Category: Mladina 2016

Regijska orientacija

V soboto smo se člani prostovoljnega gasilskega društva Rakek poleg drugih članov naše regije udeležili regijskega tekmovanja oziroma orientacije. Tekmovanje je potekalo v soboto 18. junija v Grahovem, vsi tekmovalci pa smo že 21.maja 2016 na občinskem tekmovanju pokazali svoje sposobnosti in s tem osvojili prvo oziroma drugo mesto v svoji kategoriji. Obe skupini PGD Rakek smo z orientacijo začeli okoli devetih zjutraj. Pot je bila zelo naporna, kar je tudi pričakovati na regijskem tekmovanju. Kljub temu smo vztrajali do konca in z nasmeškom pritekli do cilja. Ko smo se vrnili, nas je PGD Grahovo preskrbel s kosilom oziroma malico in dobro glasbo. Rakovške pripravnice Sanja, Tanja in Taja so pod vodstvom tovariša mentorja Matjaža Ileršiča dosegle odlično 4. mesto, mladinci Jan, Žiga in Blaž pa so pod vodstvom mentorja Domna Banfija dosegli odlično 4. mesto. Čestitke!

Taja Tomšič

DSC_2574

Državno mladinsko gasilsko tekmovanje

V nedeljo, 12.6.2016, smo se odpravili na državno mladinsko gasilsko tekmovanje v Koper. Zbrali smo se v gasilskem domu na Rakeku, nato pa se odpeljali v Koper. Po prihodu v Koper smo imeli še eno uro časa za ogled ostalih ekip in pripravo na tekmovanje. Sledil je naš nastop na tekmovanju, kjer smo vse tekmovalne discipline izvedli dobro, vendar še z nekaj rezerve. Po opravljenem nastopu na progah smo odšli na malico in voden ogled Škocjanskega zatoka. To priliko smo izkoristili tudi za kopanje in igro odbojke. Ob 16:30 smo odšli na zaključno prireditev tekmovanja, kjer so razglasili rezultate tekmovanja. Ekipa mladincev je dosegla končno 16. mesto ter osvojila srebrno priznanje. Fotografije.

Blaž Banfi

DSC_2464

Tekmovalna sobota za mladino

Danes je bila mladinska desetina zelo aktivna, saj smo se udeležili dveh pripravljalnih tekem pred državnim tekmovanjem. V dopoldanskih urah smo tekmovali na tekmovanju Gasilske Zveze Celje, ki ga je organiziralo PGD Škofja vas. Na tekmovanju smo izvedli vse tri tekmovalne discipline: vajo z ovirami za mladince, štafeto na 400 m za mladince in vajo razvrščanja. Te discipline bodo tudi na državnem tekmovanju prihodnjo nedeljo v Kopru. Po tekmovanju smo se na hitro okrepčali, nato pa se odpeljali še v Šentjur, kjer je bilo Srečanje slovensko hrvaške mladine. Na tekmovanju smo še enkrat izvedli vajo z ovirami, z boljšim časom in z manj napak. Na prvem tekmovanju so mladinci zasedli skupno 3. mesto na srečanju mladine pa 12. Fotografije

   DSC_2428

Občinska gasilska orientacija

V soboto, 21.5.2016 je bila v Grahovem občinska gasilska orientacija. Tekmovanja smo se udeležili s petimi ekipami: eno pionirsko, dvema mladinskima in eno ekipo pripravnic. Ekipa pionirjev je zasedla nehvaležno 4. mesto, mladinski ekipi sta zasedli 5. in 2. mesto, ekipa pripravnic pa je pometla s konkurenco in zasedla 1. mesto. Drugo uvrščena ekipa mladincev in prvo uvrščena ekipa pripravnic so si s tema uvrstitvama zagotovila nastop na regijski orientaciji, ki bo 18.6.2016 v Grahovem. Več fotografij lahko vidite tule.

