokovno-operativnem področju – predvsem za zagotavljanje ustrezne operativne pripravljenosti gasilskih enot. Mobilni operaterji se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil. Natančnejši pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani Gasilske zveze Slovenije www.gasilec.net.

Vaje bolničarjev – TPO

Vaje bolničarjev so ponovno potekale v prostorih Rdečega križa v Cerknici. Na začetku vaj smo obnovili teoretični del in nato praktičnega vršili na lutki z namenom utrjevanja in obnovitve znanja iz temeljnih postopkov oživljanja. Pogledali smo si tudi avtomatski defibrilator in njegovo uporabo.

SAMSUNG

Koledar PGD Rakek

Leto je naokoli, zato vas vse naprošamo, da preverite svoje digitalne naprave in iz njih izbrskate kvalitetne slike, katere bi lahko krasile koledar PGD Rakek za leto 2014! Šteje vse: vaje, intervencije, strokovne ekskurzije, delovne akcije in vsa ostala tematika povezana z gasilci PGD Rakek. Izbran material (do 10MB) pošljite na email tajnik@pgd-rakek.si. V kolikor pa ima kdo več, naj kontaktira preko telefona.

Kaj storimo, če zagorijo saje v dimniku?

Kurilna sezona je pred vrati oziroma se je že začela. V kurilni sezoni smo priča številnim dimniškim požarom. Do požara v dimovodni napravi pride zaradi vžiga še gorljivih produktov v dimniku. Vzrok je navadno slabo vzdrževanja dimnika, dotrajanost dimnika ali celo slaba gradnja dimnika. Vpliva pa tudi kvaliteta kuriva. Predvsem gre tu za trda goriva (drva, premog, sekanci). Požari v dimovodnih napravah so pogostejši v starejših zgradbah in v klasičnih samo z opeko zidanih dimnikih.

20130614_215639

Miselnost, da lahko dimnik zgori brez nadzora gasilcev in dimnikarjevega pregleda je zelo zgrešena in nevarna. Gašenje dimnika z vodo je zelo nevarno. Vedite, da pri zlitju samo 1 litra vode v dimnik nastane 1700 litrov pare. Dimovodna naprava ne zdrži tega pritiska in pride do porušitve dimnika. Pri gorenju dimnika lahko nastane tudi 1000 in več stopinj Celzija temperature. Da je prišlo do požara v dimniku nas opozarja; močan črn dim iz dimnika ali celo leteče iskre, prasketanje in bobnenje v dimniku, vroče rozete, slabše izgorevanje v peči ali štedilniku itd.., smrad po stanovanju, vroče stene dimnika.

Kaj naredite v primeru, da se vnamejo saje v dimniku?

 • Takoj pokličite gasilce na telefonsko številko 112.
 • Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika.
 • Preglejte vse prostore skozi katere poteka dimnik, morda kje uhaja strupen plin in dim.
 • O požaru obvestite vse stanovalce. Gorenje v dimniku namreč navadno poteka delno nepopolno in nevarnost nastanka strupenega ogljikovega monoksida je velika.
 • Gašenje z gasilnim prahom ABC je tudi možno, vendar predlagamo, da se za to opcijo odločite le kadar zunaj močno piha veter in raznaša iskre na sosednje objekte ali v naravo, kjer bi lahko prišlo do vžiga. Z gasilnim aparatom pa pogasite začetni požar, ki lahko nastane ob dimniku.
 • Gasilce pričakajte pri vhodu ali dovozni poti.
 • Omogočite gasilski enoti dostop do vseh prostorov, da bodo lahko nadzirali dimniški požar do konca izgorevanja saj.
 • POZOR: Ne vlivajte vode v dimnik! Ne odpirajte dimniških vratc!
 • Po požaru naj dimnikar pregleda dimnik! Možnosti, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika so velike.