Category: Mladina 2020

Srečanje mladine

Zopet je prišla sreda in čas za srečanje mladincev. Tokrat so se posvetili osnovam prve pomoči. Srečanje je bilo sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del je obsegal prvo poglavje prve pomoči iz priročnika, ki je predpisan kot gradivo za tekmovanje iz kviza. Pri praktičnem delu pa so mladinci spoznali opremo, ki se uporablja pri nudenju prve pomoči in našega društvenega Leskota postavljali v osnovne položaje nenadno obolelih / poškodovanih.
 
Pri izvedbi srečanja smo uporabljali priporočila NIJZ in vlade RS, tako da smo si mentorji in mladinci  pri prihodu v dom umili roke in dezinficirali. Ves čas pa smo nosili tudi maske ter poskušali držati medsebojno razdaljo.
 
Za konec pa še ena malo manj vesela novica. Zaradi trenutnih priporočil in situacije v državi smo se mentorji odločili, da začasno odpovemo nadaljnja srečanja. Zaenkrat tako velja, da v sredo, 21.10.2020 in sredo, 28.10.2020 srečanja mladincev NE BO. Mentorji pa upamo, da bo november bolj prijazen in se tako vidimo v sredo, 04.11.2020, kar pa še pravočasno javimo.
 
Anita
 

Srečanje mladine

Letošnje šolsko leto skupino mladincev (otrok starih med 12 in 16 let) obiskuje 15 otrok. Skupino smo mentorji zaradi lažje izvedbe in tudi priporočil NIJZ razdelili v dve manjši – v eni je 7 otrok 5., 6. in 7. razreda, v drugi pa 8 otrok 8., 9. razreda OŠ in SŠ. Čeprav zadnje tedne nismo objavljali člankov na internetni strani PGD-ja, smo bili vseeno aktivni.
 
V sredo, 23.09., so mlajši mladinci spoznavali in poimenovali orodja, ki jih uporabljajo na tekmovanjih za mladince. Starejši mladinci pa so ponovili znanje o društveni cisterni – GVC 16/25.
 
V sredo, 30.09., smo imeli kratek skupen uvod, kjer so spoznali oznake gasilskih vozil, ki jih imamo v GZ Cerknica in zakaj morajo biti vozila tipizirana. Starejši mladinci so nato po tipizacijskem programu pregledali obe naši vozili. Mlajši mladinci pa so skozi igro “Spomin” utrdili znanje o tekmovalnih orodjih (znanje s prejšnjega tedna) in oznakah. Mimogrede, starejši mladinci so ugotovili, da imamo “ful več opreme”, kakor je minimalno potrebno.  🙂
 
Sreda, 07.10. je bila posvečena mesecu požarne varnosti. Mentorici sva pripravili dve dejavnosti. Pri prvi dejavnosti so otroci virtualno hiško na strani Uprave za zaščito in reševanje pripravili za odhod na dopust. Pri drugi dejavnosti pa se je skupina zapeljala v industrijsko cono in opravila različne naloge s podporo GVC 16/25. Zahtevnost obeh dejavnosti pa se je seveda prilagodila posamezni skupini in njihovemu stažu v gasilstvu.
 
 

Srečanje mladine

Počitnic je konec in zopet je tukaj čas, ko se z mladimi srečujemo na tedenskih vajah. Tako smo skupaj preživeli že dve sredi. Izkoristili smo lepe dni, zato so vaje potekale zunaj. Prvo sredo sta bila izvedena štafeta in poligon, drugo sredo pa so mladinci obnavljali znanje o gašenju požarov, zapenjanju cevi na trojak in vezanju vozlov na zabaven način skozi poligon.

Barbi Šivec

Vaje pionirjev, 12.6.2020

Ker se že približuje konec šolskega leta, smo prav tako zaključili vaje naših najmlajših v gasilskem domu. Tako smo se dobili v petek, 12.6.2020, se malo podružili in si ogledali najstniški film. Z rednimi vajami bomo nadaljevali v začetku prihodnjega šolskega leta, vsem šolarjem pa želimo, da izkoristijo poletne počitnice in si naberejo moči za nova znanja! (N. Milošević)