Category: Mladina

Notranja liga zabavnih iger 1.del

Po jesenskih počitnicah se je mladina v sredo, 06.11., zopet zbrala na rednih tedenskih vajah. Da pa bi čedalje daljše jesenske večere popestrili, smo mentorji iz sektorja Rakek pripravili turnir v Enki. Igra se bo štela v “Notranjo ligo zabavnih iger” , ki bo potekala vse do januarja. Turnirja se je udeležila gasilska mladina iz Ivanjega sela, Rakeka in Unca. Skupno je prišlo kar 37 otrok. Otroci so uživali, a se hkrati jezili, ko niso dobili pravih kart. So se pa tudi naučili, da je gasilec poštena oseba, ki ne goljufa.

Priprave na kviz

Kakor vsako sredo, se je mladina tudi ta teden zbrala na rednih tedenskih vajah.
Mladinci so najprej skozi vajo, ki je bila zasnovana kot naloga na tekmovanju iz kviza, ponovili snov iz prejšnjega tedna o “Nenadnih obolenjih”. Nato pa so skozi dve križanki ponovili splošno znanje o gasilstvu in zgodovino gasilstva.

Srečanje mladine

V sredo, 09.10., so se mladinci zopet zbrali na rednih tedenskih vajah, ki so bili posvečeni prvi pomoči. Spoznali smo “Nagla obolenja”, kamor uvrščamo omedlevico, epileptični napad, možgansko kap, infarkt in padec sladkorja v krvi. Za vsak dogodek posebej smo se pogovorili o vzrokih, znakih, posledicah in kako lahko pomagamo.

Pionirji so se pripravljali za kviz. Utrjevali so znanje o zgodovini in prvi pomoči.

Tedensko srečanje mladine

Po tekmovanju CTIF so se tudi za našo mladino začela tedenska srečanja. Prvo sredo v oktobru so mladinci spoznavali gasilsko tematiko in sicer “Nevarne snovi”. Najprej je bila zelo kratka prezentacija, skozi katero so spoznali vrste nevarnih snovi, zakaj se sploh tako imenujejo in označevanje nevarnih snovi. Nato je sledil filmček, ki je na šaljiv način predstavil posledice, ki jih imajo nevarne snovi na okolje in tudi na ljudi ter kako lahko te posledice preprečimo. Za konec pa so si pogledali še opremo za nevarne snovi v našem GVC 16/25.

Anita Trebec

Strokovni izlet mladine

V soboto 7.9.2019 smo se mladinci PGD Rakek odpravili na izlet v ZGRS Sežano in Lipico. Najprej smo šli v ZGRS Sežano, kjer smo si pogledali veliko reševalnih vozil, komandno sobo v kateri opazujejo na veliko računalnikih, kaj se dogaja v okolici ter imeli kratko predavanje o zgodovini centra, vseh večjih nesrečah, ki so se do sedaj zgodile na njihovem področju . Nato smo se odpravili v Lipico kjer nas je počakala naša Anita. Skupaj z njo smo si ogledali Lipico in se veliko novega naučili in zanimivega izvedeli. Po koncu pa smo se odpravili še na zasluženo pico v Gostilno Furman. Vsem nam je bil ta izlet zelo všeč, veliko smo se nasmejali in novega izvedeli in upamo da se še kdaj odpravimo na tak izlet.

Špela Jernejčič

Uvodno srečanje mladine

Z novim šolskim letom so se začela tudi naša srečanja.
Mladinci smo se v petek, 06.09 , z mentorico dobili na uvodnem srečanju, kamor so bili vabljeni tudi starši. Ugotovili smo, da smo se vsi srečno vrnili s počitnic in da so se nam pridružili 4 novi člani. Letošnje število mladincev je tako zaenkrat 13. Še zmeraj pa se nam lahko še kakšen pridruži. 🙂
Ob sestanku smo se spomnili nekaj smešnih trenutkov, ki smo jih dosedaj doživeli. Pogovorili smo se tudi o željah in pričakovanjih. Najpomembnejša tema sestanka je bil september in pestro dogajanje ta mesec. Ta mesec nas čakajo izlet, piknik sektorske mladine in vrhunec – tekmovanje CTIF.

Anita Trebec

Martin Krpan

Danes smo se mladinci PGD Rakek udeležili tekmovanja za “Pokal Martina Krpana” oz. “malega tekmovanja” v CTIFU, ki je potekalo na Blokah. Uvrstili smo se na 4. mesto ter se veliko naučili in ugotovili kaj nam dela težave oz. katere napake moramo do septembrskega glavnega tekmovanja CTIF popraviti. Organizatorji so nam pripravili tudi toplo malico – čevapčiče in sok. Po zaključku pa smo za nagrado odšli še na sladoled v Cerknico. Hvala organizatorjem, ki so se potrudili izpeljati tekmovanje in se vidimo naslednje leto.

Špela Jernejčič