Category: Usposabljanja 2013

Seznam usposabljanj v 2013

Predavanje Požari v naravi

V soboto, 14.12.2013 ob 18:00 uri se je izvedlo predavanje na temo Požari v naravi. Predavanje, katerega je pripravil Muhič Darko, je zajemalo naslednje teme: predstavitev večjih požarov v naravi v Sloveniji in tujini, taktiko gašenja požarov v naravi, pričakovanja od gasilskih enot, ki pridejo na pomoč ob aktiviranju državnega načrta, vodenje intervencije ob večjem požaru v naravnem okolju in predstavitev novih smernic komisije GZS za požare v naravi. Usmeritve, priporočila in poročila iz požarne sezone 2013 najdete tudi tule. Predavanja so se udeležili operativci PGD Rakek, PGD Unec, PGD Ivanje selo, PGD Cerknica in PGD Brezovica pri Borovnici. Naslednje predavanje je v mesecu januarju (2014), kjer bo predstavljeno gašenje večstanovanjskih objektov.

DSC_4224

Taktični nastopi enote

Zadnje redne mesečne vaje operative v letu 2013 so bile na temo taktičnih nastopov gasilske enote. Odvijale so se na treh različnih lokacijah po Rakeku in bližnji okolici. V IOC Podskrajnik II se je vadilo postopke gašenja požara na tovornem vozilu – izvajalo se je prometno zavarovanje, osvetljava, gašenje z VT in klasičnimi napadi ter gašenje s peno. Pri koči balinarskega društva Tičnica se je izvajala dobava vode iz oddaljenega hidrantnega omrežja in gašenje požara na objektu. Postopke posredovanja ob prometni nesreči pa se je vadilo na platoju železniške postaje. Po vsaki vaji je sledila analiza, katero je vodil vodja vaje.

SAMSUNG

Predavanje Elektrika in gasilci

V petek, 29.11.2013 ob 17:00 uri se je izvedlo predavanje na temo Elektrike v gasilstvu. Predavanje je zajemalo naslednje teme: osnove elektrotehnike, nevarnost dotika naprav pod električno napetostjo, ukrepe za preprečitev poškodb zaradi električnega toka pri izvajanju različnih gasilskih nalog, pravilno uporabo in izbiro električnih agregatov za prve posredovalce in navodila za posredovanje ob požaru objekta s fotovoltaiko. Predavanja so se udeležili operativci PGD Rakek in PGD Cerknica.

 

Vaje bolničarjev – prometna nesreča

Tudi tokratne vaje bolničarjev so bile na temo prometne nesreče, kjer ni bil potreben tehnični poseg za dostop do poškodovanca. Po scenariju je prišlo do prometne nesreče dveh vozil pri čemer sta se težje poškodovali dve osebi. Na vaji smo ponavljali in utrjevali znanje iz prometnega zavarovanja, stabilizacije vozila, požarnega varovanje, iznosa ponesrečencev iz vozila in oskrbe poškodb.

DSC_0383

Vaje bolničarjev – prometna nesreča

Tokratne vaje bolničarjev so bile na temo prometne nesreče z dvema poškodovanima, kjer ni bil potreben tehnični poseg za dostop do poškodovanca. Prvi poškodovanec je imel zlomljeno stegnenico ter poškodbe glave, drugega je zaradi trka izvrglo iz vozila – pri tem je utrpel poškodbe hrbtenice in glave. Dostop do drugega poškodovanca je bil še dodatno otežen zaradi strmega terena pod cesto. Ker še nimamo ustreznih nosil smo improviziral z opremo, katero imamo v enoti. Vaje so temeljile na usklajenem delu več skupin, katere so morale izvesti naslednje postopke: stabilizacijo vozila, požarno varovanje in odklop akumulatorja, oskrbo poškodovanca v vozilu, iskanje in oskrbo poškodovanca pod cesto, osvetljavo okolice, pripravo sidrišča in varovanja transporta ter dokončno oskrbo poškodovancev. Po vaji je sledilo pospravljanje opreme in analiza “posredovanja”, kjer se je izpostavilo dobre in slabe primere dela med vajo. Nekaj fotografij iz vaje si lahko pogledate tule.

DSC_0380

Osvetljava in gašenje s peno

Tokratne operativne vaje, ki so bile hkrati tudi prve nočne v letošnjem letu, so bile sestavljene iz dveh delovnih točk in zaključne vaje. Med tem, ko se je na prvi delovni točki vadilo postavljanje cevovodov za gašenje s peno, se je na drugi ponovilo postopke za pravilno delo z elektro agregatom in električnimi porabniki ter postavljalo osvetljavo okolice. Zaključna vaja je zajemala simulacijo požara na tovornem vozilu, kjer je med drugim bilo potrebno pokazati tudi današnje obnovljeno znanje. Po vaji je sledila kratka analiza, pospravljanje opreme in priprava vozila za nadaljnje delo. Vožnjo proti gasilskemu domu se je izkoristilo še za trening opremljanja z IDA.

SAMSUNG

Vaja in delovna akcija – vodnjak

Sobotno dopoldne smo izkoristili za vajo črpanja vode z MB 8/8 ter delovno akcijo čiščenja vodnjaka ob gasilskem domu PGD Rakek. Še nekaj kratke zgodovine: vodnjak je bil zgrajen po izgradnji železnice Dunaj-Trst leta 1857, ko so krajani od takratnih oblasti izposlovali, da jim zgradijo vodnjak za potrebe zajetja vode, kajti z izgradnjo železnice je bil prekinjen dotok vode (potok). Vodnjak je bil leta 2001 obnovljen in je zaščiten s spomeniškim varstvom. Iz vodnjaka se je izčrpalo cca. 28.000 litrov vode in nato vodnjak očistilo usedlin in smeti. Na vaji/delovni akciji je sodelovalo 11 gasilcev, več fotografij pa lahko vidite tule.

DSC_0753