Category: Novice

DS Smith varnostni dan

V ponedeljek, 25.9. smo gasilci PGD Rakek sodelovali na usposabljanju zaposlenih v podjetju DS Smith o varstvu pri delu, imenovanem Safety day. Na naši točki smo prikazali različne tipe gasilnikov, predstavili območje delovanja le teh in prikazali pravilne postopke gašenja požara vnetljivih tekočin in plinske jeklenke. Poudariti je treba, da so gasilniki namenjeni prvim posredovalcem, kateri lahko omejijo škodo zaradi ognja takoj na začetku, zato je potrebno strah pred uporabo gasilnika dati na stran in hitro poprijeti za delo.

Modic Miha

Tekmovanje Memorial Matevža Haceta 2017

Danes se je PGD Rakek s 4 ekipami udeležil občinskega tekmovanja Memorial Matevža Haceta, ki se je odvijalo na parkirišču tovarne Kovinoplastika Lož v Ložu. Ob koncu podelitve se je izkazalo, da je bil za nas izjemno uspešen dan! Članice A v sestavi Anita Trebec, Lara Jurca, Tajda Štefančič, Nataša Milošević, Maja in Nina Benčan, Taja Tomšič ter Sanja in Tanja Zalar so osvojile 1. mesto. Člani A v sestavi  Domen in Blaž Banfi, Miha Modic, Nejc Lukan, Mitja Trebec, Žiga Kočevar, Jan Ileršič, Vid Vadnu, Tilen Štefančič so osvojili 1. mesto. Člani B v sestavi Sergej Trebec, Sašo Doles, Tone Lukan, Klemen Purkart, Franci Šivec, Matjaž Ileršič, Marjan Zidar, Aleš Gorkič in Klemen Drole so prav tako osvojili 1. mesto. Mladinci pa so imeli veliko težav z opremo, kar je na žalost na koncu vodilo v diskvalifikacijo ekipe. Naj to Lari Čuček, Mateju Mavsarju, Katji Marolt, Luki in Timu Zidarju, Manci Opeka, Klari Jernejčič, Feliksu Ulblu in Aljažu Kogeju ter ostalim pionirjem in mladincem ne vzame poguma ter volje. Mi verjamemo v vas, saj ste na vajah pokazali, da obvladate! Vse tri članske ekipe pa so se uvrstile na regijsko tekmovanje, ki se bo odvijalo 07.10.2017 v organizaciji GZ Vrhnika. Že sedaj držimo pesti, da se uvrstite na državno tekmovanje!

Anita Trebec

                                                                                   

 

OPOZORILO

OPOZORILO: Povečana verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju

Največja verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je trenutno na Krasu in v Koprskem primorju, kjer je v prejšnjem tednu padlo najmanj dežja. Zaradi vročinskega vala se bo v naslednjih dneh povsod po državi verjetnost nastanka in širjenja požarov v naravnem okolju povečevala. Takšno stanje bo trajalo najmanj do začetka naslednjega tedna, zato svetujemo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Da v naravnem okolju ne bi zagorelo, je treba pri uporabi ognja v naravnem okolju upoštevati predvsem naslednje:

– ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
– ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
– prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
– prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar.

Opozorilo – Vroče bo!!!

Po podatkih Agencije RS za okolje bo predvidoma do prihodnjega ponedeljka predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Kako ublažiti negativne učinke vročine:

– Uživajte lahko hrano in pijte veliko tekočine, najbolje vodo ali čaj ter negazirane in nesladkane napitke.
– Uporabljajte lahka in zračna oblačila svetlih barv iz bombaža ali lanu.
– Dejavnosti na prostem opravite zjutraj in pozno zvečer.
– Izogibajte se povečanim fizičnim naporom.
– Uporabite sončnike in drugo zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki.
– Zadržujte se v hladnih prostorih.
– Toplotna obremenitev je večja v urbanih območjih kot na podeželju.
– Če imate možnost, se umaknite v naravo ali višje ležeče kraje.
– Na prostem se čim več zadržujte v senci.
– Ponoči in zjutraj temeljito prezračite bivalne in delovne prostore.
– Podnevi z zastiranjem oken preprečite segrevanje prostorov.
– Če je treba, podnevi prostore hladite s klimatsko napravo.

Parada ob 130 – letnici PGD Rakek

S slavnostno parado skozi Rakek smo rakovški gasilci v soboto začeli praznovanje visokega jubileja, 130-letnice organiziranega delovanja. Na prireditvenem prostoru so se nam pridružili kolegi gasilci iz drugih krajev, gostje in krajani. Podelilo se je najvišja priznanja Gasilske zveze Slovenije, praznovanje pa smo zaključili z gasilsko veselico. Parada gasilcev in vozil je izpred rakovške pošte krenila proti prireditvenem prostoru pri osnovni šoli, kjer so zbrane nagovorili predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Rakek Klemen Drole, namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič, predsednik Gasilske zveze Cerknica Rajko Intihar in župan Marko Rupar.

Prostovoljno gasilsko društvo Rakek je ob visokem jubileju prejelo priznanje civilne zaščite, gasilci pa so za vestno in aktivno delo prejeli priznanja in plamenice Gasilske zveze Slovenije. Gasilsko odlikovanje prve stopnje sta prejela Tone Lukan in Mojca Lukan, odlikovanje druge stopnje je prejel Matjaž Ileršič, odlikovanje tretje stopnje pa Janez Turšič. Gasilsko plamenico druge stopnje za vestno in aktivno delo v operativnih vrstah PGD Rakek sta prejela Miha Modic in Franc Šivec. Društvena priznanja in priznanja Gasilske zveze Cerknica so podelili na slavnostni akademiji.

Rakovški gasilci pa smo se razveselili tudi praktične nagrade za dolgoletno delovanje. Uprava za zaščito in reševanje nam je odobrila več kot 2.000 evrov za sofinanciranje nakupa zaščitne in reševalne opreme. Komisijo, ki je odobrila dodatna finančna sredstva, smo aktivni člani PGD Rakek prepričali s svojim trudom in zagnanostjo, tako na operativnem kot na izobraževalnem področju. Z denarjem smo kupili prezračevalnik in z njim zapolnili še zadnje prosto mesto v GVC 16-25. Predstavnika uprave za zaščito in reševanje Majcen in Trobec sta prezračevalnik simbolično predala v uporabo. Po slovesnosti se je praznovanje nadaljevalo na gasilski veselici, ki se je zavlekla pozno v noč.

Vir: NPN, Petra Trček