Category: Usposabljanja 2019

Tečaj inštruktor

Pretekli vikend so trije operativci z društva uspešno zaključili tečaj za specialnost Inštruktor. Tečaj je potekal v ICZR na Igu. V treh dneh so se tečajniki podrobneje spoznali z andragoškimi in pedagoškimi pristopi pri inštruiranju. Poleg teoretičnega dela je tečaj zajemal tudi praktične govorne nastope pod vodstvom izkušenega pedagoga prof. Ivana Mirta in inštrukorja z gasilske šole. Osvojeno znanje bo pripomoglo h kvalitetnejši izvedbi gasilskih tečajev (Trebec M.).
 

Vaje operative – napadi po lestvah

Septembrske vaje operative so bile nadaljevanje avgustovskih vaj, ko smo vadili osnove postavljanja in uporabe lestev. Preko dveh scenarijev smo pod nadzorom inštruktorja in varnostnega nadzornika izvajali napade po in preko lestve. Tekom vaj smo uporabljali tako gasilsko tri delno raztegljivo lestev z oporniki kot navadno raztegljivo lestev, vsi napadi pa so se izvajali preko klasičnih B in C cevovodov z uporabo omejevalca tlaka. Med izvedbo scenarijev je bilo potrebno na višino spraviti tudi različno orodje in opremo. Po vsaki vaji je sledila kratka analiza. 

 

Vaje bolničarjev in PPO

Septembrske vaje bolničarjev in PPO smo izvedli v Ivanjem selu. Pod viaduktom smo simulirali delovno nezgodo na katero smo bili aktivirani kot pomoč NMP. Po scenariju je prišlo do delovne nezgode pri kateri je en od poškodovancev utrpel več zlomov in ostalih poškodb, drugi pa je doživel zastoj srca. Pri zastoju srca se je dalj časa izvajalo TPO, pri drugemu poškodovancu pa se je izvedlo pregled ter oskrbelo vse poškodbe. Po oskrbi je sledil transport z nosili, pri tem pa je bilo potrebno uporabiti vrvno tehniko saj teren ni omogočal normalnega transporta. 

Obnovitveno usposabljanje za delo s helikopterjem

Obnovitvenega usposabljanja za uporabo zrakoplovov – modul B, se je iz PGD Rakek udeležil en operativni gasilec. Usposabljanje je namenjeno obnovitvi znanja za delo z zrakoplovi, katera ima v uporabi Slovenska vojska in Policija. Po kratkem teoretičnem delu se je praktično preizkusilo: pripravo opreme za delo helikopterja, vzpostavljanje komunikacije s helikopterjem, vstopanje in izstopanje iz plovila, delo pri zajemanju vode z “bambi” vrečami ter postavitev in polnjenje “hruške” za potrebe gašenja na težko dostopnih območjih (gorski svet).

Vaje vrvnih tehnik – padalec

Petkov večer smo izkoristili za prve nočne vaje na terenu. Namen vaj je bil preizkusiti baterijsko razsvetljavo, delo v nočnih razmerah ter obnoviti znanje iz reševanja padalca obviselega med dvema drevesoma. Po pripravi delovišča je sledilo prvo reševanje, ki se je izvedlo z dvema plezalcema ter enim reševalcem na talnem sidrišču. Po uspešni rešitvi je sledila menjava reševalcev na pozicijah ter ponovitev vaje. 

 

Vaje bolničarjev in PPO

Po poletnem enomesečnem predahu smo danes ponovno nadaljevali z rednimi mesečnimi bolničarskimi vajami. Pregledali smo torbo z AED in pripomočki za nudenje TPO ter ruzak s sanitetnim materialom za oskrbo krvavitev in opeklin. Ponovili smo teorijo pristopa do poškodovanca in nudenje prve pomoči s TPO in uporabo AED. Sledila sta še dva scenarija bolničarjev oz. prvih posredovalcev (Trebec S.).