Category: Novice 2017

Novice leta 2017

Izlet mladine v Atlantis

V soboto smo mentorji mladine odpeljali naš podmladek, ki nas je zelo uspešno zastopal čez leto na tekmovanjih, na zaslužen izlet v Vodno mesto Atlantis. Otroci so aktivno preživeli sobotno popoldne v vodnih aktivnostih, uspelo jim je potunkati vse mentorje, a tudi mentorji niso veliko zaostajali za njimi saj so bili tudi vsi mladinci pod vodo. Utrujeni in lačni od vode smo se ob vrnitvi domov ustavili še na večerji v Gostišču Furman. Zahvalil bi se tudi predsedniku PGD Grahovo za pomoč pri prevozu.

Sistem prvih posredovalcev

Ko je oseba zaradi bolezni ali poškodbe življenjsko ogrožena, je pomembno hitro in učinkovito ukrepanje najbližjih. Velikokrat pa je čas posredovanja lokalne enote nujne medinske pomoči (NMP) zaradi oddaljenosti od bolnika pogosto predolg, kar je lahko za bolnika ali poškodovanca usodno.

Na preživetje bolnika srčnim zastojem vpliva čas od nastanka srčnega zastoja do začetka temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in čas od nastanka srčnega zastoja do prve defibrilacije z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED), ki so namenjeni laikom. Čim krajša sta ta dva časa, tem večja je verjetnost, da bo bolnik preživel. Če želimo ta dva časa v čim večji meri skrajšati z namenom preživetja čim več bolnikov, ki se jim nepričakovano zaustavi srce, moramo taki osebi pomagati bližnji. Zato se je v zadnjem času začela na območju Slovenije uresničevati ideja vzpostavitve sistema prvih posredovalcev (PPO).

Kot nosilci sistema PPO so najprimernejši prav gasilci, gorski reševalci, jamarski in drugi reševalci, ekipe prve pomoči in pripadniki drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč (ZRP), saj želijo pomagati, so dobro organizirani, imajo sredstva zvez, so tudi bolj ali manj opremljeni in imajo svoje enote v večini naselij tako, da je njihov dostopni čas do bolnika čim krajši.

Kako poteka aktiviranje ekipe PPO?

Regijski center za obveščanje (ReCO) aktivira ekipo PPO na prošnjo lokalne NMP ali dispečerja v zdravstvu v primeru, ko na območju, ki ga ekipa PPO pokriva, pride do nujnega stanja, pri katerem je potrebno posredovanje enote PPO. ReCO najprej aktivira PPO, potem pa obvesti klicoče, da bodo v nekaj minutah na kraj dogodka pred reševalci NMP prišli prvi posredovalci, ki znajo in bodo pomagali bolniku.

Ekipe PPO bodo aktivirane v primerih:

–       suma na srčni zastoj
–       suma na tujek v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalne poti
–       suma na hudo zunanjo krvavitev.

V letošnjem jesenko-zimskem času je v operativni enoti PGD Rakek 7 članov pridobilo licenco certificiranih prvih posredovalcev, ki velja za obdobje enega leta in se permanentno obnavlja. Ekipo PPO PGD Rakek sestavljajo Miha Modic, Klemen Purkart, Aleš Gorkič, Anja Gorkič, Domen Banfi, Mitja Trebec in Sergej Trebec.

OBVESTILO!

Preko dneva smo gasilci PGD Rakek s pomočjo PGD Ivanje selo ter JD RAK Rakek na Rakeku opravili preko 30 intervencij, na katerih smo sanirali strehe na najbolj ogroženih stanovanjskih objektih. Pohvala gre krajanom, kateri so veliko rešili sami ali pa si nudili medsosedsko pomoč.

Aktivnosti v takem obsegu kot pretekla dva dneva ne bodo več potekale. Na nujne klice se bomo odzvali in ocenili situacijo na posameznih objektih. Naj še enkrat poudarimo, da rešujemo le najnujnejše, predvsem stanovanjske objekte na katerih se zaradi poškodb streh povzroča dodatna škoda v notranjosti objektov. Za nenujne primere (razkriti pomožni objekti, kozolci, razkriti posamezni strešniki na napuščih objektov,…) se obrnite na krovska podjetja ali si pomagajte sami.

NA POMOČ!
poveljstvo PGD Rakek

OBVESTILO!!!

Preko 30 dogodkov, skoraj 20 puščenih za jutri, na terenu od 6:00. Za danes so nas zaustavile vremenske razmere in noč. Veter se ne zmanjšuje, nasprotno, veter je še močnejši. Jutri se delo nadaljuje. Če se ne odzovemo takoj, prosim, da razumete, da na Rakeku ni hiše, ki nebi bila razkrita. Trudimo se po najboljših močeh.

Preko noči ne pričakujemo izboljšanja glede vetra. Ljudi pozivamo naj ne zapuščajo hiš in naj se sami ne lotijo sanacij dokler piha veter s tako intenzivnostjo. Gasilci pričnemo z delom v jutranjih urah.

Strokovni izlet operative

V soboto, 2.12. je del operative odšel na strokovni izlet, kjer smo si v najprej ogledali proizvodnjo podjetja za izdelavo gasilskih nadgradenj EURO GV. Pot smo nadaljevali proti Materiji, kjer so nam domači gasilci predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo. Po predstavitvi smo si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva. Strokovni izlet smo zaključili z večerjo pri Mahniču v Kozini.

Vir fotografije: PGD Materija