Category: Mladina 2018

Filmski večer za mladino

V sredo, 19.12., se je gasilska mladina še zadnjič zbrala v tem koledarskem letu. Privoščili smo si pravi filmski večer – platno, projektor, kokice in pijača. Z mlajšimi smo si ogledali animiran film “Hotel v Transilvaniji 3”. S starejšimi pa film z gasilsko tematiko “Only the brave”. Zaželeli smo si lepe praznike in vse dobro v prihajajočem letu, saj se ponovno vidimo po novoletnih praznikih.

Anita Trebec

12. tedensko srečanje mladine

Zopet je prišla sreda in čas za naše tedensko srečanje. Mlajši pionirji so se zabavali ob družabni igri, ki jo je priskrbel njihov mentor Jan in postaja izredno priljubljena med njimi. Starejši pionirji so odpisali test za bronasto preventivno značko in z veseljem sporočam, da so ga prav vsi uspešno opravili in to brez težav. Mentorica Nataša jih je odlično pripravila! Mladinci pa so se pomerili med seboj v znanju iz kviza. Ker jih je nekaj zbolelo, sta bili prisotni 2 dekleti in 2 fanta. Pomerili so se en spol proti drugemu ter za las in to celo v podaljšku sta zmagali dekleti. Bilo je 10: 9. 😊

Naslednji teden nas čaka zaključek leta 2018 s filmskim večerom. Danes smo zbirali tudi predloge kaj bi si pogledali in izbrali 2 favorita – enega sinhroniziranega za najmlajše in enega s podnapisi za starejše. Kateri pa so, pa naj bo še manjše presenečenje. 😊

Anita Trebec

11. tedensko srečanje mladine

Po 2 tednih smo se v sredo, 05.12.2018, zopet zbrali na rednih tedenskih vajah. Mentor je mlajšim pionirjem pripravil poligon v domačem gasilskem domu – po stopnicah so morali nesti cev, narediti vozel in še nekaj vaj povezanih z gasilstvom. Starejši pionirji so imeli zaključek priprav na pridobitev bronaste značke. Mladinci pa so skozi križanko ponovili nekaj teorije za kviz.

Anita Trebec

Vstop v veseli december

Vstopili smo v december in s tem v mesec veselja, radosti in druženja. To je tudi razlog zakaj smo se članice PGD odločile, da organiziramo druženje članov. Najprej so na svoj račun prišli najmlajši člani. Izdelovali so novoletne voščilnice in okrasili gasilski dom. Nato so se okrepčali ob soku, toastih in sladkem pecivu. In ker so bili tako pridni čez celo leto, jih je obiskal “Gasilski dobri mož” ter razdelil praktična darila. Ob tej priliki smo prižgali tudi napis “Srečno” in lučke na smreki. Druženje se je nato nadaljevalo v domu. Pridružili so se tudi starši in mlajši bratci / sestrice – naši bodoči gasilci. 😊 Pridružili so se tudi še člani PGD – operativci, veterani in članice.

Bil je sproščen, zabaven večer, ki upamo, da bo postal tradicionalen. KLIK na galerijo fotografij.

Anita Trebec

Trening mentorjev mladine 2018

Med 23.11. in 25.11.2018 se je članica PGD in mentorica naše mladine udeležila “Treninga mentorjev mladine 2018”. Odvijal se je v Podcerkvi in sicer v hostlu Ars Viva. Struktura udeležencev je bila zelo mešana – starejši in mlajši, začetniki in izkušeni. Pridružili pa so se nam tudi gostje iz okolice Varaždina. Organizatorji so pripravili  pester program, ki je bil sestavljen iz samostojnega dela, dela v paru / trojkah in kot celotna skupina. Skozi razne delavnice pa tudi v prostem času smo si izmenjali izkušnje, mnenja in razne nepozabne dogodke. V večernem / nočnem času pa je sledil zabavni del z raznimi igricami. Skozi vikend nas je obiskalo kar nekaj gostov. Med drugimi tudi Boris Koren – poveljnik GZ Loška dolina; Marko Gorše – poveljnik Notranjske regije; Franjo Bukovec – član UO GZS in predsednik Notranjske regije. Organizatorji pa so nam že v petek omenili, da nas bo ob koncu srečanja obiskal skriven gost. Nazadnje se izkazalo, da je to sam predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik! Skozi voden pogovor nam je predstavil svojo pot v gasilstvu in svoje videnje kako si predstavlja gasilstvo oz. kakšen pečat želi pustiti v sedanjem mandatu. Vse skupaj je bilo odlično organizirano in izpeljano. Izvedela sem marsikaj novega, praktičnega in upam, da se bo udeležba na tem treningu kmalu poznala – kot boljša organizacija in izvedba vaj. Kakšna ideja se je pa prikradla tudi za zabavo, da ne bo samo “strogo” gasilstvo. 😉 😊

Anita Trebec

10. tedensko srečanje mladine

V sredo, 22.112018, smo izvedli že 10. srečanje v tem šolskem letu. Mlajši pionirji so se igrali družabno igro. Podoba je kot “Človek ne jezi se”, le, da je, seveda, povezana z gasilci. Vmes so bila tudi vprašanja, kot npr. “S čim bi pogasil, če bi zagorel pralni stroj.” Če si pravilno odgovoril, si dobil dodatne točne, če pa ne, si pa ostal ne istem mestu. Starejši pionirji so se pripravljali na izpit iz bronaste značke. So že na koncu priprav in prav kmalu jih čaka izpit. Mladinci pa so skozi zabavno igro, ki jo je pripravila ena izmed mentoric, ponovili nekaj teorije za kviz.

9. tedensko srečanje mladine

Tudi zadnjo sredo, 14.10.2018 smo imeli tedenske vaje z našo mladino. Mladinci se še vedno učijo za bronasto značko. Pionirji pa so začeli vaditi za Gasilski kviz. Največ časa nam je vzela naloga “Poišči besedo”, kjer moramo poiskati besede povezane z gasilstvom. Besede so lahko napisane navzgor, navzgor, levo ali desno, tako, da je resnično težko. Smo pa pionirji trmasti in nismo odnehali, dokler nismo našli besede. Ker so letošnja pravila dala velik poudarek na teorijo, smo tudi z mladinci začeli vaditi za Gasilski kviz. Začeli smo s pregledom, kaj nam je sploh ostalo še od lani. In mentorica je bila zelo zadovoljna, saj so si otroci večino stvari tudi zapomnili.

Jan Ileršič in Anita Trebec

8. tedensko srečanje mladine

Po krompirjevih počitnicah, ko smo imeli vsi prosto, smo se to sredo, 07.11,  zopet dobili pri gasilnem domu na 8. tedenskih vajah. Ker se starejši pionirji pridno učijo za bronasto značko, smo z mlajšimi pionirčki vzeli te vaje bolj preprosto in smo skupno uro preživeli z barvanjem gasilsko tematskih pobarvank. Mladinci pa so uspešno opravili izpit in pridobili veščino “Vodič”. Pokazali so kar nekaj zanimanja o Rakeku in znali našteti zgodovinsko pomembne dogodke in osebe. Nekako se razume, da so največ zanimanja pokazali o samem gasilstvu na Rakeku in kako je nastala domača “štirna”.

Jan Ileršič in Anita Trebec