Month: May 2013

Poroka Modic Miha

V soboto, 25.5.2013 na Dan mladosti, se je poročil naš operativec Modic Miha. Seveda tak dogodek ni mogel miniti brez nas gasilcev, posebej ker gre za dolgoletnega in izkušenega operativca. Tako smo že v petek pomagali pri postavljanju mlaja, ušel pa mu ni niti hladen “tuš” iz VT ročnika. V soboto smo s pomočjo PGD Ivanje selo, PGD Grahovo, PiGD Kovinoplastika Lož in PGD Stari trg v bližini grada Snežnik pripravili slavoloke iz vodnih curkov. Kljub izredno slabemu vremenu (dež in veter) je bilo v čast poroke operativca skupno postavljenih 18 curkov.

Obema mladoporočencema  želimo na njuni skupni poti veliko lepega, sreče, zdravja – predvsem pa ljubezni in razumevanja!

s10Slavoloki in pozdrav

s12Skupna fotografija operative z mladoporočencema

Vaje bolničarjev

Tokratne vaje bolničarjev so se izvajale na terenu v okolici železniške proge. Tema vaj so bile poškodbe, katere lahko nastanejo pri delu v gozdu, dodatna ovira pa je bila razpršenost poškodovancev po obsežnem terenu. Tako smo izvajali postopke nudenja PP pri poškodbah nastalih zaradi nesreče pri sečnji, padcu v jamo in vkleščenosti. Tudi tokrat se je po vsaki opravljeni vaji naredila analiza in kratek povzetek bolničarjev o poteku dela.

SAMSUNG

Akcija zbiranja odpadnega papirja

Danes je v PGD Rakek potekala celodnevna akcija zbiranja odpadnega papirja. Kljub temu, da je pred dnevi potekala podobna akcija s strani OŠ Rakek, nam je uspelo s pomočjo krajanov Rakeka in nekaj podjetij napolniti poln kontejner. Pohvala vsem delovnim ekipam, katere so delale skoraj brez prekinitve od 9:00 do 19:00 ure ter vsem krajanom Rakeka, ki so se ponovno izkazali! Naslednja akcija zbiranja odpadnega papirja bo predvidoma v mesecu septembru.

Občinska gasilska orientacija

V soboto, 18.5 se je naša mladina udeležila tekmovanja iz gasilske orientacjje, ki je potekala v okolici Cerknice. Tekmovanja smo se udeležili s tremi ekipami. Najmlajša pionirska ekipa, stara od 7 do 12 let v sestavi Anej Zidar, Dejan Zalar, Kenan Jurenec in rezerve Luka Zidar ter mentorice Katje Modic, ki jih je tudi spremljala na progi, je zasedla 5.mesto.

Imeli smo tudi dve mladinski ekipi stari od 12 do 16 let. Ekipa mladincev je v sestavi Luka Zalar, Luka Avsec, Anže Opeka in rezerva Matej Meden ter mentor Tomaž Zgonc zasedla odlično 2.mesto. Ekipa mladink v sestavi Jana Janeš, Tanja Zalar, Sanja Zalar in rezerva Tajda Štefančič ter mentor Matjaž Ileršič je ravno tako zasedla 2.mesto.

Obe ekipi sta si s tem rezultatom priborili nastop na regijski orientaciji, ki jo bo letos organiziral sektor Rakek. V imenu MK jim čestitam za odlične rezultate in zastopanje našega društva ter jim obenem želim veliko uspeha na regijskem tekmovanju.

Matjaž Ileršič

2011-12-01-972Ekipa mladincev

2011-12-01-970Ekipa mladink

2011-12-01-956Ekipa pionirjev z mentorico

Sektorska vaja Župnišče 2013

Po sklepu poveljstva sektorja Rakek smo se odločili, da 13.5.2013 organiziramo sektorsko vajo na župnišču Rakek. Predspostavka vaje je bila, da je zagorelo v kletnih prostorih objekta. Osebje je takoj izvedlo evakuacijo, kljub temu pa je  v objektu ostalo poškodovanih 5 oseb. Po klicu na številko 112 je Center za obveščanje aktiviral gasilce PGD Rakek. Že med vožnjo na mesto vaje je zaradi poznavanja objekta in razsežnosti dogodka vodja enote PGD Rakek aktiviral PGD Ivanje selo in PGD Unec. Ob prihodu na lokacijo vaje se od župnika pridobi naslednje informacije: da je zagorelo v kleti v objekta, izvedena je bila evakuacija, kljub temu pa je v objektu ostalo 5 oseb.

SAMSUNG

Po ogledu in zavarovanju kraja dogodka so gasilci takoj začeli s preiskovanjem prostorov v pritličju in nadstropju. Istočasno druga ekipa izvaja gašenje kletnih prostorov objekta, na zunanji strani objekta pa se je organiziralo mesto za oskrbo ponesrečencev. Po prihodu dodatnih sil iz PGD Unec in PGD Ivanje selo se je iz objekta dokončno rešilo vseh 5 poškodovanih, pogasilo požar v objektu in rešilo dva poškodovana gasilca, ki sta se ponesrečila ob požaru. Na vaji je bil poudarek na delu notranjih napadalcev, kateri so izvajali kombinirano gašenje in reševanje ter bolničarjev, kateri so morali oskrbeti naslednje poškodbe:

– opekline prnega koša in obeh rok + obraz
– nezavestna oseba
– topa poškodba glave (krvavi iz obeh ušes)
– predrto pljučno krilo in zlomljena stegnenica
– zlom podlahti in opeklina leve noge in roke

Po končani vaji je sledila krajša analiza, kjer smo se pogovorili o napakah, ki so nastale med vajo. Na vaji je sodelovalo 14 gasilcev PGD Rakek, 7 gasilcev PGD Unec in 7 gasilcev PGD Ivanje selo. Več fotografij je tule.

Dan odprtih vrat PGD Begunje

V soboto, 11.5.2013 smo na povabilo PGD Begunje sodelovali na njihovem dnevu odprtih vrat za OŠ Maksim Gaspari. Osnovnošolcem nižjih razredov smo predstavili vozilo GVC 16-25 in opremo v njem, prav tako pa so lahko preizkusili “gašenje” z VT hitro napadalno cevjo – seveda s pomočjo gasilca, kateri jim je pomagal na ročniku. Zahvaljujemo se vodstvu PGD Begunje za povabilo na njihovo predstavitev!

wpid-20130511_110000

Nekaj fotografij lahko vidite tudi na strani PGD Begunje.