Category: Tekmovanja

22. Srečanje članic v Lazah

Članice B smo se v soboto, 20.07.2019, udeležile že 22. tradicionalnega srečanja članic v Lazah. Ekipo sestavlja 5 pripadnic nežnejšega spola in tekmovanje je sestavljeno iz 4 disciplin. Pod vodstvom našega mentorja smo opravile nekaj treningov in polne zaupanja vase šle na progo. Izvedba vaj je potekala izredno gladko, šlo je hitro in brez kazenskih točk. A glej ga šment, le tarča ni in ni hotela pasti. Vse smo jo s pogledi rotile, naj se že vendar prekucne, kar je na koncu vendarle uslišala. Po tekmovanju smo se udeležile tudi gasilske veselice v organizaciji PGD Laze – Jakovica. Ob podelitvi smo izvedele, da smo v svoji kategoriji zasedle 3. mesto in tako smo prinesle domov še en pokal. Hvala organizatorjem za prisrčno druženje in se vidimo spet čez eno leto.

Anita Trebec

1. Gasilski rally Ivanje selo

6.7.2019 se je 5 gasilcev iz našega društva udeležilo prvega gasilskega rally-ja v Ivanjem selu. Z veseljem smo se udeležili tega dogodka v pričakovanju novih vaj, druženja in dobre glasbe. Tekmovanja smo se udeležili z vozilom GVGP-1, saj je bil tudi razpis za tekmovanje za manjša vozila. Okrog 16h ure smo imeli štart, na samo lokacijo pa smo prišli malenkost prej, se opremili in podali na prijavo ekipe. Po prejemu vseh navodil, smo se peš podali do prve točke, ki je bila le nekaj metrov stran. Prva točka je je bila vaja z vedrovko, pri kateri smo se odrezali dobro in smo bili zadovoljni, da smo začeli uspešno.

Sledil je štart z avtomobilom in sledenje navodillom preko potne knjige do druge točke. Pri drugi točki je bil »uprizorjen« gozdni požar. Ekipa je imela na razpolago 2 naprtnjači in 3 metle, s katerimi smo morali podirati plastenke rdeče barve, katere so nakazovale požar. Na tej točki smo prejel navodila za naslednjo točko in se odpravili na pot.

Vožnja je potekala mirno, tudi pot je bila označena dobro, tako da težav z navigacijo in orientacijo nismo imeli. Prispeli smo na naslednjo točko, kjer nas je čakala miselna igra in sicer vislice. Vislice smo rešili hitro, le z eno napako in se ponovno ob določenem času podali na pot.

Ponovno je sledila vožnja in nekaj »zastoja« pred naslednjo točko, saj je bila časovno ta točka najdaljša, pot do te točke pa kratka in tako smo se ekipe nabrale na kupu.

Na tej točki, kjer je bila uprizorjena delovna nesreča v gozdu, smo bili izredno sproščeni in tudi pohvaljeni iz strani sodnice, katera je v smehu dodala, da če bi ocenjevali še sproščenost, bi zagotovo dobili največ točk.

Na koncu je sledila še vožnja do zadnje točke z vozli, kjer smo imeli nekaj težav, predvsem pa časovno stisko, saj nam je zmanjkalo časa, da bi vse naredili ob času.

Kljub vsemu, kar se nam je dogajalo, smo se uvrstili na 4.mesto, na koncu pa se zabavali v prijetni družbi na veselici pod viaduktom.

Hvala organizatorjem za povabilo in upamo, da se vidimo tudi naslednje leto. (Doles S.)

18. tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil

V soboto sta se dve ekipi PGD Rakek udeležili 18. tekmovanja gasilskih terenskih vozil v organizaciji PGD Postojna. Tekmovanje je poleg terenske orientacijske vožnje zajemalo 5 delovnih točk, na katerih je morala 4 članska ekip pokazati gasilske veščine in ekipno delo na področju zbijanja tarče z vedrovko, spretnostne vožnje, gasilskih vozlov in cestno prometnih predpisov, reševanja ponesrečenca z nosili po vodni strugi, reševanje ponesrečenca s pomočjo vrvne tehnike in lestve ter štafete z ročnikom. Zaradi nekaj tekmovalne smole na delovnih točkah so se ekipe uvrstile na 20. in 30. mesto. Organizatorjem se zahvaljujemo za vabilo in odlično pripravljeno progo ter vzdušje na tekmovanju. Fotografije. (Trebec M.)

Tekmovanje s terenskimi vozili v Medulinu

V soboto se je ekipa štirih članov operativne enote odzvala vabilu DVD Medulin iz Hrvaške Istre in se udeležila že 15. tekmovanja gasilskih enot. Tekmovanje je sestavljala vožnja po potni knjigi in pet delovnih točk na katerih so morali gasilci pokazati različne spretnosti:

  1. Štafeta
  2. Iznos ponesrečenca iz vozila
  3. Napeljava cevovoda z zbijanjem tarče in preiskava prostora z iznosom nevarnega predmeta
  4. Reševanje utopljenca s pomočjo čolna na vesla
  5. Plezanje na stolp in spust delovne vrvi

Tekmovanje se je kljub nekaj tekmovalne smole zaključilo z druženjem v gasilskem domu DVD Medulin. Za odlično organizacijo tekmovanja in pogostitev čestitamo Istrskim kolegom iz Medulina!

Regijsko tekmovanje za memorial MH 2017

V soboto 7.10. je na Drenovem griču na parkirišču podjetja Trans Felix d.o.o. potekalo regijsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta za Notranjsko regijo v organizaciji GZ Vrhnika.  PGD Rakek se je tekmovanja udeležil s 3 ekipami (članice A, člani A in člani B), ob koncu dneva na podelitvi priznanj in pokalov pa se je zopet izkazalo, da je bila včerajšnja sobota zopet izjemna in uspešna, saj smo v dveh tednih tako s tekmovanj skupno prinesli kar 7 pokalov. Članice A v sestavi Anita Trebec, Lara Jurca, Tajda Štefančič, Sanja Zalar, Tanja Zalar, Nataša Milošević, Mojca Lukan, Maja Benčan in Nina Benčan so dosegle nehvaležno  4. mesto. Člani B v sestavi Sergej Trebec, Sašo Doles, Tone Lukan, Klemen Purkart, Metod Vrenko, Matjaž Ileršič, Marjan Zidar, Klemen Drole in Aleš Gorkič so dosegli  3. mesto. Člani A v sestavi Domen Banfi, Nejc Lukan, Miha Modic, Jan Ileršič, Blaž Banfi, Žiga Kočevar, Tilen Štefančič, Mitja Trebec in Vid Vadnu pa so dosegli odlično 2. mesto ter se tako uvrstili na državno tekmovanje, ki bo prihodnje leto. Vsem trem ekipam čestitamo za odlične uvrstitve, ekipi članov A pa želimo čim boljše taktično kondicijske priprave ter veliko gasilsko športne sreče na državnem tekmovanju (Trebec Sergej).