Category: Novice 2019

Srečno v novem letu 2020!

Gasilci PGD Rakek vam v novem letu želimo veliko zdravja, sreče in varnosti! Naj bo kar se da uspešno in polno izjemnih trenutkov! Prav tako se vsem krajanom in ostalim, ki podpirate naše delo zahvaljujemo za zaupanje in podporo.

Da bo praznovanje še bolj mirno in brezskrbno, pa bo za vas v najdaljši noči skrbela dežurna ekipa gasilcev!

Z gasilskim pozdravom “Na pomoč”!

Prižig lučk, 14.12.2019

V soboto 14.12.2019 se je v našem gasilskem domu odvijal prav poseben dan, saj smo, kot že lansko leto tudi letos izvedli prižig lučk na domu.
Dan so začeli najmlajši, kateri so ustvarjali na delavnicah, zaključili pa so ga najstarejši s prijetnim druženjem. 
Seveda pa na naš dogodek ni pozabil niti Sveti Miklavž. 😉 (N. Milošević)

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!

Mesec december je že v polnem pogonu, prvi dobri mož je že razdelil darila, naši domovi pa so med božičnimi in novoletnimi prazniki polni prazničnih dekoracij, utripajočih lučk in sveč, ki pričarajo prijetno razpoloženje. Vse to pa lahko predstavlja tudi veliko tveganje za nastanek požara. Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn…).

Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo. Na povezavi nekaj navodil, da bodo prazniki varni => ne pozabite, v primeru požara pokličite na 112!  Požar božičnega drevesa

V zimskih dneh za ogrevanje lahko uporabljamo kamine, peči na drva ali brikete, električne naprave in naprave na tekoča goriva. Zato vam posredujemo nekaj nasvetov o varni uporabi kurilnih in grelnih naprav. Vedno več ljudi v svojih domovih uporablja za ogrevanje ali kot dekorativni dodatek kamine ali peči na drva, brikete ipd. Prasketanje ognja in svetloba plamena ustvarjata prijetno vzdušje, vendar se mnogi niti ne zavedajo, da so te naprave pogosto vzrok za nastanek požara. Kot alternativa za ogrevanje se uporabljajo tudi različne električne naprave in naprave na tekoča goriva – tudi te so lahko vzrok za nastanek požara. Nasvete za varno uporabo najdete na tej povezavi.

 

Pregled podjetja DS Smith, 21.11.2019

Gasilci smo v četrtek izvedli redni preventivni pregled na podjetju DS Smith v obratu na Rakeku. Ker gre za večjo industrijo v kateri predelujejo, izdelujejo in skladiščijo papirne in kartonske izdelke imajo v podjetju urejeno pogodbeno sodelovanje z lokalno gasilsko enoto za namene zagotavljanja požarne varnosti. Pregledali smo veljavnost pregledanih ročnih gasilnih aparatov in hidrantnih omaric, urejenost evakuacijskih poti in ostalih elemntov za zagotavljanje požarne varnosti v obratu. Tovrstni pregledi so koristni tudi zaradi spoznavanja sprememb v sami proizvodnji obrata, kar nam lahko pomaga pri posredovanju ob morebitni nezgodi. Podjetje DS Smith sicer že dlje časa zgledno skrbi za požarno varnost v obratu in redno sodeluje z lokalno gasilsko enoto na preventivnih pregledih ter skupnih vajah.

 

 

PROSTI ČAS ZA VSE-TUDI ZAME /bazar društev/

Članici PGD in mentorici naše gasilske mladine sva se v torek, 19.11.2019, odzvali vabilu OŠ Jožeta Krajca Rakek in OŠ Miroslava Vilharja, podružnične šole s prilagojenim programom z nižjim izobrazbenim standardom in posebnim programom vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in se udeležili »Bazarja društev«. Namen bazarja je bil predstavitev društev, kamor se  lahko vključijo otroci s posebnimi potrebami v popoldanske interesne dejavnosti in tu razvijajo svoje talente ter preživljajo prosti čas na kvaliteten način. Potekal je pod sloganom »Prosti čas za vse – TUDI ZAME!« Vabilu se je odzvalo skupaj 16 društev iz občin Cerknica, Bloke in Loška dolina. Vse skupaj je potekalo v sproščenem vzdušju preizkušanja krajših aktivnosti, ki so jih pripravila društva, klepeta ter petja ob spremljavi harmonike in 1,5h druženja je kar hitro minila. 

Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori?

Kurilna sezona se je pričela, z njo pa tudi povečana možnost in število dimniških požarov. Če se požar iz dimnika razširi na stavbo, so posledice lahko tragične.

Naloga dimnika je ustvarjanje potrebnega vleka za zgorevanje goriv v kurilnih napravah in odvod dimnih plinov, ki nastanejo kot stranski produkt pri procesu gorenja. Pri nepopolnem izgorevanju nastajajo saje in neizgoreli ogljikovodiki, ki se nabirajo kot obloge na stenah dimnika in lahko zagorijo ob visokih temperaturah. Gorenje sajastih oblok imenujemo dimniški požar. Do tovrstnega požara lahko pride zaradi slabo vzdrževanih dimnikov, dotrajanosti ali slabe gradnje dimnika. Prav tako na nastanek požara vpliva tudi kvaliteta kuriva (drva, sekanci, premog,..).

Dimniški požar prepoznamo po intenzivnem izhajanju temnega oz. temno rumenega dima iz dimnika, v intenzivni fazi gorenja pa je na ustju dimnika mogoče opaziti tudi iskre in plamene. V notranjosti zgradbe dimniški požar prepoznamo po vročih stenah dimnika, po rahlem pokanju ali bobnenju v notranjosti dimnika, skozi razpoke ali odprtine pa lahko v prostore uhaja dim.

Požar dimnika je lahko nevaren, saj se le ta lahko zaradi pregretja okolice dimnika ali uhajanja vročih plinov v okolico preko raznih oblog ali izolacij razširi na ostale dele zgradbe. Gašenje dimnika z vodo je strogo prepovedano in nevarno! Zaradi visokih temperatur, ki lahko nastanejo ob gorenju saj, se v dimniku razvijejo temperature tudi preko 1000 stopnij Celzija, kar pa pomeni, da se npr. 1 liter vode v trenutku upari in tako nastane približno 1700 kubičnih decimetrov vodne pare, katera lahko poruši dimnik.

Kaj naredite v primeru, da se vnamejo saje v dimniku?

  • Takoj pokličite gasilce na telefonsko številko 112.
  • Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika.
  • Preglejte vse prostore skozi katere poteka dimnik, morda kje uhaja strupen plin in dim.
  • O požaru obvestite vse stanovalce. Gorenje v dimniku namreč navadno poteka delno nepopolno in nevarnost nastanka strupenega ogljikovega monoksida je velika.
  • Gašenje z gasilnim prahom ABC je tudi možno, vendar predlagamo, da se za to opcijo odločite le kadar zunaj močno piha veter in raznaša iskre na sosednje objekte ali v naravo, kjer bi lahko prišlo do vžiga. Z gasilnim aparatom pa pogasite začetni požar, ki lahko nastane ob dimniku.
  • Gasilce pričakajte pri vhodu ali dovozni poti.
  • Omogočite gasilski enoti dostop do vseh prostorov, da bodo lahko nadzirali dimniški požar do konca izgorevanja saj.
  • POZOR: Ne vlivajte vode v dimnik! Ne odpirajte dimniških vratc!
  • Po požaru naj dimnikar pregleda dimnik! Možnosti, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika so velike.

(vir: URSZN)