Category: Tekmovanja 2012

Tekmovanje s terenskimi vozili v Medulinu

Kot vsako leto kolegi s Hrvaške (DVD Medulin) organizirajo mednarodno tekmovanje z gasilskimi terenskimi vozili. Tekmovanje je z leti postalo že tradicionalno in večkrat se ga udeleži tudi nekaj ekip iz Slovenije. Tekmovanje je v letošnjem letu potekalo v soboto 10. novembra.

V zgodnjih jutranjih urah smo se štirje operativni člani PGD Rakek skupaj s fotografinjo odpravili na štartno mesto tekmovanja, ki se je nahajalo v priljubljenem letovišču Premantura. Po zboru ekip in uradni otvoritvi tekmovanja se je začelo tekmovanje. Na štartu je vsaka ekipa dobila potno knjigo. Z njeno pomočjo je prišla do kontrolnih točk na katerih je bilo potrebno izvesti določeno vajo. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz petih vaj:

  1. Vstop v objekt z izolirnimi dihalnimi aparati in iznos nevarnih snovi (plin in bencin)
  2. Veslanje
  3. Iskanje in oskrba ponesrečenca
  4. Gašenje s peno
  5. Napad iz podzemnega hidranta

Po končanem tekmovalnem delu nas je čakalo zasluženo kosilo, ki so nam ga pripravili tamkajšnji gasilci. Ob hrani, pijači in pogovoru z ostalimi tekmovalci je čas do podelitve rezultatov hitro minil. Prosti čas smo izkoristili tudi za krajši ogled mesta Medulin in polotoka Kamenjak. Z rezultatom v letošnjem letu nismo ravno blesteli. Smo pa vseeno zadovoljni z 10. mestom. Po končani razglasitvi nas je čakala še dolga pot domov. Med potjo smo sklenili, da se naslednje leto v Medulin zopet vrnemo. Mogoče celo z žensko ekipo? Ob tej priložnosti se zahvaljujemo DVD Medulin za povabilo in dobro organizacijo tekmovanja. Fotografije.

Vadnu Vid

Srečanje članic Laze 2012

Tudi letošnje leto smo se udeležile tradicionalnega srečanja članic v Lazah. Udeležili smo se ga z eno ekipo članic B. Pred tekmovanjem pa smo si morale  vzeti čas za sestavo ekipe in nato treninge. Tako smo se s puncami srečale v mesecu maju in sestavile ekipo in plan vaj za udeležbo na tekmovanju v Lazah. V juniju smo se dobile le dvakrat, v juliju pa smo resno zagrabile in se dobivale 2 do 3 krat na teden. Še v soboto na dan tekmovanja smo zjutraj opravile vsako vajo po enkrat in bile zadovoljne z rezultatom. Ob 9.00 uri pa šok. Tekmovanje odpade zaradi slabega vremena. Ker so bili tudi dopusti nekaterih članic v ekipi  podrejeni temu tradicionalnemu tekmovanju se nam je sesula ekipa. Nadaljevalo se je panično iskanje izpadlih članic in nato sestava nove ekipe, katera pa se je odrezala z odličnim drugim  mestom ne glede na težave, ki smo jih imeli. Posebna pohvala za ” jeklene živce” pa mentorju “Iškotu”.

Šivec Ana

Tekmovanje gasilskih terenskih vozil – Postojna

Gasilci iz Postojne vsako leto organizirajo gasilsko tekmovanje s terenski vozili (po domače “gasilski rally”). Letos so ga organizirali že 12. Kot vsako leto se je vabilu odzvalo tudi naše društvo in na tekmovanje odšlo z dvema ekipama. Ekipo Rakek 1 so sestavljali: Miha Modic, Martina Modic, Tomaž Zgonc in Blaž Mekina. Pridružila se jim je še ekipa Rakek 2 v sestavi: Klemen Drole, Irena Skuk, Nejc Lukan in Vid Vadnu.

Na začetku tekmovanja vsaka ekipa dobi Potno knjigo, kjer je opisana pot do posameznih kontrolnih točk. Na  vsaki kontrolni točki (bilo jih je 5) mora ekipa pokazati določeno gasilsko znanje. Pri teh nalogah pa se ocenjuje pravilno delo, spretnost in hitrost ekipe. Med samo vožnjo pa so na poti postavljene tudi nenapovedane kontrolne točke, kot je pomoč ob izrednem dogodku na cesti in pregled izpravnosti vozila. Za konec pa nas je na cilju čakala še vaja spretnosti, ki je bila sestavljena zgolj na iznajdljivosti in usklajenosti ekipe.

Obe ekipi sta z vajami odlično opravili in na koncu zasedli odlično 2. in 4. mesto. Po koncu tekmovanja je sledilo druženje z ostalimi gasilci, ki so prihajali iz celotne Slovenije. Ko smo naslednji dan dodobra očistili vozilo, ki je bilo nekajkrat v blatni kopeli smo sklenili, da se v Postojno naslednje leto zopet vrnemo. Zahvaljujemo se gasilcem PGD Postojna za povabilo in čestitke za odlično organizacijo tekmovanja.

Vid Vadnu

Gasilski izziv Idrija, 02.06.2012

Skupaj z Renatom (PGD Idrija) sva se udeležila že tradicionalnega tekmovanja v disciplini Gasilski izziv. Sama proga je bila  domiselno in res zanimivo zastavljena: po lestvi na stolp, nato je vsak od tekmovalcev na stolp povlekel B cev zvito v kolut, sledil je spust po vrvi – vendar ne do tal, vmes je bilo “okno” skozi katerega si mogel vstopiti na notranjo stran stolpa. Po spuščanju je sledil prenos poškodovanca – lutke (vsak svojega), nato pa spet nazaj pod stolp vsak po svojo plinsko jeklenko. Jeklenko si mogel nato skozi preostal del proge (tunel in taraba) prenesti do B cevi. Tu je čakal še zadnji preizkus in sicer vleka polnega B cevovoda in zbijanje tarče. Več fotografij tule.

Purkart Klemen