Category: Intervencije 2016

Eksplozije v objektih, 17.12.2016

Ob 11.31 je v naselju Unec, občina Cerknica, v kurilnici hiše prišlo do eksplozije peči. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, Rakek in Unec, ki so kraj dogodka zavarovali in pregledali, nudili prvo pomoč ponesrečencem do prihoda reševalcev NMP Logatec in Postojna, ter jim nudili pomoč pri dokončni oskrbi in prenosu v reševalni vozili. Oba ponesrečenca sta utrpela hujše opekline in bila odpeljana v UKC Ljubljana.

Tehnična in druga pomoč, 11.11.2016

Gasilci PGD Rakek smo danes 11.11.2016 ob 11:44 uri prejeli poziv, na katerem je pisalo: DOVCE 7, ODPIRANJE VRAT, NEODZIVNA OSEBA. Vsem je že znano, da je prostovoljni gasilec oseba, ki vse svoje obveznosti ob pisku pozivnika pusti in mu je bolj pomembno življenje drugih, pomoč drugim ljudem, še posebej v takih primerih, ko je pod “vprašajem” človeško življenje. Vsak iz svoje smeri smo se prostovoljni gasilci pripeljali do gasilnega doma. V dopoldanskih urah je vedno težava s tem, ali bo dovolj ljudi na intervenciji, bomo lahko pomagali? Kljub vsem skrbem, se je je zbralo 5 prostovoljnih gasilcev, ki smo se z vozilom GVC 16/25 odpeljali na kraj dogodka. Ob prihodu na kraj smo opazili, da so gospo, katera je bila “pogrešana”, ravnokar pripeljali iz dopoldanskih obveznosti. Soseda, katera je poklicala, se nam je prav tako pridružila in obrazložila, da je bila zaradi prižgane luči prepričana, da je gospa v hiši, na telefon pa jo ni dobila. Center za obveščanje smo obvestili, da je z gospo vse v redu, da lahko prekličejo tudi prihod policije, mi pa smo se vrnili nazaj v gasilski dom. Naša intervencija se je torej zaključila srečno!

Sašo Doles

Požari v naravi, 1. vod GZ Cerknica

V soboto, 10.9.2016, je na vadbišču Poček potekalo usposabljanje 1. voda GZ Cerknica za posredovanje pri požaru v naravi izven meja občine. Dan se je začel s predavanje v dvorani GD Unec, nato pa smo se preselili na Poček, kjer smo delali na 3 delovnih točkah (gašenje z ročnim orodjem, gašenje z VT in gašenje s klasičnimi napadi). Po končanem delu na delovnih točkah je sledila zaključna vaja z namenom, da se preizkusi delovanje voda na realni situaciji. Na usposabljanju je sodelovalo skupaj 32 gasilcev in 8 inštruktorjev iz PGD Nova vas, Cerknica, Grahovo, Žerovnica, Bezuljak, Rakek in Ivanje selo. Fotografije iz usposabljanja najdete v naši fotogaleriji.dsc_0061

Kako zelo zahtevne in nepredvidljive so take intervencije se je pokazalo tudi na našem usposabljanju, kjer nam je kljub vsem ukrepom, da se na lokaciji usposabljanja ne vžge ponovno, zagorelo. In to kljub temu, da se je po zaključku ostalo na lokaciji, očistilo in zalilo rob požarišča ter pogasilo posamezna žarišča v notranjosti požarišča. Zaradi obilice humusnega materiala in neposrečeno izbrane oziroma določene lokacije usposabljanja, kjer ni gorelo že vrsto let, se nam je že pogašen in saniran talni požar (vsaj tako je bilo vidno ob našem odhodu) do sobote zvečer preselil v podtalnega. Tega nam je uspelo dokončno pogasiti šele v torek 13.9. dopoldne.

img_20160912_090335