Month: September 2012

Vodenje velikih intervencij

V soboto, 29.9.2012 je 5 članov PGD Rakek uspešno zaključilo usposabljanje za Vodenje velikih intervencij. Usposabljanje, ki je potekalo na nivoju Notranjske regije v gasilskem domu PGD Dolnji Logatec, je bilo razdeljeno na teoretični in praktični del. Na predavanjih smo predelali teorijo, katera je zajemala naslednje teme:

1. Poveljniško mesto, vodja intervencije – vloga, naloge in odgovornosti
2. Komuniciranje z javnostjo
3. Predstavitev sistema vodenja intervencij
4. Organiziranje dela z velikim številom enot
5. Vodja načrtovanja – vloga, naloge in odgovornosti
6. Vodenje intervencij ob velikih požarih v naravi
7. Sprejemno mesto
8. Vodja logistike – vloga, naloge in odgovornosti
9. Načrtovanje in vodenje na karti, topografija
10. Vodja operativnih enot – vloga, naloge in odgovornosti

Zadnja dva dni sta bila namenjena praktičnim vajam – simulacijam vodenja večjih intervencij, ki so se izvajale v realnem časovnem obdobju (nekatere so trajale tudi 4 ure). Izvedli smo naslednje simulacije:

1. Neurje – poplave: s predpostavko, da je hudo neurje s katastrofalnimi poplavami zajelo območje celotne Notranjske regije. Poplavljeni, zasuti in poškodovani so deli Logatca, Cerknice, Vrhnike in Borovnice. Kraje ogrožajo visoke vode, zemeljski plazovi, močan veter in nazadnje še poškodovan proizvodnji obrat Fenolit v Borovnici.

2. Velik požar objekta: vaja je bila zastavljena tako, da je morala skupina pripraviti in nato predstaviti vodenje v primeru različnih predpostavk. Pripravljenih je bilo pet scenarijev na dveh različnih objektih (poslovna stavba v Logatcu, trgovski center Mercator Logatec).

3. Požar v naravi: zagorelo je na območju Hotedrščice, požar se širi proti zaselkom v smeri S-SV. Gasilske enote iz GZ Logatec požara ne morejo zaustaviti same zato pokličejo na pomoč enote iz GZ Vrhnika in GZ Idrija. Postavita se dva sprejemna mesta in poveljniško mesto.

Usposabljanje je bilo zelo zanimivo in podprto na praktičnih primerih, ki so se že zgodili v Sloveniji. Priporočamo ga vsakemu, ki je v funkciji vodenja oziroma bo šele deloval v tej funkciji. Več fotografij iz usposabljanja pa v galeriji.

Tečaj Vodja intervencij

Fotografija iz današnjega dne na tečaju za Vodje intervencij. Do sedaj predelane teme: Poveljniško mesto – Vodja intervencije (predavatelj Matjaž Klarič), Komuniciranje z javnostjo (predavatelj Primož Bajec), Vodja načrtovanja in Organiziranje dela z velikim številom enot (predavatelj Jože Oblak), Logistika, Sprejemno mesto in Vodenje večjih požarov v naravi (predavatelj Darko Muhič) ter Vodja operativnih enot (predavatelj Rajko Jazbec). Naslednji vikend sledita še dva dni praktičnih vaj, kjer bomo simulirali vodenje večjih intervencij v primeru: poplav, požara na objektu in požara v naravi.

Nesreče v cestnem prometu – prometne nesreče, 20.9.2012

Ob 13.33 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega in dveh tovornih vozil, na avtocesti med Uncem in Postojno v občini Cerknica. Aktivirani so bili gasilci PGD Cerknica, Rakek, Unec in PIGD Kovinoplastika Lož, zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulatorje na vozilih ter očistili okoli 400 metrov cestišča na katerega je izteklo 600 litrov plinskega olja. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani. Fotografije