Month: August 2012

Požari v naravi oziroma na prostem, 24.08.2012

Ob 12:22 je na območju kraja Studeno v občini Postojna zagorelo v naravi na zelo težko dostopnem terenu za vozila. Požar se je razširil zato je aktiviranih okoli 100 gasilcev PGD iz postojnske regije. Dodatno so bila aktivirana še društva iz GZ Logatec in GZ Cerknica. Na terenu so gasilci iz PGD Studeno, Postojna, Planina, Šmihel – Landol, Veliko Ubeljsko, Studenec, Razdrto, Slavina, Pivka, Košana, Palčje, Zagorje, Hruševje, Unec, Ivanje selo, Rakek, Dolenji Logatec, Gorenji Logatec in Rovte. Pomoč pa gasilcem iz zraka nudi letalo SV za gašenje. Fotografije, tule pa zahvala in obvestilo občine Postojna.

V petek je tako zagorelo na pobočju nad naseljem Studeno, občina Postojna. Sam požar, oziroma dim, je bilo videti tudi iz naših koncev. Ko smo se peljali iz službe v gasilski dom ga je bilo možno opazil že na ravnini med Cerknico in Podskrajnikom. Po prejemu poziva (13:59) za pomoč pri gašenju požara v naravi smo prvi izvoz opravili z GVGP-1 in štirimi gasilci, kasneje je izvozil še GVC 16-25 z desetimi gasilci. Istočasno z nami sta bili aktivirani še PGD Ivanje selo in PGD Unec, se pravi celoten sektor Rakek. Skupaj se nas je odzvalo 21 gasilcev z tremi terenskimi vozili in eno cisterno. Kar prava kombinacija za zahteven in zelo težko dostopen teren nad Studenim. Po prihodu na sprejemno mesto, ki je bilo hkrati tudi štabno mesto, smo dobili zadolžitev za gašenje desnega boka, tik pod vrhom. Zaradi močnega vetra je požar hitro napredoval, posebej na travnatem pobočju. Napredovanje se je upočasnilo šele, ko je dosegel bukov gozd in skalne pečine tik pod vrhom. Hitro širjenje nam je sprva onemogočalo učinkovito gašenje, saj smo se morali večkrat prestaviti – umakniti pred ognjem. Veliko je bilo tudi dima, ki je na trenutke popolnoma onemogočil pregled nad gašenjem. V prvih trenutkih je bilo tudi pomanjkanje vode, saj so se cisterne še prebijale proti vrhu. Določene dele je bilo potrebno očistiti in obrezati, sama cesta pa tudi ni bila vredna imena kolovoz. Tako, da je šlo zares za zelo težavno gašenje na izredno napornem terenu! Po prihodu cistern z vodo smo se skupaj z PGD Planina premaknili na samo čelo požara, kjer smo prevzeli svoj sektor (čelo požara). Z dvema GVGP-1 smo skoraj eno uro vzdrževali linijo dolgo več 100m, pomagala nam je tudi pehota in kasneje GVGP-2 PGD Rovte. Po premiku Planine na drugo lokacijo se nam je pridružil še GVGP-1 PGD Ivanje selo. Ves čas pa nam je pri gašenju pomagalo letalo SV, ki je odmetavalo vodo na čelo požara. Tudi njim je velike preglavice delal veter, saj je odvrženo vodo odneslo čez greben, včasih tudi 200m od samega cilja – kljub sporočenim popravkom mesta odmeta. »Air-tractor« se je polnil na letališču v Rakitniku, kljub temu pa je bil med dvema naletoma čas minimalen, pohvala posadki v letalu in na tleh! Šele sprememba smeri naleta je povzročila padec vode na pravo mesto. Bolj natančni odmeti bi bili mogoči s helikopterjem, kateri pa na žalost ni mogel posredovati.

Ko je bil desni del čela pod nadzorom, smo se prestavili na levi del čela, kjer so že delovale nekatere enote. Zaradi ozke vlake in že delujočih vozil na njej smo se odločili, da jim pomagamo v obliki pehote – se pravi naprtnjače na rame. Po nekaj rundah smo dočakali menjavo iz enote, sami pa odšli na počitek z malico. Med tem so prve enote po navodilu vodje že odhajale domov, v menjavo pa je prihajala nočna izmena, ki je imela nalogo nadzirati požarišče čez noč. Malo pred 20:00 uro so se na grebenu začela ponavljati manjša žarišča, zato so nas ponovno poslali na teren, kjer smo se iz spodnje strani pridružili našim na grebenu. Vožnja do lokacije je bila preprosta, naravnost navzgor po požganem pobočju – baje ni bil ravno lep pogled? Vendar je bilo še vse na pozitivni strani varnega. Kljub temu se ob povratku raje nismo obračali, lepo vzvratno vse do doline. Med tem so bile na položajih že vse nočne ekipe, zato smo lahko zaključili z delom in se vrnili v enoto. Upam, da čim prej pade nekaj dežja!

Požari v naravi oziroma na prostem, 10.08. – 11.08.2012

Požari v naravi oziroma na prostem – požari na gozdnih in grmovnih površinah. Ob 16.03 je zagorelo v naravnem okolju od vasi Petrinje v občini Hrpelje-Kozina proti Črnotičam v občini Koper. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Materija, Nova vas, Cerknica, Grahovo, Rakek, Ivanje Selo so posredovali pri gašenju požara, kjer so se združili s kolegi obalnega območja. Z gašenjem bodo nadaljevali v soboto 11.08.2012 v zgodnjih jutranjih urah. Fotografije so tu in tukaj, nekaj pa jih lahko najdete tudi na strani PGD Cerknica.

