Month: September 2013

Oktober – mesec požarne varnosti

Vsako leto oktobra potekajo aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti. To je že tradicionalni projekt, v katerem Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi vrsto aktivnosti s področja varstva pred požarom na določeno temo in za različne ciljne skupine (otroke, starostnike, širšo laično in strokovno javnost). Letošnja tema je namenjena gašenju začetnih požarov v gospodinjstvu in osebnem vozilu s sloganom ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje že od leta 2005 sistematično deluje na področju osveščanja prebivalcev s področja varstva pred požarom. V preteklih letih so bile izpostavljene že skoraj vse najpomembnejše teme, na katere je treba s področja varstva pred požarom opozoriti prebivalce kot najširšo ciljno skupino laične javnosti. Posamezne teme so bile preko različnih vsebin, aktivnosti, pristopov, medijev izdelane in predstavljene za različne ciljne skupine prebivalcev.

Namen letošnjega projekta ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI je posredovanje informacije, da lahko posameznik z ustreznim preventivnim ravnanjem prepreči nastanek požara, če pa kljub temu zagori, lahko začetni požar po svojih močeh in zmožnostih z ustreznim ukrepanjem pogasi oziroma prepreči njegov razvoj in s tem tudi posledice. In prav na to želimo opozoriti z letošnjim projektom ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI. Za gašenje začetnega požara se lahko uporabijo različna priročna gasilna sredstva (vedro z vodo, cev za zalivanje, suh pesek ali zemlja, požarna odeja, v kuhinji pokrovka itd.) ali pa naprave za gašenje začetnih požarov, kot je gasilnik. Namen je tudi predstaviti prednosti, ki jih pri gašenju začetnega požara nudijo gasilniki, motiviranje po uvajanju gasilnikov v stanovanjske objekte in osebna vozila ter usposabljanje prebivalcev za pravilno izbiro in učinkovito uporabo gasilnikov. Poudarek je namenjen tudi navodilu, da če posameznik ne more pogasiti začetnega požara, pokliče številko 112. Vir: www.sos112.si

Prevzem GVGP-1 na testiranje

V petek, 27.9.2013 smo v orodišče pripeljali novo vozilo za gašenje gozdnih požarov. Vozilo je tipa Ford Ranger, 3,2 DCI in nadgrajeno v GVGP-1. V operativni rabi bo zamenjalo vozilo Nissan, katero je gasilcem služilo dobrih 20 let. Novo vozilo je sedaj pet dni na testiranju, v torek pa se vrača nazaj v EURO GV, kjer se bo glede na naše pripombe popravilo in odpravilo tehnične pomanjkljivosti na nadgradnji. Istočasno se bo na vozilo vgradilo še vitel s cevno zaščito ter novo komandno ploščo. Kasneje sledi izdelava poslikave vozila, ki bo v istem stilu kot GVC 16-25 in menjava cestnih s terenskimi pnevmatikami. V polno operativno rabo bo vozilo predano, ko bodo odpravljene tehnične pomanjkljivost – predvidoma v začetku meseca oktobra. Za voznike bo nato v organizaciji ASPC Ford Drobnič izvedeno usposabljanje za delo z vozilom in terensko vožnjo. Še isti dan se je izvedla predaja Nissana PGD Slavina, katerim želimo, da jim vozilo služi vsaj tako dobro kot je nam! Čez dve leti pa pridemo pogledati novega, boljšega kot je sedaj naš.

DSC_0337

1234460_586648764727204_1776197309_n

Potresi, 25.9.2013

Ob 5.41 so po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za seizmologijo in geologijo, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili šibek potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 25 km jugozahodno od Ljubljane, v bližini BOROVNICE. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,4. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Verda, Logatca, Vrhnike in Rakeka.

Požari na sredstvih cestnega prometa, 24.9.2013

Ob 17.11 je na avtocesti med Uncem in Postojno, občina Postojna, zagorelo tovorno vozilo s polpriklopnikom. V požaru je bilo tovorno vozilo uničeno. Gasilci PGD Cerknica, Unec in Rakek so pogasili požar na vozilu, vršili prometno varovanje, razsvetljevali mesto nesreče, pomagali pri čiščenju cestišča in prečrpali okrog 600 litrov pogonskega goriva, katerega so prevzeli delavci podjetja Kemis. Nekaj fotografij iz posredovanja lahko vidite tule.

20130924_173853

Prevzem GVGP-1 in društveni piknik

V petek, 27.9.2013 ob 17:00 uri gasilci PGD Rakek prevzamemo novo vozilo tipa GVGP-1 v tehnični pregled. Sprejem in prevzem se bo odvil pred gasilskim domom na Rakeku, po prevzemu pa sledi društveni piknik. Člani, kateri imate še dodatne zadolžitve za prevzem, boste posebej obveščeni s strani odgovornih. Na prevzem in piknik vljudno vabljeni vsi člani in podporniki gasilcev PGD Rakek!