Month: July 2013

Dežurne ekipe, 29.7. – 2.8.2013

Glede na vremensko napoved in stanje ob železniški progi in okolici, so za zgoraj omenjeni teden sestavljene dežurne ekipe. Ekipe veljajo SAMO za požare v naravi in manjša tehnična posredovanja (odpiranje vrat, zapiranje vode, … itd.), za vsa ostala posredovanja gre celotna operativa po planu alarmiranja.

Dopoldanska ekipa je dežurna med 6:00 in 14:00 uro, popoldanska med 14:00 in 22:00 uro. Vmesni čas med obema ekipama, to je med 14:00 in 16:00 uro, pokrivajo in se odzivajo na poziv tudi rezerve. V nočnem času med 22:00 in 6:00 uro se na pozive odzivamo vsi. Podrobnejša navodila ste vodje in člani dežurnih ekip dobili po e-mailu.

Nevarna snov – nenapovedana vaja

V četrtek, 25.7.2013 se je po planu poveljstva izvedla druga nenapovedana vaja, tokrat na temo nevarnih snovi. Po predpostavki je prišlo do iztekanja goriva (bencin) iz cisterne na parkirišču, voznik le-te pa je bil zaradi nezgode v nezavesti. Cilj vaje je bil poleg preverjanja usposobljenosti in odzivnosti operativnih gasilcev tudi preizkus OPR za delo desetine v primeru nesreče z nevarno snovjo. Mesto nesreče se je zavarovalo, izvedlo hiter iznos poškodovanega, vzpostavilo vstopno/izstopno točko, postavilo lovilne posode in preventivno pokrilo s peno. Po vzpostavitvi požarnega varovanja je skupina v drugi stopnji zaščite izvedla tesnenje z zagozdami in ostalimi improviziranimi sredstvi. Med delom obeh ekip v vroči coni se je postavilo tudi DEKO točko in oskrbelo ponesrečenca. Po vaji je sledila kratka analiza posredovanja, nato pa pospravljanje in urejanje opreme.

Redne mesečne vaje

V soboto, 3.8.2013 s pričetkom ob 19:00 uri, bodo potekale vaje operative na temo napeljave cevovodov v višje stavbe. Vaje se bodo izvajale na  požarnih stopnicah OŠ Rakek, v kolikor se nam uspe dogovoriti se bo zaključno vajo izvedlo v blokih pri Mercatorju.

Previdno z ognjem v naravi!

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja v 18 občinah na Primorskem in Notranjskem. Od 23. julija 2013 je ogroženost razglašena na območjih občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. Na teh območjih ravnajte z ognjem še posebej previdno, pa tudi v drugih predelih države previdnost ne bo odveč!

Fotografija0122

Read More Previdno z ognjem v naravi!

Fire Combat Dolenja Trebuša

V soboto, 20. 7. 2013 je v Dolenji Trebuši potekala prva tekma za Pokal vaške mafie v Gasilski disciplini oziroma ˝Fire Combatu˝. Kljub temu, da tekma ni štela za državni pokal, se je na Primorskem pomerilo lepo število ekip v vseh kategorijah. Tekma je potekala v težkih razmerah, saj je termometer kazal preko 30°C, kar pa tekmovalcem ni preprečilo doseganja dobrih rezultatov. Legendarni Jure Čokl s svojimi komentarji gledalcev ni pustil ravnodušnih, kar je še dodatno prispevalo k športnemu navijanju za vse ekipe. Na tekmi sta se v mešani kategoriji pomerila tudi Martina Modic in Andrej Tratnik in s časom 2:41 tudi tokrat ostala nepremagana. Prehodni Pokal vaške mafie sta si priborila domačina iz Dolenje Trebuše, Matej Obrekar in Renato Kofol, ki nastopata v ekipi Trebuška amaterja in sta trenutno tudi vodilna v skupnem seštevku za državni pokal v kategoriji moških do 30 let. Naslednja tekma bo 4. avgusta v Spodnji Polskavi.

16. srečanje članic Laze

Kar nekaj let se članice PGD Rakek redno udeležujemo tekmovanja v Lazah. Kljub vsem težavam in usklajevanju s službami, dopusti in drugimi odsotnostmi, nam je letos zopet uspela udeležba z dvema ekipama v kategoriji  “A” in “B”. Letos se je še posebej odrezala ekipa “A” saj nam je priborila pokal za tretje mesto, medtem ko smo članice “B” zopet zasedle nehvaležno četrto mesto. Glede na vse težave in čedalje močnejšo in večjo konkurenco pa moramo biti zadovoljjne tudi s tem dosežkom. Obenem  zahvala našima  mentorjema  ter  vsem ostalim, ki so nam pomagali pri izvajanju vaj.

1