Še nadaljevanje zapisa iz SPIN-a:
Ob 16.09 je zagorelo v bližini Črnotič v občini Koper. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper in prostovoljna gasilska društva: Babiči, Dekani, Hrvatini, Krkavče, Pobegi-Čežarji, Dol, Osp, Gradin, Movraž, Korte, Izola, Sečovlje, Piran, Izola, Šempeter, Nova vas nad Dragonjo, Bovec, Tolmin, Kostanjevica, Vipava, Vrhpolje, Spodnja Idrija, Idrija, Nova Gorica, Čepovan, Šempeter, Kanal, Avče, Dobrovo, Dornberk, Col, Šebrelje, Cerkno, Gorje-Poče-Trebenče, Planina, Selo, Log pod Mangartom ter Srpenica (skupaj okoli 250 gasilcev). Po dosedanjih podatkih je gasilcem uspelo obvarovati bližnje vasi. Med 18.28 in 22.43 so bili prebivalci vasi Črnotiči, Črni Kal, Osp in Gabrovica brez električne energije (312 odjemalcev). Bile so zaprte tudi lokalne ceste. Ogenj je do 20.30 zajel približno 230 hektarjev površine. V nočnem času na požarišču ostaja večje število gasilcev na požarni straži. Z gašenjem bodo ponovno nadaljevali ob jutranjem svitu (okoli 6.00). POVZETEK: 10. 8. 2012: na intervenciji sodelovalo skupno 344 gasilcev, čez noč jih je na požarni straži ostalo 211 (60 vozil).11. 8. 2012: na požarišču je čez dan delovalo okoli 300 gasilcev s 70 vozili. Čez noč je tam ostalo 31 gasilcev.12. 8. 2012: na požarni straži je 26 gasilcev iz GZ Postojna in 9 iz JZ GB Koper.Gorelo na površini 325 ha, od tega 150 ha gozda.V noči iz 12. 8. 2012 na 13.8. 2012, bo na PS 25 gasilcev iz Obale.12.8.2012 ob 19.45 so gasilci PGD Osp, Krkavče in GB Koper posredovala pod viaduktom Črni Kal, kje je prišlo do ponovitve požara. Požar na površini 3 kvadratnih metrov so pogasili.13. 8. 2012: Tudi danes na požarišču ostaja požarna straža z gasilci iz JZ GB Koper, PGD Korte in PGD Movraž (skupno 14 gasilcev). Na požarišču se še vedno pojavljajo posamezna gorišča.Iz 13. 8. 2012 na 14. 8. 2012 bodo na požarni straži gasilci iz JZ GB Koper in PGD Babiči (skupno 10 gasilcev).

V petek je na pomoč iz GZ Cerknica odšlo 5 vozil ( 2x GVGP-1, 2x GVC 16-25 in 1x GVC 24-50) ter 22 gasilcev. Po prihodu na zborno mesto je bila prva naloga gašenje požarnih preskokov v bližini štabnega mesta, katere je veter z lahkoto prinesel čez regionalno cesto Kozina – Koper. Istočasno je do tega platoja prišel ogenj iz spodnje strani, izpod črnokalskega viadukta je prihrumel zaradi močnega vetra. Po lokalizaciji smo bili prestavljeni pod viadukt, kjer smo skupaj z PGD Verd in PGD Borovnica držali linijo – kasneje se nam je pridružila še cisterna PGD Grahovo. Tako smo bili končno prava enota za gozdne požare: trije GVGP-1 in GVC 16-25, katera nas je oskrbovala za vodo. Dvakrat smo se premaknili vzdolž linije in jo tako skupaj z drugimi enotami v neposredni bližini zaustavili tik pod viaduktom. Po slabi uri požarne straže in počivanja smo se prestavili cca. 300m višje, kjer smo pogasili linijo, katera se je spuščala od štabnega mesta navzdol. Okoli polnoči je bil požar v sektorju IV lokaliziran, zato smo se javili vodji intervencije. Slednji nas je prestavil v sektor I, v bližino Černotičev na težko dostopen teren, kjer smo ostali do jutra in gasili na skoraj kilometer dolgi liniji. Zaradi nedostopnosti je naš GVGP-1 razvil skoraj 300m VT in D cevi, GVGP-1 PGD Verd pa nam je dostavljal vodo iz cca. 1km oddaljene cisterne. Proti jutru, ko se je že svetilo, smo si privoščili uro spanja. Šele pri menjavi ekip smo videli, da smo ponoči vsi opravili veliko delo – požar je bil pogašen in dnevne ekipe je čakalo dolgotrajno zalivanje robov in gašenje žarišč. Po menjavi z ekipo iz naše enote nas je čakala samo še vožnja domov in nato zaslužena postelja … za nami je bilo skoraj 13 ur dela. Opravljeno je bilo veliko dela!

Delo z GVC 16/25, 05.08.2012

Tokratne redne mesečne vaje, katere so bile kljub dopustom presenetljivo dobre obiskane, so bile ponovno na temo dela z GVC 16-25. Zaradi lažjega in bolj učinkovitega dela smo ponovno delali v dveh skupinah z rotacijo. Na prvi točki smo predelali prometno zavarovanje, signalizacijo in osvetljevanje (vaja je potekala z opremo iz GVC-ja). Na drugi pa delo z GVGP-1, taktiko gašenja gozdnih požarov in podaljševanje VT cevovodov z klasičnimi D cevmi. Še kako prav nam je to prišlo na Črnem Kalu! Fotografije.