Category: Novice 2016

Obisk ReCO in PGD Postojna

S skupino pripravnikov smo konec decembra obiskali regijski center za obveščanje v Postojni, kjer sta nam dežurna operaterja predstavila način dela v klicnem centru, opisala sistem alarmiranja posameznih interventnih služb in razkazala delovni prostor. Poleg naprav za komuniciranje sta nam pokazala še video-nadzorni sistem za opazovanje Krasa. Kasneje smo obiskali še PGD Postojna, kjer so nam razkazali vozni park in gasilski dom ter predstavili opremo po vozilih.

Regijskemu centru za obveščanje v Postojni in PGD Postojna se zahvaljujemo za sprejem in strokovno vodenje z razlago, obenem pa jim želimo čim bolj mirno in uspešno delo v prihodnjem letu.

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!

Med božičnimi in novoletnimi prazniki so naši domovi polni prazničnih dekoracij, utripajočih lučk in sveč, ki pričarajo prijetno razpoloženje. Vse to pa lahko predstavlja tudi veliko tveganje za nastanek požara. Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn…).

Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo. Na povezavi nekaj navodil, da bodo prazniki varni => ne pozabite, v primeru požara pokličite na 112!  Požar božičnega drevesa

V zimskih dneh za ogrevanje lahko uporabljamo kamine, peči na drva ali brikete, električne naprave in naprave na tekoča goriva. Zato vam posredujemo nekaj nasvetov o varni uporabi kurilnih in grelnih naprav. Vedno več ljudi v svojih domovih uporablja za ogrevanje ali kot dekorativni dodatek kamine ali peči na drva, brikete ipd. Prasketanje ognja in svetloba plamena ustvarjata prijetno vzdušje, vendar se mnogi niti ne zavedajo, da so te naprave pogosto vzrok za nastanek požara. Kot alternativa za ogrevanje se uporabljajo tudi različne električne naprave in naprave na tekoča goriva – tudi te so lahko vzrok za nastanek požara. Nasvete za varno uporabo najdete na tej povezavi.

Obvestilo

Krajane Rakeka obveščamo, da Vas bomo v kratkem člani PGD RAKEK tradicionalno obiskali s koledarji in dobro voljo. Že sedaj se Vam zahvaljujemo za vso podporo in prispevke! Brez vaše pomoči nam tako velike investicije, s katerimi smo močno popravili našo učinkovitost, ne bi uspele. Prosim, da to zahvalo delite s čim več sokrajani, kolegi in prijatelji.

V kolikor bi radi pomagali našemu društvu, si prosimo vzemite minuto časa in si preberite kako lahko to storite. V prilogi spodaj lahko odprete in natisnete zahtevek za namenitev dela dohodnine za donacijo našemu društvu. Zakon o dohodnini namreč omogoča vsem davčnim zavezancem, da do 0,5 odstotka od odmerjene dohodnine namenite društvu, politični stranki, organizaciji, skupnosti ali sindikatu, za katerega menite, da opravlja humano -za skupnost in posameznika- koristno delo.

Če menite, da je PGD Rakek, katerega primarne naloge so pomoč, zaščita in reševanje, vredno vaše pozornosti, nam pomagajte z navedeno donacijo, ki vas ne stane nič. Donacija namreč NE vpliva na višino vaše dohodnine (s tem dejanjem nimate nobenih dodatnih stroškov) in v primeru, da se ne boste odločili komu jo boste namenili, bo ostala v proračunu Republike Slovenije.

Dokument odprite, natisnite, izpolnite vaše podatke in ga oddajte našemu društvu ali ga pošljite na pristojni davčni urad. Davčni zavezanec lahko da zahtevo za namenitev kadar koli tudi prek sistema eDavki, pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu.

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Plan dela – december 2016

Plan dela PGD Rakek za mesec december:

 • 1.12.2016 ob 19:00 uri, vaje bolničarjev (Zgonc Tomaž)
 • 3.12.2016 ob 18:00 uri, vaje starejši gasilci
 • 10.12.2016 ob 9:00 uri, vaje pripravnikov (Trebec Mitja)
 • 10.12.2016 ob 17:00 uri, vaje operative, inventura, zaključek leta za operativo
 • 10.12.2016 ob 20:00 uri, sestanek UO
 • 15.12. in 16.12.2016, ICZR IG – IDA (Trebec S., Peteh J., Godeša M.)
 • 16.12.2016 ob 19:00 uri, sestanek operative
 • vsako sredo ob 18:00 uri vaje pionirjev in mladincev
 • vsako soboto ob 10:00 vaje članic A

Plan dela operative – november 2016

Plan dela operative PGD Rakek za mesec november:

 • 3.11.2016 ob 19:00, vaje bolničarjev (vodja Mitja Trebec)
 • 12.11.2016 ob 8:00, vaje pripravnikov
 • 12.11.2016 ob 18:00, vaje starejši gasilci
 • 17.11.2016 ob 19:00, tehnični dan
 • 19.11.2016 ob 17:00, vaje operative (vodji Mekina Blaž, Meden Matej)