Category: Tekmovanja

Tekmovanje v Medulinu

V soboto 26.10.2019 se je ekipa PGD Rakek udeležila tradicionalnega tekmovanja terenskih vozil v Medulinu. Tekmovalna ekipa je bila že ob deveti uri na štartni črti, s potno knjigo v rokah in z dobro voljo v vozilu s katero smo opravili vseh pet vaj:

1. Gašenje v naravi (podiranje tarč v gozdu)
2. Suha vaja z motorno brizgalko (sesalni vod + dva napada)
3. Tehnično reševanje (reševanje poškodovanca izpod vozila)
4. Veslanje
5. Napad na stolpu 

Po tekmovanju smo se udeležili tudi kosila ter druženja z ostalimi tekmovalci, tako nam je čas do podelitve rezultatov hitro minil. Ekipa je dosegla 18. mesto. Po tekmovanju smo se odpravili domov, kjer smo že v nočnih urah pričeli s pospravljanjem in čiščenjem vozila GVGP-1. Ekipa je sklenila, da se naslednje leto ponovno udeleži tekmovanja in s sabo pripelje mogoče tudi žensko ekipo. Zahvaljujemo se DVD Medulinu za dobro organizacijo in povabilo na tekmovanje. (Blaž Banfi)

Regijsko tekmovanje 2019

Regijsko tekmovanje za člane in starejše gasilce Notranjske regije je potekalo 5. oktobra 2019 v športnem parku Dren Drenov grič. Tekmovalci so se borili za čim boljši rezultat, ki bi jim omogočil udeležbo na državnem tekmovanju naslednje leto. Udeležili so se ga tudi naši  člani A in  veterani. Rakovški veterani so zasedli sedmo mesto, člani A pa šesto mesto.

Ivanka Gantar

Občinsko tekmovanje CTIF 2019

V soboto, 21. septembra 2019, je potekalo občinsko tekmovanje CTIF v organizaciji sektorja Rakek. V športnem parku na Rakeku so gasilci vseh starostnih skupin iz GZ Cerknica in GZ Loška dolina tekmovali v gasilsko športnih disciplinah. Naše društvo je na tekmovanju sodelovalo s štirimi ekipami, po ena ekipa iz kategorije pionirjev, mladincev, članov A in starejših gasilcev. Članom A in starejšim gasilcem se je uspelo uvrstiti na regijsko tekmovanje, ki bo 5.10.2019. Rezultati ekip so sledeči: ponirji so osvojili 5. mesto, mladinci 4. mesto, člani A 2. mesto in starejši gasilci 1. mesto. Poleg sodelovanja s tekmovalnimi ekipami smo nosili tudi levji delež znotraj sektorja pri organizaciji in pripravi tekmovališča s tehnično ekipo in ekipo bolničarjev. Vsem ekipam čestitamo za dosežene rezultate in se zahvaljujemo PGD Unec in PGD Ivanje selo za pomoč pri organizaciji tega tekmovanja.

19. tekmovanje terenskih vozil Postojna

V soboto, 14.9. sta se dve ekipi PGD Rakek udeležili tekmovanja s terenskimi vozili v organizaciji PGD Postojna. Na 30 kilometrski trasi po gozdnih cestah je moralo 12 ženskih in 32 moških ekip pokazati znanje na 6 delovnih točkah: spretnostna vožnja, vaja na stolpu GRC, vaja z brentačo, reševanje poškodovanega smučarja, reševanje padalca z drevesa in spretnostna vožnja s prirejenim motornim kolesom. Ekipa 1 je dosegla uvrstitev tik za dvajseterico, ekipa 2 pa se je uvrstila na sedmo mesto (Modic M).

22. Srečanje članic v Lazah

Članice B smo se v soboto, 20.07.2019, udeležile že 22. tradicionalnega srečanja članic v Lazah. Ekipo sestavlja 5 pripadnic nežnejšega spola in tekmovanje je sestavljeno iz 4 disciplin. Pod vodstvom našega mentorja smo opravile nekaj treningov in polne zaupanja vase šle na progo. Izvedba vaj je potekala izredno gladko, šlo je hitro in brez kazenskih točk. A glej ga šment, le tarča ni in ni hotela pasti. Vse smo jo s pogledi rotile, naj se že vendar prekucne, kar je na koncu vendarle uslišala. Po tekmovanju smo se udeležile tudi gasilske veselice v organizaciji PGD Laze – Jakovica. Ob podelitvi smo izvedele, da smo v svoji kategoriji zasedle 3. mesto in tako smo prinesle domov še en pokal. Hvala organizatorjem za prisrčno druženje in se vidimo spet čez eno leto.

Anita Trebec

1. Gasilski rally Ivanje selo

6.7.2019 se je 5 gasilcev iz našega društva udeležilo prvega gasilskega rally-ja v Ivanjem selu. Z veseljem smo se udeležili tega dogodka v pričakovanju novih vaj, druženja in dobre glasbe. Tekmovanja smo se udeležili z vozilom GVGP-1, saj je bil tudi razpis za tekmovanje za manjša vozila. Okrog 16h ure smo imeli štart, na samo lokacijo pa smo prišli malenkost prej, se opremili in podali na prijavo ekipe. Po prejemu vseh navodil, smo se peš podali do prve točke, ki je bila le nekaj metrov stran. Prva točka je je bila vaja z vedrovko, pri kateri smo se odrezali dobro in smo bili zadovoljni, da smo začeli uspešno.

Sledil je štart z avtomobilom in sledenje navodillom preko potne knjige do druge točke. Pri drugi točki je bil »uprizorjen« gozdni požar. Ekipa je imela na razpolago 2 naprtnjači in 3 metle, s katerimi smo morali podirati plastenke rdeče barve, katere so nakazovale požar. Na tej točki smo prejel navodila za naslednjo točko in se odpravili na pot.

Vožnja je potekala mirno, tudi pot je bila označena dobro, tako da težav z navigacijo in orientacijo nismo imeli. Prispeli smo na naslednjo točko, kjer nas je čakala miselna igra in sicer vislice. Vislice smo rešili hitro, le z eno napako in se ponovno ob določenem času podali na pot.

Ponovno je sledila vožnja in nekaj »zastoja« pred naslednjo točko, saj je bila časovno ta točka najdaljša, pot do te točke pa kratka in tako smo se ekipe nabrale na kupu.

Na tej točki, kjer je bila uprizorjena delovna nesreča v gozdu, smo bili izredno sproščeni in tudi pohvaljeni iz strani sodnice, katera je v smehu dodala, da če bi ocenjevali še sproščenost, bi zagotovo dobili največ točk.

Na koncu je sledila še vožnja do zadnje točke z vozli, kjer smo imeli nekaj težav, predvsem pa časovno stisko, saj nam je zmanjkalo časa, da bi vse naredili ob času.

Kljub vsemu, kar se nam je dogajalo, smo se uvrstili na 4.mesto, na koncu pa se zabavali v prijetni družbi na veselici pod viaduktom.

Hvala organizatorjem za povabilo in upamo, da se vidimo tudi naslednje leto. (Doles S.)