Month: October 2012

Spoštovani člani in članice PGD Rakek !

Radi bi se Vam zahvalili za vaš odziv na klic, prisotnost in pomoč, ko smo jo v torek, 23.10.2012 na Partizanski 10 na Rakeku še kako potrebovali. Radi bi, da veste, da neizmerno spoštujemo vaš trud, vaš pogum in vašo nesebično pomoč, ter da smo vam res iz srca hvaležni, ker ste se odzvali na pomoč v tako hitrih in pomembnih minutah. Na žalost se ljudje premalo zavedamo pomembnosti vašega dela, žrtvovanim uram, dnevom in tednom, ki jih preživite na vajah, na poligonih in tekmovanjih, vse za to, da bi lahko pomagali ljudem, ko potrebujejo pomoč. Ljudje kot ste Vi si zaslužijo javno pohvalo in zahvalo vendar na Vaši spletni strani nismo našli prostora kjer bi se vam lahko tudi javno zahvalili in to delili tudi z drugimi, tako da se oglašamo kar tukaj.

Še enkrat iz srca Vam hvala*
družini Novak in Kržič

Evakuacija OŠ Jožeta Krajca Rakek

Kot vsako leto smo tudi v letošnjem letu izvedli vajo evakuacije na osnovni šoli Jožeta Krajca Rakek. Sodelovali smo z vozilom GVC 16/25 in šestimi gasilci. Vaja je bila izpeljana v manjšem obsegu, saj je bil letos poudarek na pravilni ter hitri evakuaciji učencev in zaposlenih. Gasilci smo sodelovali samo kot opazovalci in svetovalci pri izvedbi evakuacije iz strani šole določenega osebja.

Po scenariju je zagorelo v šolski knjižnici, kjer je veliko gorljivega materiala. Požar se hitro širi z veliko dima, kateri že ogroža bližnje učilnice. Usposobljeno šolsko osebje zato izvede evakuacijo šolarjev in ostalih zaposlenih. Kljub evakuaciji tri osebe zaradi zastrupitve z dimom ostanejo v gorečem objektu. S notranjim napadom ter preiskavo prostorov se je pogrešane osebe našlo in izneslo iz objekta. Po končani vaji smo skupaj opravili krajšo analizo evakuacije.

Kasneje smo odšli še v vrtec, kjer smo otrokom prestavili naše vozilo in opremo za posredovanje. Otroci so bili našega prihoda zelo veseli. Z zanimanjem so opazovali opremo, najpogumnejši pa so sedli tudi v gasilski tovornjak in se oblekli v pravega gasilca.

Ob tej priložnosti bi pohvalili osebje šole za vzorno izvedeno evakuacijo ter se jim hkrati zahvalili za dobro sodelovanje.

Se vidimo naslednje leto!

Požari v objektih – Stanovanjske stavbe, 23.10.2012

Ob 17.52 je na Partizanski ulici na Rakeku v občini Cerknica gorelo v stanovanju. Posredovali so gasilci PGD Rakek, Unec, Begunje in Cerknica. Lastnik stanovanja je pred prihodom gasilcev sam omejil in pogasil požar. Po prihodu PGD Rakek na lokacijo posredovanje dodatnih enot ni bilo potrebno. Gasilci so stanovanje pregledali, iznesli plinsko jeklenko ter prezračili prostore. Večje škode ni bilo.

Na tem mestu v imenu operativne enote PGD Rakek pohvalim posredovanje lastnika, kateri je izredno prisebno reagiral in začetni požar sam pogasil z RGA na prah!

Akcija zbiranja odpadnega papirja

Leto 2012 je za PGD Rakek finančno izredno naporno. Društvo je namreč sofinanciralo velik delež za nakup novega vozila. Ker obstoječ gasilski dom ne ponuja dovolj velike garaže, smo bili prisiljeni poleg doma urediti garažo, kamor lahko našo pridobitev parkiramo. Poleg tega smo imeli v letošnjem letu tudi nekaj zahtevnejših intervencij, na katerih je bilo poškodovane precej opreme, ki jo bo potrebno servisirati ali zamenjati.

