Category: Mladina 2017

Mladina leta 2017

Izlet mladine v Atlantis

V soboto smo mentorji mladine odpeljali naš podmladek, ki nas je zelo uspešno zastopal čez leto na tekmovanjih, na zaslužen izlet v Vodno mesto Atlantis. Otroci so aktivno preživeli sobotno popoldne v vodnih aktivnostih, uspelo jim je potunkati vse mentorje, a tudi mentorji niso veliko zaostajali za njimi saj so bili tudi vsi mladinci pod vodo. Utrujeni in lačni od vode smo se ob vrnitvi domov ustavili še na večerji v Gostišču Furman. Zahvalil bi se tudi predsedniku PGD Grahovo za pomoč pri prevozu.

Tečaj za čin MLADINEC

Danes, 8.11.2017, smo v našem društvu skupaj s PGD Ivanje selo začeli s tečajem za čin Mladinec, ki ga obiskuje 14 tečajnikov. Tečaj bo trajal do konca meseca, vsako sredo in soboto po dve uri. Vsako predavanje je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela, na koncu vseh predavanj pa imajo tečajniki še pisni preizkus in praktični prikaz osvojenega znanja. Teme, ki jih bodo tečajniki osvojili:

  1. Gasilska organizacija, vrvna tehnika in redovne vaje
  2. Prva pomoč
  3. Orodje in oprema
  4. Osnove gorenja in gašenja ter požarna preventiva
  5. Gasilska taktika
  6. Osnove gorenja in gašenja ter gasilska taktika (praktične vaje)
  7. Preverjanje znanja

Pokalno tekmovanje PGD DRENOV GRIČ-LESNO BRDO

30. septembra 2017 se je mladinska ekipa PGD Rakek udeležila pokalnega tekmovanja PGD Drenov Grič-Lesno Brdo. Ekipo so sestavljali desetar Lara Čuček, sel Feliks Ulbl, strojnik Tim Zidar, napadalec 1 Luka Zidar, napadalec 2 Katja Marolt, vodar 1 Matej Mavsar, vodar 2 Aljaž Kogej, cevar 1 Manca Opeka, cevar 2 Klara Jernejčič. Rezervi sta bili Martin Mavsar in Inela Ćoralić. Mentorja sta bila Matjaž Ileršič in Marjan Zidar.

(vaja s hidrantom)

Pri tej vaji smo morali napeljati dve cevi od hidranta do trojaka, od tam pa izpeljati dva napada do ognjene črte, nato pa podreti obe tarči. Cilj je bil dosežen, ko smo s curkom vode podrli tarči s stojala. Vse to smo naredili v 51 sekundah, kar je odličen rezultat. Nato so nam sodniki prisodili še dodatnih 10 kazenskih sekund, saj sta dva člana naše desetine še pred desetarjevim znakom za začetek vaje, naredila korak.

(korakanje)

Pri korakanju je bil desetar Luka Zidar, ostalih osem pa je lepo strumno in ubogljivo korakalo. Tu na srečo nismo dobili nobene kazenske točke, saj smo pokazali kako dobro smo se na vajah naučili poveljevati in ubogati desetarja.

(kviz)

Desetarka Lara Čuček je za odgovarjanje na vprašanja, povezana z gasilstvom, izžrebala tri člane naše ekipe – Luka Zidarja, Manco Opeka in Katjo Marolt. Tukaj smo se odrezali kar dobro, saj smo pravilno odgovorili na sedem od devetih vprašanj.

Po nesreči z gasilsko opremo, ki smo jo imeli na tekmovanju v Loški dolini, smo se na tekmovanju na Drenovem Griču odrezali odlično, saj smo dosegli neverjetno prvo mesto. S tem smo si prislužili pokal, pa tudi pico. Gotovo nam je srečo prinesel tudi naš Polde, to je maskota našega društva. Veselje je bilo popolno, ko sta nam mentorja obljubila, da bomo za nagrado vajo lahko izvedli tudi z motorno brizgalno. Vsi se tega že veselimo.

