Category: Novice

Čiščenje gasilskega doma in okolice

Sobotno dopoldne smo izkoristili za delovno akcijo urejanja gasilskega doma in njegove okolice. Uredilo se je parkirišče, očistilo vodno zajetje, pospravilo orodišče in oprali vozni park. Res je, da je gasilski dom star in nam že vrsto let ne omogoča tistega, kar bi gasilski dom moral omogočati. Vendar je to naš gasilski dom, skrb zanj je pomembna in tako bo ostalo vse do izgradnje novega.

Akcija zbiranja odpadnega papirja

Tudi letošnja spomladanska akcija zbiranja odpadnega papirja je uspešno zaključena, zato se na tem mestu zahvaljujemo vsem vam krajankam in krajanom Rakeka ter drugim donatorjem za pomoč in sodelovanje pri akciji. Zbran denar se namenja za nakup opreme, katero potrebujemo za posredovanja ob klicih na pomoč.

Hvala za vaš vsakoletni odličen odziv!

Akcija zbiranja papirja

Spoštovane krajanke in krajani Rakeka! Gasilci PGD Rakek ponovno organiziramo akcijo zbiranja odpadnega papirja. Akcija bo potekala v soboto, 24. marca 2018. V tem času bo pred gasilskim domom na Rakeku postavljen kontejner v katerega lahko pripeljete papir. Bomo pa na dan akcije gasilci tudi sami pobirali papir, od hiše do hiše. V kolikor Vas ne bo doma nam lahko papir pustite pred objektom in ga bomo pobrali. Zbran denar se namenja za nakup opreme, katero potrebujemo za posredovanja ob klicih na pomoč.

V upanju na dober odziv vas lepo pozdravljamo,

gasilci PGD Rakek.

OPOZORILO

Ker vremenske napovedi kažejo na otoplitev in v naslednjih 7 dneh celo 50 litrov dežja na kvadratni meter, je priporočljivo, da okoli hiš in objektov še pravočasno poiščete odtočne jaške, saj so po večini le ti trenutno zasuti s snegom in ledom. Potrebno je poskrbeti, da bo voda, ki bo posledica taljenja snega in deževja, lahko odtekla po običajnih poteh, saj snežne in ledene prepreke lahko poskrbijo za preusmeritev toka vode ter tako ogrožajo vaše kleti in objekte. Posebno pozornost namenite tudi prostim dostopom do hidrantov v vaši bližini, saj je zaradi trenutnih temperatur povečana možnost požarov na ogrevanih objektih (vir: PGD Dolnji Logatec).

TPO in AED za krajane

V soboto 17. februarja, smo v okviru izobraževanj za krajane izvedli prvo letošnje predavanje s praktičnim prikazom in delom na temo uporabe avtomatskega eksternega defibirlatorja (AED) z osnovami temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Zavedamo se, da ob nenadnem zastoju srca, naglem poslabšanju stanja, hujših krvavitvah in nujnih stanjih, minute in odzivni čas še kako štejejo, zato je vsaka takojšnja pomoč bližnjih ali mimoidočih še kako pomembna, za čim prejšnjo prvo pomoč, ki jo lahko še pred prihodom nujne medinske pomoči nudijo svojci, mimoidoči ali prvi posredovalci. Trenutno naše društvo PGD Rakek razpolaga z 9 certificiranimi prvimi posredovalci, ki so ob nujnem klicu na pomoč aktivirani z regijskega centra za obveščanje  (ReCO Postojna). Vendar pa, ker strmimo k temu, da se bo ta nujno potreben kratek odzivni čas za nudenje prve pomoči še dodatno skrajšal, želimo prvi posredovalci znanje in izkušnje prenesti tudi na ostale člane društva in krajane. Na včerajšnjem teoretičnem delu je poveljnik društva, Miha Modic, predstavil delovanje prvih posredovalcev, njihovo aktiviranje, naloge in zadolžitve ter sam namen prvih posredovalcev. Pomočnik poveljnika za prvo pomoč, Sergej Trebec, je v drugem delu teoretičnega dela predstavil nujne ukrepe in pravilne postopke pri nudenju prve pomoči nenadno obolelim (pravilni položaji poškodovancev, preverjanje odzivnosti in ocena stanja zavesti ter dihanja) ter pravilne postopke nudenja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Na praktičnem delu so lahko občani preizkusili in se naučili pravilnih postopkov pristopa do poškodovanca in na vadbeni lutki osvežili znanje iz masaže srca in umetnega dihanja. Ekipa prvih posredovalcev je na koncu vaje prikazala tudi njihovo posredovanje ob nenadnem zastoju srca – sodelovali so 3 prvi posredovalci in pri oživljanju uporabili AED, dihalni AMBU balon s priklopom na kisik ter izvajali temeljne postopke oživljanja do prihoda enote nujne medicinske pomoči (Trebec S.).

Izobraževanje za krajane

Krajane Rakeka in druge, ki bi se radi naučili, kako ravnati ob nenadnem zastoju srca, vabimo, da se nam pridružijo v soboto, 17.2.2018 ob 18.00 uri v prostorih gasilskega doma Rakek na izobraževanju o temeljnih postopkih oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED) in prvi pomoči ob hujših krvavitvah. Upamo, da se usposabljanja udeležite v čim večjem številu saj je brezplačno in nenazadnje Za življenje gre!