Vsako leto nam izdatno pomagate vzdrževati in kupovati opremo ter na splošno držite pokonci naše društvo v obliki prostovoljnih prispevkov in članarin, katere pobiramo ob koncu leta.

V teh težkih časih od Vas ne moremo pričakovati druge finančne podpore kot to, ki nam jo že namenjate. Lahko pa nam zopet pomagate pridobiti sredstva z zbiranjem odpadnega papirja, kot smo to storili že v začetku leta. Zbiralna akcija bo potekala 2. in 3. novembra. Pred gasilskim domom bo postavljen kontejner, v katerega boste lahko ta papir pripeljali. Za vse tiste, ki papirja ne morete pripeljati pa bomo organizirali odvoz. Kontaktni telefonski številki: 040-888-939 (Klemen Purkart) in 031-249-145 (Miha Modic).

Za sodelovanje se Vam vnaprej zahvaljujemo in upamo na čim boljši izkupiček.

 

Bolničarji – krvavitve in oskrba ran

V četrtek 11.10.2012 smo v PGD Rakek pričeli z srečanji bolničarjev z namenom, da obnovimo znanje iz prve pomoči in seznanimo z novimi smernicami v prvi pomoči. Udeležba je bila nad pričakovanji, saj se je srečanja udeležilo 12 operativnih članov društva, po večini z specialnostjo bolničar. Tema na prvem srečanju so bile krvavitve in oskrba ran. V teoretičnem delu smo obnovili že pridobljeno znanje, na praktičnem pa smo menjevali vloge ponesrečenec – bolničar. Tako je lahko vsak ponovil osnove oskrbe poškodovanih udov – poudarek je bil na pravilni izdelavi kompresijske obveze. Pogledali smo si tudi izdelavo Esmarchove preveze – namestitev preveze je izrecno le ukrep v sili! Zanj se odločimo le v najresnejših okoliščinah, ko moramo izbirati med reševanjem življenja in reševanjem uda! Na naslednjem srečanju bomo vse skupaj ponovili na še več praktičnih primerih, vaje se bodo vršile po delovnih točkah.

OPR ob požaru na prometnih sredstvih

Tokratne operativne vaje so bile namenjene operativnim postopkom (OPR) pri gašenju požara na prometnih sredstvih. V orodišču gasilskega doma smo si pogledali postavitev vozil in zavarovanje lokacije dogodka ter spoznali postopke vodenja v teoriji (razdelitev na funkcijske sektorje ter njihove vodje). Postopke smo pripravili tako za avtocesto, kot tudi za regionalne oziroma lokalne ceste. Po teoretičnemu delu smo se skupaj z PGD Ivanje selo odpeljali v novo industrijsko cono Podskrajnik, kjer smo še v praksi preizkusili vodenje po naših OPR. Pripravilo in izvedlo se je tri različne scenarije: požar na vozilu z enim poškodovancem, prometna nesreča dveh vozil in dvema poškodovancema (eno osebno vozilo je zajel ogenj) ter večja nesreča z večjim številom vozil in poškodovancev (na dveh vozilih prisoten požar). Po vajah je bila krajša analiza, kjer so se vsi vodje strinjali, da jim je OPR olajšal vodenje in omogočil boljši pregled nad situacijo. Hkrati pa so postopki toliko gibljivi in usklajeni z IPS, da se jih da poljubno širiti in prilagajati obsegu intervencije (primerni tako za manjše kot tudi večje intervencije). Obrazec z postopki in skicami dobite vsi operativni gasilci v kratkem na svoje e-maile; potencialni vodje pa si jih še podrobneje preglejte! Nekaj fotografij je v galeriji in na naši FB strani.

Nova dvižna vrata

Na garažo za GVC 16-25 se je v petek montiralo dvižna vrata – dobavitelj vrat in hkrati izvajalec montaže je bilo podjetje BLT d.o.o. Idrija. Do prvega mraza je potrebno urediti še fasado, poskrbeti za ogrevanje prostora in urediti vse za vzdrževanje vozila. Še nekaj dela, vendar se počasi približujemo koncu projekta “GARAŽA GVC 2012”.