Category: Usposabljanja 2019

Preventivni pregled podjetja DS Smith

V skladu z dogovorom o sodelovanju na področju zagotavljanja požarne varnosti v podjetju DS SMITH smo opravili preventivni pregled prostorov, gasilne opreme in spoštovanja požarnega reda. Pri pregledu smo bili posebej pozorni na:

  • prehodnost in označenost evakuacijskih poti,
  • ustreznost gasilnikov (tip, pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • ustreznost hidrantnih omaric (pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • označevanje, delovanje in dostopnost zunanjih nadtalnih hidrantov,
  • skladiščenje nevarnih snovi in uporabo ustreznih lovilcev,
  • skladiščenje lahko vnetljivih snovi,
  • usposobljenost zaposlenih za nudenje prve pomoči in izvajanja evakuacije.

Med pregledom smo se seznanili z razporeditvijo prostorov in opreme, nameščenostjo protipožarnih sistemov, dostopov do objekta, mestom za odklop električne energije in plina, lokacijo zbirnega mesta za zaposlene in postavitvenimi površinami za gasilske enote. Po pregledu je bil sestavljen zapisnik s opaženimi pomanjkljivostmi in predlogi za izboljšanje, izpostavilo se je tudi dobre primere upoštevanja in izvajanja požarne varnosti v podjetju.

Vaje bolničarjev in PPO – scenariji

Tokratne vaje bolničarjev smo izvedli v stanovanjskem delu objekta v Ivanjem selu. Bolničarji PGD Ivanje selo in Rakek smo preigrali različne scenarije, ki lahko doletijo prve posredovalce. Tako so ekipe po 3 bolničarjev, kot prvih prispelih na kraj zavarovali kraj intervencije in nudili poškodovancem prvo nujno pomoč, kasneje so se pridružili še ostali bolničarji. Scenariji in poškodbe so bile različne – zaustavitev hude krvavitve na roki zaradi odrezanega prsta, oskrba opekline na roki zaradi nepazljivega dela v kuhinji, sprostitev dihalne poti zaradi dušenja s tujkom in izvajanje temeljnih postopkov oživljanja zardi srčnega zastoja ter imobilizacija in prenos poškodovane osebe, ki je padla in ni čutila nog. (Trebec S.)

Vaje operative – delo z ALK

Tokratne vaje operative so bile na temo dela na ALK (avtolestev s košaro). Zakaj? ALK iz PGD Postojna bo v primeru potrebe posredovala tudi na našem območju, zato je pomembno, da znamo delati na njej. Na začetku vaj sta gasilca iz PGD Postojna predstavila njihovo ALK ter povedala nekaj osnov o varnem delu z njo. Sledil je prikaz postavljanja napajanja ALK za potrebe gašenja na višini, opremljanje košare z nastavkom za zajemalna nosila ter vadba dela v košari na višini. Za pomoč pri izvedbi vaje se zahvaljujemo PGD Postojna. Galerija slik.

Nenapovedana vaja – požar stanovanja

V soboto, 25.5. ob 20:30 so se oglasili pozivniki, kateri so napovedovali začetek nenapovedane vaje, katera je bila organizirana s pomočjo gasilcev PGD Ivanje selo, na temo požara v stanovanjskem objektu z več poškodovanimi oziroma pogrešanimi osebami. Scenarij vaje je predvideval požar v drugem nadstropju stanovanjskega objekta, zaradi močne zadimljenosti ter hitrega razvoja požara ostanejo v objektu ujete 4 osebe, katere imajo različne poškodbe. Nenapovedane vaje se je udeležilo 12 gasilcev PGD Rakek, kateri so v skladu z dogovorjenimi postopki posredovanja (OPR in smernice) hitro, učinkovito in brez večjih napak pripeljali “intervencijo” do konca. FOTO

