Category: Novice

OBVESTILO za krajane, 13.3.2020

Zaradi trenutne situacije na področju celotne države, razglašene epidemije novega koronavirusa COVID-19 in aktiviranja državnega načrta, smo tudi v PGD Rakek primorani sprejeti določene ukrepe.

  • Do nadaljnjega so odpovedane vse aktivnosti v društvu, vaje mladine, vaje operative ter ostala srečanja članov v društvu. Le s preventivnimi ukrepi in samodisciplino lahko preprečimo hitrejše širjenje bolezni in tako obvarujemo sebe in svoje bližnje.
  • Akcija zbiranja papirja konec marca je prestavljena za nedoločen čas, o novem terminu boste pravočasno obveščeni.
  • Krajane naprošamo, da dosledno upoštevajo navodila zdravstvenih organizacij, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ostalih pristojnih organizacij.
  • Vse naprošamo, da številko za klic v sili 112 uporabljalo le za nujne primere kadar potrebujete pomoč reševalnih služb (nujna medicinska pomoč, gasilci, policija, ter ostali), za ostale informacije glede novega korona virusa je na voljo številka 080 1404.

Kljub sprejetim ukrepom in navodilom pa vam zagotavljamo, da ostajamo operativno sposobni in se bomo odzvali na vse nujne klice krajanov.

Na spodnjih povezavah lahko najdete navodila in informacije glede novega korona virusa in preventivnih ukrepov.

 

TPO in AED za krajane Rakeka

V soboto, 29. februarja, smo v okviru izobraževanj za krajane izvedli letošnje predavanje s praktičnim prikazom in delom na temo uporabe avtomatskega eksternega defibirlatorja (AED) z osnovami temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Namen izobraževanja je prikazati občanom pravilen pristop pri nenadno oboleli osebi, ko gre za sum na zastoj srca ali zaporo dihalne poti, predvsem s poudarkom na zelo pomemebnem in hitrem odzivnem času (očividcev, svojcev,…), da pričnejo že sami s pravilnimi postopki TPO še pred prihodom prvih posredovalcev in ekipe NMP. Naše društvo trenutno šteje 11 prvih posredovalcev, ki so skupaj z ostalimi prvimi posredovalci iz Unca in Ivanjega sela (gasilski sektor Rakek) aktivirani na podlagi dežurnega zdravnika NMP ZD Cerknica. V letošnjem letu je bila ekipa prvih posredovalcev na našem območju že 2x aktivirana na posredovanje s TPO. (S. Trebec)
 

Torbe za prve posredovalce, 13.2.2020

V cerkniški občini so vzpostavili mrežo prvih posredovalcev, ki so jih v zadnjem času aktivirali že kar nekajkrat in so že uspešno rešili življenja. Več kot sto jih je, v pomoč so jim zunanji avtomatski defibrilatorji, ki so razpršeni po vsej občini, občina Cerknica pa je februarja poskrbela, da bodo še bolje opremljeni.

Župan Marko Rupar je v sredo šestim gasilskim društvom predal torbe z opremo in potrebščinami za prve posredovalce. V cerkniški občini so se za vzpostavitev sistema prvih posredovalcev združili gasilska zveza, zdravstveni dom in občina, pobudo zanj pa je dal Denis Gorjup iz Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica.  Na Cerkniškem je že več kot sto usposobljenih prvih posredovalcev. Še posebej je pomembno, da na tečajih pridobijo potrebno znanje in ga na to obnavljajo.

Vodja izobraževanja v zdravstvenem domu doktorica Anja Oman Puntar je zadovoljna z odzivom krajanov, predvsem jo veseli, da ne vržejo puške v koruzo in prihajajo tudi na obnovitvene tečaje in tako ohranjajo široko razpredeno bazo prvih posredovalcev. FOTOGRAFIJE

(avtor članka: Petra Trček, avtor fotografij: Ljubo Vukelič)

OPOZORILO: močan veter, 9.2.2020

Kot kaže bo burno tudi na našem območju zato previdnost velja. Možni so tudi vetrolomi!

Ob močnem vetru ne načrtujte oziroma ne izvajajte dejavnosti na prostem in ostanite v zaprtem prostoru. Poskrbite tudi za domače živali, med močnim vetrom naj bodo v zaprtih prostorih. V stavbi zaprite okna in vrata, če lahko, pospravite cvetlične lončke, orodje, kolesa, stole, pripomočke za žar, igrače in vse druge stvari, ki bi lahko bile nevarne, če bi jih veter nosil naokrog. Zavarujte komunalne zabojnike.

Na prostem pazite na predmete, ki jih po zraku nosi veter (pozorni bodite predvsem na ostre predmete, strešnike, poškodovane dele dimnikov in streh ter podobno). Pozimi močan veter stopnjuje učinke oziroma občutek mraza, zato se pri zadrževanju na prostem ustrezno oblecite.

Na cesti prilagodite vožnjo razmeram na cesti, zmanjšajte hitrost in povečajte varnostno razdaljo. Na cesti so lahko nanosi snega, predmeti, ki jih je tja prinesel veter, podrta drevesa. Upoštevajte zapore cest. Vozil ne parkirajte pod drevesa ali na mesta, kjer vozilo lahko poškodujejo predmeti, ki jih po zraku nosi veter, umaknite vozila na varno.
Na streho se ne odpravljajte sami, brez strokovne pomoči.

V primeru nevarnosti pokličite na telefonsko številko 112 🚨🚒

Nekaj informacij dobite tudi na slednji povezavi.

100 let, Marija Frlan

V začetku tedna je častitljivi jubilej praznovala naša dolgoletna članica in podpornica, gospa Marija Frlan. Ob njeni 100 letnici smo ji člani društva zaželeli vse najboljše in veliko zdravja ter ji podarili simbolično darilo. Gospa nas je počastila s pravo veselico na ulici, mi pa ji želimo, da bi bila še naprej tako pozitivna, nasmejana in dobrovoljna!