DSC_2370

Tekmovanje mladine za Pokal PGD Drenov grič – Lesno brdo

V soboto se je ekipa mladincev udeležila pokalnega tekmovanja, ki je potekalo v športnem parku Dren na Drenovem griču. Na precej mokri in spolzki progi smo zasedli 5. mesto. Tekmovanja smo se udeležili z namenom sprostitve napetosti pred velikimi tekmovanji in da nekateri člani, ki so prvič na tekmovanju vidijo kako le to poteka, da jim bo lažje na državnem tekmovanju, ki bo 12.6 v Kopru

edited_DSC_2331

Občinski gasilski kviz

V soboto, 5. marca 2015 je v prostorih OŠ Notranjski odred Cerknica potekalo občinsko tekmovanje v gasilskem kvizu, katerega je organiziralo PGD Cerknica s pomočjo GZ Cerknica. Naše društvo je na tekmovanju zastopalo pet ekip, in sicer: ena ekipa pripravnic, dve ekipi mladincev in dve ekipi pionirjev. Pripravnice so dosegle končno 3. mesto, mladinci 1. in 7. mesto, pionirji pa 2. in 8. mesto. Čestitamo vsem ekipam in mentorjem! Mladinski in pionirski ekipi, kateri sta se uvrstili na regijski gasilski kviz, pa želimo veliko znanja in športne sreče.

mms_img92421403

Literatura za kviz gasilske mladine 2016

V nadaljevanju nekaj povezav do literature za kviz gasilske mladine.

 1. Programi za učenje činov, oznak specialnosti in položajnih oznak.
 2. Vprašanja za teoretični test na gasilskih tekmovanjih za memorial Matevža Haceta.
 3. Gasilska abeceda 1
 4. Gasilska abeceda 2
 5. Oznake za veščine pionirjev in mladincev
 6. PIONIRJI – prva pomoč
 7. PIONIRJI, MLADINCI, GASILCI PRIPRAVNIKI – zgodovina gasilstva
 8. PIONIRJI veš – ne veš?
 9. MLADINCI veš – ne veš?
 10. MLADINCI čini in oznake
 11. GASILCI PRIPRAVNIKI veš – ne veš?
 12. GASILCI PRIPRAVNIKI čini, funkcijske oznake in specialnosti gasilcev
 13. 112 vprašanj iz prve pomoči
 14. Tečaj pionir gasilec

 

 

Zbor mladih PGD Rakek 2016

V soboto, 23.1.2016 smo se v prostorih PGD Rakek zbrali pionirji, mladinci in pripravniki. Ta dan je namreč potekal zbor mladih, katerega smo vodili sami. Prvo poročilo je prebral predsednik mladinske komisije Matjaž Ileršič, nato smo še mi  prebrali  poročila iz tekmovanj. Tekmovanj, ki smo se jih udeležili lansko leto je bilo veliko, udeležili smo se: občinskega, regijskega in državnega kviza, občinske in regijske orientacije, tekmovanja za memorial Rudolfa Maistra, občinskega tekmovanja za pokal Martina Krpana ter občinskega in regijskega tekmovanja CTIF, ki je potekalo na Rakeku. Na regijskemu tekmovanju CTIF je ekipa mladincev osvojila drugo mesto, zato gre letos na državno tekmovanje v Koper. Na zboru mladih so bili prisotni starši in predstavniki PGD Rakek: predsednik Klemen Drole, poveljnik Klemen Purkart, vodja članic Ana Šivec ter vodja veteranov Ivan Paternost. Vsi so nas tudi nagovorili in nam zaželeli še veliko uspehov v gasilskih vrstah. Dobili smo tudi priznanja za bolničarja, plavalca in glasbenika, nekateri pa tudi potrdila o vstopu med mlade člane PGD. Na koncu smo izrazili tudi svoje želje za leto 2016, po uradnem zaključku pa se skupaj poveselili in jedli odlično pico. Bilo je zelo zabavno.

Tanja ZalarDSC_1895