Month: June 2012

Tekmovanje gasilskih terenskih vozil – Postojna

Gasilci iz Postojne vsako leto organizirajo gasilsko tekmovanje s terenski vozili (po domače “gasilski rally”). Letos so ga organizirali že 12. Kot vsako leto se je vabilu odzvalo tudi naše društvo in na tekmovanje odšlo z dvema ekipama. Ekipo Rakek 1 so sestavljali: Miha Modic, Martina Modic, Tomaž Zgonc in Blaž Mekina. Pridružila se jim je še ekipa Rakek 2 v sestavi: Klemen Drole, Irena Skuk, Nejc Lukan in Vid Vadnu.

Na začetku tekmovanja vsaka ekipa dobi Potno knjigo, kjer je opisana pot do posameznih kontrolnih točk. Na  vsaki kontrolni točki (bilo jih je 5) mora ekipa pokazati določeno gasilsko znanje. Pri teh nalogah pa se ocenjuje pravilno delo, spretnost in hitrost ekipe. Med samo vožnjo pa so na poti postavljene tudi nenapovedane kontrolne točke, kot je pomoč ob izrednem dogodku na cesti in pregled izpravnosti vozila. Za konec pa nas je na cilju čakala še vaja spretnosti, ki je bila sestavljena zgolj na iznajdljivosti in usklajenosti ekipe.

Obe ekipi sta z vajami odlično opravili in na koncu zasedli odlično 2. in 4. mesto. Po koncu tekmovanja je sledilo druženje z ostalimi gasilci, ki so prihajali iz celotne Slovenije. Ko smo naslednji dan dodobra očistili vozilo, ki je bilo nekajkrat v blatni kopeli smo sklenili, da se v Postojno naslednje leto zopet vrnemo. Zahvaljujemo se gasilcem PGD Postojna za povabilo in čestitke za odlično organizacijo tekmovanja.

Vid Vadnu

Gasilski izziv Idrija, 02.06.2012

Skupaj z Renatom (PGD Idrija) sva se udeležila že tradicionalnega tekmovanja v disciplini Gasilski izziv. Sama proga je bila  domiselno in res zanimivo zastavljena: po lestvi na stolp, nato je vsak od tekmovalcev na stolp povlekel B cev zvito v kolut, sledil je spust po vrvi – vendar ne do tal, vmes je bilo “okno” skozi katerega si mogel vstopiti na notranjo stran stolpa. Po spuščanju je sledil prenos poškodovanca – lutke (vsak svojega), nato pa spet nazaj pod stolp vsak po svojo plinsko jeklenko. Jeklenko si mogel nato skozi preostal del proge (tunel in taraba) prenesti do B cevi. Tu je čakal še zadnji preizkus in sicer vleka polnega B cevovoda in zbijanje tarče. Več fotografij tule.

Purkart Klemen