Tehnično reševanje – obnovitveni

Od četrtka 16. maja do sobote 18. maja je operativni član PGD Rakek opravljal obnovitveni tečaj za tehničnega reševalca v ICZR na Igu. Prvi dan so tečajniki preživeli v učilnici, kjer so obnovili znanje o reševanju izpod ruševin, taktiko ukrepanja pri tehničnem reševanju, orodje in opremo za tehnično reševanje ter po skupinah utrjevali taktične pristope in delovanje enot na lokacijah različnih nesreč. Drugi dan so dan pričeli v učilnici, kjer so utrdili znanje prve pomoči, nato pa se preselili na poligon kjer so izvajali praktični dela usposabljanja v treh skupinah. Teme praktičnega usposabljanja drugega dne so bile prometna nesreča (stabilizacija vozila, uporaba hidravličnega rezalnega orodja, pravilni pristop do poškodovanca), vrvna tehnika – aktivni spust z vrha stolpa in dvigovanje težkih bremen s pomočjo dvižnih blazin. Tretji dan usposabljanja so se tečajniki razdelili v dve skupini in se urili na več delovnih točkah. Teme tretjega dne praktičnega dela usposabljanja so bile prometna nesreča, vrvna tehnika – reševanje poškodovanca s pomočjo vrvne žičnice iz drugega nadstropja, iskanje in prenos poškodovanca iz stanovanjske hiše po eksploziji s pomočjo orodja za dvigovanje težkih bremen, iskanje in prenos poškodovanca z nosili iz stanovanjske hiše po močnem potresu, delovna nesreča v delavnici, reševanje in prenos poškodovanca iz ozkih kletnih prostorov po porušitvi objekta z orodjem za dvigovanje težkih bremen (Trebec S.)

Vaje vrvnih tehnik – reševanje iz objektov

Na tokratnih vajah smo vadili reševanje iz večnadstropnih objektov s pomočjo preproste žičnice ter reševalnega sedeža. Po kratkem uvodu smo se odpravili na lokacijo stare OŠ na Rakeku, kjer smo po korakih praktično preizkusili izdelavo ter delo na sistemu. Sledile so izvedbe scenarijev, kjer smo se menjavali v vlogah reševalcev pri delu na tleh ter delu v samem objektu. FOTO.

Vaja s PGD Ivanje selo

V nedeljo, 12.5.2019 smo se udeležili operativnih vaj PGD Ivanje selo, kjer smo vadili dogovorjene skupne postopke v primeru gašenja požara osebnega vozila na njihovem požarnem območju. Med tem, ko so PGD Ivanje selo vadili postavljanje klasičnih napadov za gašenje smo mi izkoristili možnost ter na vozilu vadili odpiranje zaklenjenih vrat s pomočjo pnevmatskih blazin in za to namenjenega orodja. Po zaključku teoretično praktičnega dela se je izvedlo še zaključno vajo, kjer se je zakurilo odsluženo vozilo.

Scenarij je predvideval aktiviranje po planu aktiviranja za občino Cerknica, kjer se za požar osebnega vozila proži lokalno pristojno teritorialno PGD ter osrednja enota v sektorju. Prvi so na kraj posredovanja odšli gasilci PGD Ivanje selo, nekaj minut za njimi pa še PGD Rakek. Pred prihodom PGD Rakek na kraj je bila že postavljena B linija do trojaka ter dve C napadalni liniji za gašenje. Gašenje z vodo se je v začetni fazi izvajalo iz vozila GVGP-1 PGD Ivanje selo. Po prihodu PGD Rakek se je B linija priklopila na GVC 16-25, napadalci PGD Ivanje selo pa so lahko začeli gasiti z vodo. Med tem je napad PGD Rakek pripravil napad za gašenje s peno ter nato pomagal napadalcema na klasičnem napadu pri delu na vozilu. Na koncu se je izvedlo še preventivno pokrivanje vozila s peno, ogled s termo kamero ter osnovna sanacija lokacije. Po vaji je sledila skupna analiza, pospravljanje opreme ter nato povratek v gasilski dom. Fotografije iz vaje lahko vidite v naši galeriji ter v galeriji PGD Ivanje selo.

Vaje bolničarjev in PPO – scenariji

Na majskih vajah bolničarjev so se nam poleg bolničarjev sektorja Rakek pridružili še člani tekmovalne ekipe bolničarjev RK Cerknica. Vaje smo tokrat izvedli na Uncu, kjer smo v skupnem sodelovanju izpeljali 3 različne scenarije. V prvem scenariju smo bolničarji PGD Rakek, Unec in Ivanje selo sodelovali kot imitatorji-poškodovanci, na katerih so scenarij vadili člani RK Cerknica, v drugem in tretjem scenariju, pa so člani RK Cerknica nam kot prvim posredovalcem pripravli dva različna scenarija posredovanj in oni sodelovali kot imitatorji. Pri prvem scenariju za RK Cerknica je šlo za poudarek na pravilnem tekmovalnem pristopu in organiziranosti ekipe ter čim krajšem in pravilnem postopku reševanja, v drugem in tretjem scenariju pa tudi poudarek na aktivaciji s strani ReCO, vodenju intervencije in poročanju o stanju na kraju namišljene nesreče. (Trebec S.)