Luka Zidar

Tekmovanje Memorial Matevža Haceta 2017

Danes se je PGD Rakek s 4 ekipami udeležil občinskega tekmovanja Memorial Matevža Haceta, ki se je odvijalo na parkirišču tovarne Kovinoplastika Lož v Ložu. Ob koncu podelitve se je izkazalo, da je bil za nas izjemno uspešen dan! Članice A v sestavi Anita Trebec, Lara Jurca, Tajda Štefančič, Nataša Milošević, Maja in Nina Benčan, Taja Tomšič ter Sanja in Tanja Zalar so osvojile 1. mesto. Člani A v sestavi  Domen in Blaž Banfi, Miha Modic, Nejc Lukan, Mitja Trebec, Žiga Kočevar, Jan Ileršič, Vid Vadnu, Tilen Štefančič so osvojili 1. mesto. Člani B v sestavi Sergej Trebec, Sašo Doles, Tone Lukan, Klemen Purkart, Franci Šivec, Matjaž Ileršič, Marjan Zidar, Aleš Gorkič in Klemen Drole so prav tako osvojili 1. mesto. Mladinci pa so imeli veliko težav z opremo, kar je na žalost na koncu vodilo v diskvalifikacijo ekipe. Naj to Lari Čuček, Mateju Mavsarju, Katji Marolt, Luki in Timu Zidarju, Manci Opeka, Klari Jernejčič, Feliksu Ulblu in Aljažu Kogeju ter ostalim pionirjem in mladincem ne vzame poguma ter volje. Mi verjamemo v vas, saj ste na vajah pokazali, da obvladate! Vse tri članske ekipe pa so se uvrstile na regijsko tekmovanje, ki se bo odvijalo 07.10.2017 v organizaciji GZ Vrhnika. Že sedaj držimo pesti, da se uvrstite na državno tekmovanje!

Anita Trebec

                                                                                   

 

VII. tekmovanje mladincev za pokal MARTIN KRPAN

Danes se je naša pomlajena ekipa mladincev udeležila tradicionalnega pokalnega tekmovanja GZ Cerknica za pokal Martina Krpana, ki ga je letos organiziralo PGD Nova vas. V ekipi so bili Dejan, Luka, Matej, Katja, Aljaž in pionirji Lara, Inela, Tim in Feliks. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh vaj, prvo je bila na vrsti Vaja s hidrantom za mladince, druga vaje pa je bila Razvrščanje za mladince in člane. Naši mladinci so imeli kar veliko težav pri vaji s hidrantom a so kljub temu vajo izpeljali z odličnim časom, pri razvrščanju pa jim je šlo vse lepo tekoče. Skupni rezultat vaj je bil odlično 3.mesto.

 

Regijska orientacija

Danes sta se dve ekipi pripravnikov iz našega društva udeležili regijske orientacije, ki jo je organizirala GZ Loška dolina in njihovo PGD Babno polje. Pripravniki v sestavi Jan, Mitja in Taja so zasedli 4.mesto, pripravnice v sestavi Tanja, Sanja in Nina pa odlično 1.mesto. Pripravnice so si s prvim mestom priborile nastop na državni orientaciji, ki jo bo jeseni organizirala GZ Šentjur.

Občinska orientacija

V soboto 27.5 2017 je potekala občinska orientacija v Babnem polju , ki jo je organiziralo PGD Babno polje in GZ Loška dolina. Naše društvo so zastopale štiri ekipe. Pionirke v sestavi Loti, Inela in Lara so zasedle 9.mesto, mladinci v sestavi Katja, Matej in Luka so zasedli 7.mesto,pripravniki v zasedbi Jan, Blaž in Mitja ter pripravnice v zasedbi Tanja, Sanja in Nina so zasedli 2.mesto in uvrstitev na regijsko orientacijo ki bo 10.6 prav tako v organizaciji PGD Babno polje.