Month: December 2012

Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori?

Med kurilno sezono se poveča število dimniških požarov. Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične. Dimniški požari poškodujejo dimniško konstrukcijo, uničijo domove in premoženje, poškodujejo in celo terjajo žrtve.

Dimnik je sestavni del ogrevalnega sistema. Njegova naloga je ustvarjanje potrebnega vleka za zgorevanje goriv v kurilnih napravah ter odvod dimnih plinov, ki nastanejo kot stranski produkt pri procesu gorenja. V dimniku se nalagajo katranske obloge in saje, ki lahko zagorijo.

Znaki dimniškega požara so: prasketanje v dimniku (bobneč zvok, ki je podoben zvoku tovornega vlaka ali nizko letečega letala), ki postaja vse močnejše, črn dim iz dimnika, leteče iskre ali celo plameni iz dimnika, vroče rozete, slabše izgorevanje, smrad po stanovanju, vroče stene dimnika. Več informacij na povezavi, ko pa zagori v dimniku ne pozabite poklicati na 112!

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!

Med božičnimi in novoletnimi prazniki so naši domovi polni prazničnih dekoracij, utripajočih lučk in sveč, ki pričarajo prijetno razpoloženje. Vse to pa lahko predstavlja tudi veliko tveganje za nastanek požara. Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn.).

Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo. Na povezavi nekaj navodil, da bodo prazniki varni => ne pozabite, v primeru požara pokličite na 112!

Ogljikov oksid – tihi ubijalec

Glede na povečanje zastrupitev z ogljikovim oksidom smo se odločili, da tudi na naši strani objavimo kratko informacijo na to temo.

Zakaj je ogljikov oksid sploh nevaren? Ogljikov oksid se v krvi veže na hemoglobin veliko bolje kot kisik. To povzroča ogljikohemoglobin, ki zavira transport kisika do tkiv. Ogljikov oksid postaja namreč za odraslega človeka toksičen pri vrednostih, višjih od 50 ppm (ali 0,005 vol %). Vrednosti, katerim je človek izpostavljen nekaj ur in znašajo med 50 in 150 ppm, lahko povzročajo glavobol. Koncentracije CO, ki presegajo 400 ppm, pa so običajno za odraslega človeka smrtne. Več informacij pa na povezavi ali pa na dokumentu, katerega je pripravil mag. Aleš Jug: Ogljikov oksid.

Nenapovedana vaja plinska postaja

V soboto 22.12.2012 so se oglasili pozivniki celotne operativne enote PGD Rakek. Šlo je za nenapovedano vajo s predpostavko, da se je v plinsko postajo v bližini podjetja Alumar zaletel osebni avtomobil. Ravno v tem času so na postaji potekala redna vzdrževalna dela. Zaradi prebitja cisterne s plinom je uhajajoči plin začel goreti. Trk avtomobila pa je poškodoval voznika in dva vzdrževalca.

Gasilci so ob prihodu na mesto nesreče najprej pogasili požar na cisterni s plinom. Zatem pa so začeli z oskrbo vseh ponesrečenih. Med oskrbo ponesrečenih so še vedno skrbeli za požarno varovanje zaradi morebitnega ponovnega vžiga. Do pogasitve požara so morali vsi gasilci v bližini cisterne delovati v zaščiti dihalnih aparatov. Vse ponesrečene so po oskrbi odnesli na zbirno mesto od kjer bi jih v realni situaciji odpeljalo reševalno vozilo. Po vaji je sledila krajša analiza, kjer smo se pogovorili o napakah, ki so se na vaji dogajale. Sklenili smo, da moramo v prihodnje ponovno organizirati še kakšno vajo presenečenja.

Ob tej priložnosti krajanom voščimo VESEL BOŽIČ TER SREČNO IN ZDRAVO LETO 2013. Zahvaljujemo pa se Vam tudi za vse prostovoljne prispevke, ki ste jih prispevali v zadnjem mesecu!

Vadnu Vid

Usposabljanja januar 2013

V januarju so planirana naslednja usposabljanja:

5.1.2013 ob 19:00 uri v dvorani gasilskega doma predavanje na temo posredovanja na AC (predavatelj Tratnik Andrej, PGD Postojna).

6.1.2013 ob 9:00 uri redne mesečne vaje operative.

10.1.2013 ob 19:00 uri vaje gasilcev bolničarjev na temo temeljnih postopkov oživljanja.

 

Obvestilo, zahvala in prošnja

Krajane Rakeka obveščamo, da Vas bomo v kratkem člani PGD RAKEK tradicionalno obiskali s koledarji in dobro voljo. Že sedaj se Vam zahvaljujem za vso podporo in prispevke! Brez vaše pomoči nam tako velika investicija, s katero smo močno popravili našo učinkovitost, ne bi uspela. Prosim, da to zahvalo delite s čim več so-krajani, kolegi in prijatelji.

Istočasno pa Vas obveščamo, da nam še vedno lahko namenite 0,5% dohodnine, za kar Vam bomo zelo hvaležni! Obrazec dobite na sledeči povezavi OBRAZEC DURS PGD-RAKEK.

 

Vaje bolničarjev

Na današnjih vajah gasilcev-bolničarjev smo predelali naslednje teme: nagla obolenja, zastrupitve, poškodbe glave ter poškodbe zaradi mraza. Po programu so to bile zadnje letošnje vaje, z naslednjim sklopom nadaljujemo po novem letu. Tako bodo naslednje vaje bolničarjev 10. januarja, ko si bomo pogledali temeljne postopke oživljanja (TPO).