Category: Intervencije 2017

Seznam intervencij v 2017

Požari na sredstvih cestnega prometa, 19.9.2017

Ob 16.00 se je na avtocestnem počivališču Lom v smeri proti Uncu, občina Logatec, zaradi okvare turbine motorja, močno kadilo iz tovornega vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec, Rakek, Cerknica in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, preventivno pregledali tovorno vozilo, namestili pivna črevesa na bližnje odtočne kanale in z vpojnimi sredstvi posuli ter očistili razlite motorne tekočine.

Požari v stanovanjskih stavbah, 24.7.2017

Uradni zapis iz SPIN: Ob 18.12 je v naselju Rakek, občina Cerknica, zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Posredovali so gasilci iz PGD Rakek, Unec, Cerknica in Ivanje Selo. Pogasili so goreče ostrešje in podstrešje stanovanjske hiše. Preventivno so ostrešje prekrili z PVC folijo. Na kraju so bili tudi delavci elektro podjetja in Policija. Uničeno je ostrešje in podstrešje hiše.

Ponedeljkovo popoldne nam ni prizaneslo. Ob 17.30 smo dobili poziv, da meteorna voda zaliva klet stanovanjske hiše na Rakeku. Na intervencijo smo izvozili štirje gasilci z GVC 16/25, naknadno pa sta na lokacijo prišla še dva gasilca. Iz kleti smo vodo prečrpavali s pomočjo potopnih črpalk, vzporedno s tem pa smo postavljali protipoplavne vreče, da bi preprečili morebiten nov vdor vode ob močnejših padavinah, katere so bile napovedane za zvečer.

Med posredovanjem na poplavi kleti smo dobili obvestilo, da se kadi izpod strehe stanovanjske hiše na Rakeku. Razen tega in lokacije so bili podatki bolj skopi. Opremo za poplave smo pustili na lokaciji in se takoj odpravili na domneven požar hiše, ma lokaciji so se nam kasneje pridružili še preostali operativci z GVGP-1. Ob prihodu je bil viden močan dim izpod strehe, zato je bila podana zahteva za aktiviranje PGD Unec, PGD Ivanje selo in PGD Cerknica. Zaradi nevarnosti električnega udara je bil aktiviran tudi dežurni Elektra Ljubljane. Štiri napadalne skupine so se izmenjale v notranjosti objekta, ena pa je razkrila del strehe za boljši odvod dima. Požar smo s pomočjo sosednjih društev hitro pogasili. Sledilo je iznašanje poškodovanih stvari s podstrešja in prekrivanje poškodovane strehe s ponjavami. Naš ponedeljek se je tako končal ob 22. uri, ko smo v gasilskem domu očistili in pripravili opremo. Na intervenciji je sodelovalo 32 gasilcev z 8 vozili, dve patrulji PP Cerknica in dežurni električist. Za konec gre moja zahvala vsem udeležencem na intervenciji za hiter odziv in strokovno opravljeno delo, s katerim smo preprečili hujšo škodo. Za opravljeno delo se nam preko poveljnika CZ Občine Cerknica zahvaljuje tudi lastnica objekta. (Modic Miha)

Požar v stanovanjskih stavbah, 13.6.2017

Uradni zapis iz SPIN pravi tako: Ob 15.52 je na Uncu, občina Cerknica, gorela hiša. Gasilci PGD Unec, Rakek, Ivanje selo in Cerknica so požar stanovanjske hiše in barake lokalizirali in pogasili. Zgorela je baraka in celotno ostrešje stanovanjske hiše. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Malo pred 16. uro smo dobili poziv, da na Uncu gori baraka.  Ob javljanju prvega izvoza z GVC 16/25 na ReCO Postojna, po samo treh minutah, smo dobili informacijo da gori hiša. Ob našem prihodu so bili že na kraju gasilci PGD Unec, kateri so začeli z gašenjem z zahodne strani hiše.  Naša enota je s tremi napadi pokrila gašenje severnega in vzhodnega dela hiše, PGD Unec pa je medtem pripravil napad z južne strani. Ker se je ogenj zaradi pomoči vetra hitro širil po ostrešju proti bližnji hiši, oddaljeni le nekaj metrov, smo dva napada izvedli skozi odprtine na zunanji strani hiše in začeli direktno gašenje podstrešja.  Po prihodu PGD Cerknica in PGD Ivanje selo smo požar z dodatnimi napadi in novim moštvom hitro lokalizirali in pogasili. Ostala je samo še sanacija ostrešja, katero so prevzeli gasilci PGD Unec. V požaru je zgorela drvarnica ob hiši in cca. 200 m2 ostrešja hiše. Poudariti je treba, da je prišlo, zaradi ustreznih postopkov in zmernih količin porabljene vode do minimalne škode v spodnji etaži hiše, s tem da je stanovanjski del od podstrešja ločeval zgolj star “štukadur”. Na intervenciji je do našega odhoda sodelovalo 40 gasilcev z osmimi vozili iz štirih gasilskih društev (Modic Miha). Nekaj fotografij iz posredovanja.