Category: Usposabljanja 2019

Vaje operative – taktični nastopi

Na marčevskih operativnih vajah smo preigravali različne taktične scenarije za gasilsko enoto. Na prvi vaji smo se odzvali na intervencijo gašenja tovornega vozila na regionalni cesti. Poudarek vaje je bil na samem zavarovanju kraja intervencije (proti naletno zavarovanje, urejanje prometa), gašenju požara in aktivni obrambi tovornega dela vozila. Na drugi vaji je zaradi nesreče prišlo do iztekanja goriva iz osebnega vozila. Gasilci so morali opraviti prve ukrepe omejevanja iztekanja in širjenja nevarne snovi, pripraviti protipožarno varovanje in zavarovanje kraja intervencije. Tretji scenarij je zajemal požar delovnega stroja ob plinohramu. Poudarek vaje je bil na pasivni obrambi pregretih cistern s plinom in aktivnim gašenjem delovnega stroja. Četrti scenarij je potekal na temo tehničnega reševanja. Gasilci so morali posredovati pri nesreči na skladišču hlodovine, kjer se je hlod med prežagovanjem zvalil na delavca in mu poškodoval noge. S pomočjo hidravlične dvigalke in lesenih podpornikov so delavca z zajemalnimi nosili izvleki izpod hloda. Poudarek vaje je bil na zavarovanju bremena, tehničnem posegu, nudenju prve pomoči in razsvetljavi kraja (Trebec M.)

Zaključni praktični izpiti za GČ

V soboto je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu (ICZR Ig) pod okriljem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) potekalo praktično preverjanje znanja na zaključnih izpitih kandidatov Notranjske regije za pridobitev čina “gasilski častnik”. Izpita se je udeležilo 27 kandidatov, od tega 6 iz PGD Rakek. Praktični preizkus znanja se je pričel v jutranjih urah in zaključil v poznih popoldanskih urah. Izpitna naloga je bila vodenje simulirane intervencije ter poveljevati vsaj 2 vodjem enot. Kandidati so bili razdeljeni v 2 skupini, v vsaki skupini so bile po dve enoti. Skupini sta se tekom dneva zvrstili na dveh delovnih točkah oz. deloviščih. Prvo delovišče je bila simulacija požarov v industrijsko-obrtnih objektih s poudarkom na t.i. zunanjih napadih, drugo delovišče pa simulacija požarov v stanovanjsko-družbenih objektih s poudarkom na t.i. notranjih napadih. Preizkus so uspešno opravili vsi kandidati. Do pridobitve čina gasilski časnik jih loči le še teoretični preizkus, ki bo čez 14 dni. (Trebec Sergej)

Vaje bolničarjev – krvavitve in opekline

Na marčevskih bolničarskih vajah smo poudarek namenili krvavitvam in opeklinam. Skupaj z ekipo NMP so ob intervencijah s hudimi krvavitvami in opeklinami alarmirani tudi prvi posredovalci. Najprej smo preko PPT predstavitve ponovili teorijo o krvavitvah in opeklinah, nato pa je sledil praktični del z delom v dveh skupinah. Preko različnih scenarijev smo vadili posredovanja ob hudih krvavitvah in opeklinah. Tudi na tokratnih vajah smo združili vaje bolničarjev in prvih posredovalcev celotnega sektorja Rakek. (Trebec Sergej)

Vaje vrvnih tehnik – delo na vrvi

Na februarskih vajah ekipe za vrvne tehnike je bila večina vadbe usmerjanje na delo s STOP zavoro, vzpenjanje po vrvi s pomočjo prsnih in ročnih prižem, prepenjanje na vzporedno ali isto vrv, prepenjanje preko vozla na vrvi ter ponavljanju osnovnih vozlov. Že med tednom pa se je za potrebe usposabljanja v garaži naredilo dodatna sidrišča za vadbo. Na vajah se nam je pridružil tudi član PiGD Kovinoplastika Lož in PGD Iga vas. Fotografije.

Vaje operative – TPO in vrvne tehnike

V soboto, 2.2.2019 smo se operativci PGD Rakek dobili na drugi letošnji vaji, katera je bila sestavljena iz dveh delovnih točk – TPO in vrvna tehnika. Na prvi delovni točki smo obnovili znanje iz pristopa do poškodovanca po VODDO, na vadbeni lutki izvajali TPO v kombinaciji z AED ter vadili izvajanje TPO pri gasilcu z nameščenim IDA. Na drugi delovni točki je bila tema reševanje iz jaškov, vodnjakov in drugih podobnih prostorov. Izdelan je bil sistem škripčevja, kateri je služil za spust reševalca in nato za dvig poškodovanca s pomočjo reševalnega sedeža.

Osnovni pristop s hitrim pregledom in TPO

Ker je bil v januarju 2019  s strani Zdravstvenega doma Cerknica, Občine Cerknica in Gasilske zveze Cerknica podpisan dogovor na osnovi katerega bodo v prvih dneh februarja lahko začeli z aktivacijo prvih posredovalcev (PPO), so se nam na tokratnih vajah bolničarjev pridružili tudi člani PPO drugih PGD v našem sektorju. Tako smo včeraj prvič imeli skupne vaje prvi posredovalci iz celotnega sektorja. Najprej smo na kratko ponovili teorijo pristopa do poškodovanca in hitri pregled, kateremu lahko sledijo temeljni postopki oživljanja (TPO). Razdelili smo se v dve skupini in vadili na scenarijih posredovanja ob aktiviranju PPO. Ekipe PPO so aktivirane v primeru suma na srčni zastoj, suma na tujek v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalne poti ali suma na hudo zunanjo krvavitev (Trebec S.).