Category: Novice

Opozorilo – oranžni vremenski alarm

Pred nami je še en deževen dan z obilnejšimi padavinami, ARSO je za naše področje izdala opozorilo.

Torek, 5.11.2019 ob 6h

V torek pričakujemo obilne padavine, krajevno bodo tudi dolgotrajni nalivi. V noči na torek in v torek do večera pričakujemo obilnejše padavine z dolgotrajnimi nalivi. Krajevno bo v zahodn in deloma južni ter osrednji Sloveniji predvidoma padlo od 50 do okoli 100 l/m2, drugod pa od 20 do okoli 50 l/m2 dežja. Dež bo ponehal v torek zvečer (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Vremenska opozorila, radarsko sliko padavin in ostale informacije si lahko ogledate na povezavi.

 

Nevarnosti pri gašenju hiše s sončno elektrarno

Ker se v današnjem času poleg proizvodnih objektov s sončnimi elektrarnami pojavlja vedno več tudi stanovanskih hiš s tovrstnimi nadgradnjami, velja  mesecu požarne varnosti kakšno besedo nameniti tudi tej tematiki. V članku si lahko prebrerete nekaj koristnih informacij in nasvetov s področja sončnih elektrarn na stanovanjskih hišah, kaj je požarni načrt, kdo ga je dolžan izdelati, kakšne so nevarnosti za stanovalce in gasilce pri požarih sončnih elektrarn ter kakšni so pravilni ukrepi pri gašenju. Več si lahko preberete na povezavi.

Osnovna priporočila za gasilce glede gašenja tovrstnih požarov je izdala tudi Gasilska zveza Slovenije.

 

 

Dan odprtih vrat 2019

V soboto, 19.10.2019 smo gasilci PGD Rakek organizirali dan odprtih vrat. Glavni namen dogodka je bil krajanom prikazati kako deluje društvo v svojih sekcijah. Tako so se s svojimi vajami predstavili pionirji in mladinci, operativni del društva pa je izvedel prikazno vajo reševanja in gašenja požara. Poleg naštetih aktivnosti so si obiskovalci lahko ogledali razstavljeno gasilsko tehniko za gašenje in reševanje ter vozila, katere uporabljamo v društvu. Tekom dogodka so krajani lahko videli prostorsko stisko v domačem društvu, zaradi katere so naše aktivnosti velikokrat omejene, v nekaterih primerih pa tudi izpostavljene nevarnostim zaradi bližine prometne ceste. Da pa bi se vsi skupaj počutili čim bolj domače in dobrodošlo so članice in starejši člani poskrbeli, da noben obiskovalec ni odšel lačen ali žejen! Utrinke z dogajanja si lahko ogledate v fotogaleriji.

Vsem skupaj hvala za obisk.

Posveta članic Notranjske regije.

V soboto, 19.10 2019, se je naša članica udeležila “Posveta članic Notranjske regije”. Udeležile so se gasilke iz gasilskih zvez Vrhnika, Logatec, Loška dolina in Cerknica. Zadnja ga je tudi organizirala, v soorganizaciji PGD Grahovo.


Program je bil pester in raznolik. Po uvodu in pozdravnih besedah je sledila prikazna vaja prvih posredovalcev PGD Cerknica. Nato je vodja intervencije Blaž Kranjec predstavil intervencijo v Fragmatu. Nato je domačin Miro Kunstek razložil “raubšicanje” oz. krivolov na Cerkniškem jezeru. Njegovo predavanje je popestrila znana igralka Marijana Brecelj, ki je prebrala Valvasorjev opis o krivolovu v takratnem času. Za konec pa je sledilo prijetno druženje ob narezku, pecivu, pijači in živi glasbi. Hvala za organizacijo in prijetno druženje! (Anita Trebec)

Dan odprtih vrat 2019

Spoštovane krajanke in krajani.

V oktobru, mesecu požarne varnosti, vas gasilci PGD Rakek vljudno vabimo na dan odprtih vrat, katerega bomo izvedli pred gasilskim domom v soboto, 19. 10. s pričetkom ob 16. uri. Predstavitvene in preventivne dejavnosti bodo potekale do približno 18:00 ure.

V tem času vam bomo predstavili našo opremo, vozila in prostore v katerih delujemo, izvedli prikazne vaje operativne enote in naših najmlajših članov, predstavili delo ekipe za vrvne tehnike, ekipa bolničarjev in prvih posredovalcev pa vam bo prikazala uporabo temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED. Seveda se boste v vsem lahko preizkusili tudi vi, ob tem pa se še okrepili z dobrotami iz žara ter posladkali s palačinkami. Povabite tudi sosede, prijatelje, znance, sošolce … za vse ostalo pa poskrbimo mi.

Se vidimo!

Prosimo vas tudi za pomoč pri zbiranju starega papirja. 25. in 26. oktobra bomo zopet zbirali star papir. Papir lahko pripeljete v zabojnik pred gasilski dom, razložili ga bomo mi ali pa ga k vam pridemo iskat. Info: 030 302 262 (Domen)